“Η υπηρεσιακή πραγματικότητα και η ανταπόκριση των Αστυνομικών, προκαλούν άγχος και κρύο ιδρώτα”

Η δημοσιοποίηση μονταρισμένου βιντεοληπτικού υλικού απο καταδίωξη πληρωμάτων της ΑΔ με συνδρομή της ΟΠΚΕ  που ξεκίνησε από το Περιστέρι μέχρι το Μενίδι, προκάλεσε αντιδράσεις, ευμενή σχόλια αστυνομικών και .. διοικητική έρευνα από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ

Το περιστατικό: Ο Οργανωτικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας Χρήστος Μπαλάσκας, δημοσιοποίησε (25/11) σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μονταρισμένο βιντεοληπτικό υλικό στο οποίο αποτυπώνεται Αστυνομική επιχείρηση. Πληρώματα της Αμεσης Δράσης, λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής (22/11) λαμβάνουν σήμα για κλοπή ενός Audi S3  από το Περιστέρι. Ο ιδιοκτήτης του είχε εγκαταστήσει το σύστημα GPS tracker μέσω του οποίου ενημερώθηκε η Άμεση Δράση . Τα πληρώματα εντοπίζουν το κλεμμένο όχημα και ενεργούν καταδίωξη, η οποία κατέληξε στο Μενίδι. Το Audi S3  εγκλωβίζεται σε αδιέξοδο και συλλαμβάνεται ο δράστης, από πληρώματα της ΕΛΑΣ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΑΔΑ, αναφέρεται “σχετικά με βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες και απεικονίζει δραστηριότητα αστυνομικών κατά τη διάρκεια καταδίωξης οχήματος και σύλληψης ατόμου, ανακοινώνεται ότι διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής έρευνας για την άνευ αδείας καταγραφή και δημοσιοποίηση του υλικού”.

Συμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, διευκρινίζεται ότι, “λειτουργεί Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης των Δημοσιογράφων, και τμήμα βιντεοληψίας και φωτογραφίας για τις ανάγκες δημοσιοποίησης των υποθέσεων τις οποίες χειρίζονται Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ. Επίσης δύο Αξιωματικοί εκτελούν χρέη Εκπροσώπου και αναπληρωτή Εκπροσώπου Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ. Ενώ λειτουργεί και Γραφείο Τύπου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της ΓΑΔΑ. Για όλα τα στελέχη της ΕΛΑΣ, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας, υπάρχει η υποχρέωση να αιτούνται σχετικής άδειας από το Αρχηγείο για δημόσια παρουσία και παραχώρηση δηλώσεών τους, σε διαφορετική περίπτωση βρίσκονται αντιμέτωποι με διενέργεια διοικητικής έρευνας με ανάλογες ποινες. Και αν θεωρήσουμε ότι μπορεί ο  Αστυνομικός να καταγράφει αστυνομική επιχείρηση σε εξέλιξη, σε περιπτώσεις που επιχειρούν δύο μέλη πληρώματος, πώς εφαμόζεται η αστυνομική πρακτική στην οποία εκπαιδεύονται;” Αναφορικά με τους Συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ, οι ίδιες πηγές, επισημαίουν, ότι “έχουν δικαίωμα να εκφάζονται δημόσιο σε ότι αφορά την προάσπιση των δικαιωμάτων των ενστόλων που εκπροσωπούν, όπως προβλέπεται από τον σχετικό κανονισμό, και μόνο,” σημειώνουν.

Την ίδια ώρα οι ένστολοι του δρόμου, δηλώνουν την έντονη ενόχλησή τους, με την εξέλιξη της διενέργειας διοικητικής έρευνας, σε βάρος του συνδικαλιστή αστυνομικού, καθώς θεωρούν ότι “το προσωπικό της ΕΛΑΣ που βρίσκεται στο δρόμο, ανταποκρίνεται με αυταπάρνηση στις ανάγκες του πολίτη, ωστόσο η επιχειρησιακή ανταπόκριση των πληρωμάτων, δε έχει ανάλογη προβολή ώστε ο πολίτης να αναγνωρίζει το έργο των Αστυνομικών. Σε σοβαρές επιχειρήσεις, η υπηρεσιακή πραγματικότητα και η ανταπόκριση των Αστυνομικών, προκαλούν άγχος και κρύο ιδρώτα, καθώς το προσωπικό της Αστυνομίας σήμερα δεν έιναι “καρικατούρες άλλων εποχών” όπως έχει παρουσιαστεί σε σποτ με την εγκριση του Αρχηγείου, για να κάνει δημόσιες σχέσεις η ΕΛ.ΑΣ”. Ενώ τονίζουν ότι “σε όλα τα κράτη η καταδίωξη και η σύλληψη γίνεται on camera και υπάρχει καταγραφή μέσα από τα αστυνομικά οχήματα κατά την ανταπόκριση των αστυνομικών, για ευνόητους λόγους. Εμείς βρισκόμαστε ακόμα στην εποχή αναλογικού ασύρματου και car pc δεκαετιας ’80. Σε 40 χρόνια που θα έρθουμε στην εποχή που επιβάλλεται η κάμερα στον αστυνομικό τότε το ξαναβλέπουμε το θέμα”! καταλήγουν.

Νάντια Αλεξίου