Η άγνωστη υπόθεση ομηρίας Aξιωματικού της Aσφάλειας από τον αρχηγό της prison mafia μικρό διάστημα μετά τη τραγωδία της Αμαλίας Γκινάκη

Ήταν ένα εφιαλτικό δίωρο για τους τότε επικεφαλής της Aσφάλειας οι οποίοι έφτασαν στα όρια απανωτών λιποθυμικών επεισοδίων.

Είχε προηγηθεί η τραγωδία της οδού Νιόβης, όταν έχασε τη ζωή της από χειροβομβίδα του Σορίν Ματέι η Αμαλία Γκινάκη και από θραύσματα, τραυματίστηκε η μισή ανώτατη ηγεσία της ΕΛΑΣ. Η υπόθεση που στιγμάτισε και αμαύρωσε το κύρος της αστυνομίας, είχε γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου του 1998. Δεκαοχτώ ημέρες πριν, ο ίδιος κακοποιός είχε αποδράσει από ισχυρό αστυνομικό μπλόκο, παίρνοντας ως όμηρο το τότε αστυφύλακα της ασφάλειας Χαλκίδας, Θανάση Κρυσταλογιάννη. Κι ενώ ακόμη οι στρατηγοί και οι επικεφαλής των νευραλγικών υπηρεσιών του σώματος προσπαθούσαν να επουλώσουν τις πληγές τους (μεταφορικά και κυριολεκτικά), ήρθε ένα νέο σοκ που παραλίγο να τους αποτελειώσει.

Αξιωματικός του ανθρωποκτονιών που βρίσκονταν στα ίχνη ενός εκκολαπτόμενου τότε κακοποιού ηλικίας μόλις 19 χρόνων, βρέθηκε όμηρος υπό την απειλή και πάλι χειροβομβίδας. Η ενημέρωση των επικεφαλής του, έγινε από συνάδελφο του που ήταν σε απόσταση αναπνοής. Είχε προηγηθεί συνάντηση αξιωματικού και κακοποιού σε καφέ που βρισκόταν στη συμβολή της Πατησίων με την Αλεξάνδρας και μόλις ο 19χρονος αντιλήφθηκε πως είχε να κάνει με αστυνομικό, έβγαλε και απασφάλισε την χειροβομβίδα. Αυτός ο νεαρός ήταν ο Κλοντιάν ή Κλόντι Λεκοτσάι. Ο σημερινός αρχηγός της ελληνικής prison mafia.

Ευτυχώς για το γόητρο της αστυνομίας και την ακεραιότητα της ψυχικής και σωματικής υγείας των ανωτέρων του, ο αξιωματικός δεν έχασε την ψυχραιμία του. Κόλλησε το πιστόλι του στον κρόταφο του Κλόντι, μάζεψε την περόνη και του έκανε ξεκάθαρο πως θα φύγουν αγκαλιά. Ένας συνεργός του Λεκοτσάι, που ενημερώθηκε και κατέφτασε καθώς και ο συνάδελφος του αξιωματικού, παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα το υπό εξέλιξη δράμα έχοντας ακροβολιστεί στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Ευτυχώς, μιάμιση με δύο ώρες, ο αστυνομικός πείθει τον Κλόντι ν’ αφήσει την χειροβομβίδα. Την ασφάλισε και μαζί κατευθύνθηκαν για την ασφάλεια, όπου κι επανήλθε η καρδιά τους στις θέσεις της.

Άλλος αξιωματικός, βλέποντας τον κοντόσωμο κακοποιό, αποφάνθηκε πως αυτός κάποτε θα κυριαρχήσει στο πάνθεον των πιο επικίνδυνων κακοποιών. Είκοσι χρόνια μετά επιβεβαιώθηκε.

___________

* bloko.gr