Αλβανία: Αναχωρεί η ομάδα “Musar1” της ΕΜΑΚ για συνδρομή στους πληγέντες από το σεισμό των 6,4R

Κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ Αθηνών και της 5ης ΕΜΑΚ Ιωαννίνων, έλαβαν εντολή να μεταβούν για συνδρομή στην Αλβανία προκειμένου να βοηθήσουν στις έρευνες διάσωσης

Με ενεργοποίηση του του μηχανισμού της Ευρωπαϊκης Ένωσης για συνδρομή, η διασωστική ομάδα “MUSAR1”, με 27 Πυροσβέστες διασώστες και δύο διασωστικοί σκύλοι απο 1η ΕΜΑΚ με C 130 αναχωρούν άμεσα -στο επόμενο μισάωρο (25/11-13.00)- και 15Πυροσβέστες διασώστες απο την 5η ΕΜΑΚ απο τα Γιάννενα οδικώς μεταβάινουν στην Αλβανία. Επικεφαλης ο αντιπύραρχος Μπαλάφας και οι δύο Επιπυραγοί Κολοβος και Τσακιρης, με την ομάδα “MUSAR1” εκπαιδευμένη από το Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για ανάλογα περιστατικά. Στην Αλβανία μεταβαίνει το απόγευμα κλιμάκιο του ΟΑΣΠ.

Ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, επισκέφθηκε τα στελέχη της Ειδικής Μονάδας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, πριν την αναχώρησή τους για την Αλβανία και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στην αποστολή τους.

Ειχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, με το οποίο εξέφρασε την συμπαράστασή του, μετά τον ισχυρό σεισμό 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη γειτονική χώρα, και του ανεφερε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλλει με όποιο άλλο τρόπο χρειαστεί. Σε άμεση συνεννόηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αποφασίστηκε η αναχώρηση των δύο ομάδων έρευνας και διάσωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ ο Γενικός Γραμματέας απέστειλε επιστολή συμπαράστασης προς τον ομόλογό του και εξέφρασε την πρόθεση της χώρας μας να παρέχει επιπλέον βοήθεια με κάθε τρόπο σύμφωνα με τις ανάγκες των Αλβανικών Αρχών.

«Εκφράζουμε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας, για τις συνέπειες του σεισμού που έπληξε τη γειτονική μας χώρα» έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αλβανικές Αρχές και έχει εκφράσει την ετοιμότητα να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.