Ολοκληρώθηκε το πόρισμα της ΕΔΕ που διατάχθηκε από την ΕΛΑΣ σε διερεύνηση παραλείψεων και ευθυνών των αστυνομικών σε υπηρεσία στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων και στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης
Το βράδυ της 1ης Απριλίου (2024) η Κυριακή Γρίβα σωριάζεται θανάσιμα τραυματισμένη με πλήγματα από μαχαίρι με δράστη τον πρώην σύντροφό της, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, μπροστά στο σκοπό Υπαρχιφύλακα (πρώην Ειδικό Φρουρό) και φίλο της, ο οποίος τη συνόδευσε για να καταγγείλει την ανησυχία της και απειλή σε βάρος της.
Όπως αναφέρεται στο πόρισμα της ΕΔΕ, «Tο άτομο (σσ δράστης) κρατώντας μαχαίρι συνολικού μήκους 34 cm με λάμα 20 cm στο δεξιό του χέρι, προσέγγισε την ΓΡΙΒΑ Κυριακή και εκδήλωσε επίθεση σε βάρος της, τραυματίζοντάς την θανάσιμα, σε απόσταση περίπου ενάμισι (1,5) μέτρου από το φυλάκιο, εντός του οποίου βρισκόσουν και πάλι χωρίς να προβείς σε καμία ενέργεια προκειμένου να αποτρέψεις την εκδηλωθείσα επίθεση. Δεν εξήλθες ως όφειλες από το φυλάκιο, με αποτέλεσμα να μην αντιληφθείς άτομο (άνδρας) το οποίο επιβιβαζόμενο σε μοτοσικλέτα προσέγγισε το ανωτέρω Α.Τ. και στάθμευσε επί του πεζοδρομίου τη μοτοσικλέτα, σε απόσταση 30 μέτρων από το φυλάκιο».
Σχεδόν ένα μήνα από τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, το πόρισμα της ΕΔΕ αποδίδει βαρύτατες ευθύνες στον Ειδικό Φρουρό σκοπό στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων, στην επόπτη Διευθύντρια του τομέα Δυτικής Αττικής το επίμαχο βράδυ και Υποδιοικητή του Τμήματος στην Αστυφύλακα σε χρέη Αξιωματικού Υπηρεσίας και στον τηλεφωνητή Αστυφύλακα της Άμεσης Δράσης, ο οποίος δέχθηκε την κλήση της 29χρονης ενώ βρισκόταν ακόμα στο Αστυνομικό Τμήμα. Για τους ενστόλους, προκύπτει ότι δεν ακολούθησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες σε περιστατικά καταγγελίας ενδοοικογενειακής βίας, ενώ δεν ανταποκρίθηκαν ούτε στην έκφραση ανησυχίας της Κυριακής Γρίβα, σε προστασία της.
Σύμφωνα με την “Καθημερινή“, επισημαίνονται παραλείψεις της επόπτη Αξιωματικού της ΕΛΑΣ και Υποδιοικητή του ΑΤ Αγίων Αναργύρων, καθώς όπως αναφέρεται, «δεν μερίμνησες για τη διάθεση περιπολικού οχήματος, αν και στην υπηρεσία σου ήτο διαθέσιμο το υπ’ αριθμ. Ε.Α.31… περιπολικό όχημα προς εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας, για τη μεταφορά της ανωτέρω στην οικία της και δεν ενημέρωσες τον διοικητή της υπηρεσίας σου και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής για τη λήψη εντολών – οδηγιών, με αποτέλεσμα η καταγγέλλουσα να αποχωρήσει από το τμήμα…».
Στην Αστυφύλακα Αξιωματικό Υπηρεσίας, το πόρισμα της ΕΔΕ αποδίδει παράλειψη καθήκοντος καθώς δεν μερίμνησε να διαθέσει περιπολικό που θα συνόδευε την 29χρονη Κυριακή Γρίβα στο σπίτι της, σε απόσταση 70μέτρων από το Αστυνομικό Τμήμα. «Αν και σου καταγγέλθηκε από την Κυριακή Γρίβα ότι ο πρώην σύντροφός της βρίσκεται έξωθεν της οικίας της, αναφέροντας ότι αδυνατεί να μεταβεί σ’ αυτή φοβούμενη για τη σωματική της ακεραιότητα, αιτούμενη παράλληλα αστυνομική συνοδεία για τη μετάβασή της και ειδικότερα τη διάθεση περιπολικού οχήματος, δεν αξιολόγησες τους λόγους προσέλευσής της στην υπηρεσία σας ώστε να ενεργήσεις ως ώφειλες και ως είχες υποχρέωση τις προβλεπόμενες υπηρεσιακές ενέργειες προς διερεύνηση της καταγγελίας».
Στο πόρισμα της ΕΔΕ επισημαίνονται και τα λάθη του Αστυφύλακα σε χρέη τηλεφωνητή ο οποίος ανταποκρίθηκε στην κλήση της Κυριακής Γρίβα με την επικοινωνία να έχει ηχογραφηθεί στο καταγραφικό της Άμεσης Δράσης, και απάντησε με τη φράση, «τα περιπολικά δεν είναι ταξί». Όπως αναφέρεται στο πόρισμα της ΕΔΕ για τις δικές τους ευθύνες, «παρέλειψες να ζητήσεις τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά του πρώην συντρόφου της προκειμένου να προβείς στη σχετική καταχώρησή τους προς διάθεση περιπολικού οχήματος για τη μετάβασή του στο σημείο και σε περίπτωση ανεύρεσής του να προσαχθεί (…) Απαντώντας δε στο αίτημά της για αποστολή περιπολικού για την ασφαλή μετάβαση στην οικία της, της ανέφερες μεταξύ άλλων ότι “το περιπολικό δεν είναι ταξί”, η οποία (σ.σ. επικοινωνία) μετά την παρέλευση δύο λεπτών διεκόπη τελικά λόγω του θανάσιμου τραυματισμού της».
Βαρύτατες ευθύνες αποδίδονται στον Ειδικό Φρουρός σκοπό του ΑΤ Αγίων Αναργύρων, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε ούτε κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης, ούτε ενώ ο δράστης με το μαχαίρι παρέμεινε στο σημείο, ώστε να αποτρέψει τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εκτίμηση, η 29χρονη θα είχε σωθεί αν κάποιος είχε σταματήσει το δράση πριν της καταφέρει τα θανατηφόρα και μοιραία για τη ζωή της πλήγματα με το μαχαίρι που έφερε στη κατοχή του.