“Αισθάνομαι υπερήφανος που προΐσταμαι της ΑΔ, με ένα ανθρώπινο δυναμικό που διακατέχεται με άρτιο επαγγελματισμό και κυρίως φιλότιμο”

Συνέντευξη του Διοικητή της Άμεσης Δράσης Αττικής, Ταξίαρχου κ. Κουτσιβίτη Κωνσταντίνου στη «Σύγχρονη Αστυνομία»

ΕΡΩΤΗΣΗ Από πλευράς ηγεσίας φαίνεται ότι γίνεται μια προσπάθεια ενδυνάμωσης της Α.Δ. Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Η Άμεση Δράση Αττικής είναι αναμφίβολα Υπηρεσία πρώτης ανταπόκρισης στο ¨κάλεσμα του πολίτη¨, εκπροσωπώντας την Ελληνική Αστυνομία σε όλη την περιφέρεια της Αττικής, ασκώντας τα καθήκοντά της στα πλαίσια του Συντάγματος, των Νόμων και των Κανονισμών του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Είναι γεγονός ότι τελευταία πραγματοποιείται μία προσπάθεια της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας να ενδυναμωθεί η Άμεση Δράση με αστυνομικό προσωπικό. Μέχρι σήμερα αυτή η προσπάθεια βρίσκεται σε ικανοποιητικό στάδιο, αλλά παράλληλα συνεχίζεται προκειμένου να αποτελέσει σημαντικό αρωγό στους στόχους της Υπηρεσίας μας.

Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε αυτή την Υπηρεσία, εργαζόμαστε αδιάκοπα για την βέλτιστη διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού, για την ενθάρρυνση και κινητοποίησή του, την συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωσή του ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις, την παροχή έμπρακτης και άμεσης στήριξης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και την ενίσχυση της Υπηρεσίας τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Απώτερος στόχος όλων των παραπάνω είναι η συνεχής εξέλιξη και αναβάθμιση της Υπηρεσίας, ώστε να αυξηθεί η αστυνομική δραστηριότητα και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που κατακλύζουν την κοινωνία μας, παρέχοντας στους πολίτες αυξημένο αίσθημα ασφάλειας. Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε αντάξιοι των προσδοκιών της κοινωνίας και των πολιτών, προσφέροντας τις πλέον ποιοτικές υπηρεσίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ Μετά την υποστελέχωση, η παλαιότητα των οχημάτων ίσως είναι το σημαντικότερο πρόβλημα του προσωπικού. Είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Η οικονομική κατάσταση της Χώρας μας τα τελευταία έτη έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα όλων μας, συμπαρασύροντας μοιραία και την Υπηρεσία μας.

Η παλαιότητα των οχημάτων μας είναι μια πραγματικότητα. Είναι όμως ένα γεγονός το οποίο μέχρι σήμερα δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στις προσπάθειες και το έργο του προσωπικού μας, καθώς καθημερινά καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε με τα όποια υλικά και οχήματα έχουμε στη διάθεσή μας, αξιοποιώντας αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την αποτελεσματικότερη τέλεση του έργου της Υπηρεσίας μας.

Όπως προαναφέρθηκε η ενίσχυση με νέο υλικοτεχνικό εξοπλισμό αποτελεί μέρος της στοχοθεσίας μας και αναζητούνται ευκαιρίες ώστε να προμηθευτούμε νέας τεχνολογίας οχήματα. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα βρεθεί η λύση, η οποία δεν είναι και τόσο μακριά στο μέλλον.

ΕΡΩΤΗΣΗ Η Άμεση Δράση είναι η Αιχμή του Δόρατος στην καθημερινότητα (έχουν τα ίδια αρχικά Α.Δ.) πόσο δύσκολο είναι για τον προϊστάμενο της υπηρεσίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Η Άμεση Δράσης Αττικής αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας με προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσής της στο μέλλον, σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Η καθαυτή φύση της Υπηρεσίας, την καθιστά έναν Οργανισμό με συνεχή εξέλιξη και εξαιρετική δυναμική.

Η διαχείριση και ο συντονισμός της λοιπόν, αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για τον οποιονδήποτε αξιωματικό. Με σύμμαχο τη γνώση, την πείρα, τη δεξιότητα να αναγιγνώσκει τις ιδιαίτερες καταστάσεις που διαχειρίζεται, μέσω της διαρκής προσπάθειας και της ευελιξίας του, αλλά και μέσω της συνεργασίας του με τους Αξιωματικούς καθώς και του λοιπού ανθρώπινου δυναμικού της Υπηρεσίας, καταφέρνει να αντιμετωπίζει οτιδήποτε καλείται να φέρει εις πέρας. Θα ήθελα να σημειώσω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος που προΐσταμαι της Άμεσης Δράσης Αττικής, με ένα ανθρώπινο δυναμικό που διακατέχεται με άρτιο επαγγελματισμό, όραμα, διορατικότητα, αξιοπρέπεια, εντιμότητα, ακεραιότητα, ευσυνειδησία, μεθοδικότητα, εργατικότητα και κυρίως Φιλότιμο.

ΕΡΩΤΗΣΗ Το πλήρωμα ενός περιπολικού, οι μοτοσικλετιστές μίας ομάδας ΔΙ.ΑΣ της ΖΗΤΑ, είναι η πρώτη ανταπόκριση σε ένα περιστατικό, που μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ επικίνδυνο. Τι ζητάτε από τους συναδέλφους σας, που είναι στον δρόμο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, όντας οι πρώτοι ανταποκριτές σε ένα περιστατικό, αποτελούν αυτοτελείς μονάδες επιχειρησιακής ενέργειας οι οποίες αντιμετωπίζουν καθημερινά ένα μεγάλο εύρος καταστάσεων και δύναται να έρθουν αντιμέτωποι με οιοδήποτε κίνδυνο.

Από την πλευρά μας προσπαθούμε να τους εξοπλίσουμε όσο το δυνατόν πληρέστερα τόσο ηθικά όσο και υλικοτεχνικά, φροντίζοντας παράλληλα για την διαρκή εκπαίδευσή τους. Έτσι τους παρέχουμε τα αναγκαία εργαλεία για να φέρουν εις πέραν την αποστολή τους, ζητώντας απ’ αυτούς να ασκούν τα καθήκοντά τους εντός των νόμιμων πλαισίων.

Πάνω απ’ όλα όμως, θέτουμε ως ζητούμενο το πολυτιμότερο αγαθό, που είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και ως εκ τούτου της σωματικής τους ακεραιότητας, επιχειρώντας με καθαρή κρίση και επαγγελματισμό, ώστε να συνεχίζουν να παρέχουν τις βέλτιστες υπηρεσίες στην κοινωνία και τους πολίτες της με σύννομες ενέργειες.

ΕΡΩΤΗΣΗ Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης; Είναι η πρώτη επαφή με τον πολίτη, είναι η πρώτη διαχείριση του περιστατικού, είναι ο εκφωνητής που θα αντιληφθεί τη σοβαρότητα του περιστατικού, που θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει τις περισσότερες και τις πιο ακριβείς πληροφορίες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής είναι μηχανοκίνητη Υπηρεσία αποτελούμενη από τα Περιπολικά, την Ομάδα ‘Ζ’, και την Ομάδα ‘ΔΙ. ΑΣ.’ Προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της αποστολής της υποστηρίζεται από το Τηλεφωνικό Κέντρο (100) που λειτουργεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων και αποτελεί τον βασικό συνδετικό κρίκο στην αλυσίδα της αστυνομικής ανταπόκρισης. Είναι η πύλη εισόδου, υποδοχής και διαλογής πληροφοριών που αφορούν θέματα αστυνομικής φύσεως, περιλαμβάνοντας τόσο περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όσο και ζητήματα της καθημερινότητας. Στελεχώνεται σε κάθε 8ωρη βάρδια από 18-20 αστυνομικούς και δέχεται καθημερινά περίπου 14.000 κλήσεις. Προσφέρει σε όλους τους πολίτες την δυνατότητα επικοινωνίας είτε μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας, είτε μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS) σε 24ωρη βάση, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με στόχο την τάχιστη απόκριση της Υπηρεσίας και την διατήρηση του υψηλού αισθήματος ασφαλείας και της έννομης τάξης.

Από τον Σεπτέμβριο του 2018, έπειτα από αίτημα της ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος και στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης της Υπηρεσίας προς τις ευπαθείς ομάδες, εγκαταστάθηκαν στο Τ/Φ Κέντρο desktop εκδόσεις των εφαρμογών Viber και Whats App, για την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

Επίσης, στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας έχουν εγκατασταθεί δύο (02) θέσεις εργασίας του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης (112), ενώ τις επόμενες ημέρες έχει δρομολογηθεί η εγκατάσταση δύο (02) επιπλέον θέσεων. Το γεγονός αυτό ενισχύει τον ρόλο του Κέντρου Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας μας, ξεπερνώντας τα εθνικά όρια εδραιώνοντας την λειτουργία του ως φορέα ανταπόκρισης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προκειμένου να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο του ενισχύθηκε με σημαντικό αριθμό Αστυνομικών, οι οποίοι επιλέχθηκαν, αξιολογούνται και εκπαιδεύονται με υψηλά κριτήρια, ώστε να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, εναρμονισμένες με την σύγχρονη εποχή.