Καλάβρυτα: Συνελήφθησαν Ρουμανοι ιερόσυλοι είχαν αποσπάσει το Ιερό Λείψανο του Αγ.Χαραλάμπους.

Συνελήφθησαν δύο Ρουμάνοι ιερόσυλοι, στην κατοχή τους εντοπίσθηκε και επεστράφη στην Ι.Μ Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων, το Ιερό Λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους.

  Εντοπίσθηκε σε θάμνώδη έκταση, το Ιερό Λειψανο- πρόκειται για την “άφθαρτη χείρα” του Αγίου Χαραλάμπους, το οποίο είχε κλαπεί από την ΙΜ Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων (06/10).
Ο Ηγούμενος της ΙΜ ενημέρωσε άμεσα μόλις έγινε αντιληπτή η κλοπή (περίπου 15.30- 06/10) το Μητροπολίτη Καλαβρύτων και με τη σειρά του ειδοποίησε την Αστυνομία για την αναζήτηση των δραστών και τον εντοπισμό του Ιερού Λειψάνου.
Σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές το πρωί τη Μονή επισκέφτηκε προσκύνημα με κληρικούς και λαϊκούς από τη Ρουμανία. Ταξίδεψαν στην Ελλάδα (01/10), στο πλαίσιο προγράμματος θρησκευτικού τουρισμού, με σταθμό τους (06/10) τη Μονή των Καλαβρύτων, και προγραμματισμένη αναχώρηση την επομένη (07/10) για τη Ρουμανία.
Οι Αστυνομικοί της Ασφάλειας, προσδιόρισαν τον κύκλο υπόπτων, αφού όπως ανέφεραν οι Μοναχοί, δεν υπήρχαν άλλοι προσκυνητές στη Μονή. Αμεσα εντόπισαν το λεωφορείο, το οποίο στάθμευσαν και ανέκριναν τους επιβαίνοντες, προσδιόρισαν τους ιερόσυλους και συνέλλαβαν τους δύο Ρουμάνους, οι οποίο υπέδειξαν το σημείο στο οποίο είχαν αποκρύψει το Ιερό Λείψανο ο οποίο είχα αφαιρέσει από την προθήκη, εξωτερικά της ΙΜ του Μεγάλου Σπηλαίου. Με τη σε βάρος του δικογραφία, οι δύο Ρουμάνοι- σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για κληρικό και λαϊκό, ενώ εξετάζεται η συνέργεια και άλλων Ρουμάνων-, αναμένεται να παραπεμφθούν (07/10) ενώπιον του Εισαγγελεά.

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ.κ. Αμβρόσιος, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής π. Ιερώνυμος και οι Μοναχοί της Μονής εξέφρασαν τις ευχαριστίες  τους προς την τοπική Αστυνομία, για την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης.

Το Μέγα Σπήλαιο είναι ιστορικό μοναστήρι των Καλαβρύτων. Ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας στον Ελληνικό χώρο, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πόλη των Καλαβρύτων. Η Ιερά Μονή, είναι κτισμένη σε ύψος 924 μέτρων, στη σπηλιά της ρίζας ενός τεράστιου βράχου, βάθους 30 μέτρων, ύψους 60 μέτρων και πλάτους 60 μέτρων.
Η Μονή έχει καταστραφεί τέσσερις φορές από πυρκαγιές, το 840, το 1400, το 1640 και το 1934 πάντοτε όμως διεσώζετο η Αγία Εικόνα με τρόπο θαυμαστό.
Στο Μουσείο της Μονής υπάρχουν πολλά ιερά και εθνικά κειμήλια, ενώ μεγάλης αξίας είναι και η βιβλιοθήκη της με περισσότερους από 3.000 τόμους βιβλίων και πλήθος παλαιοτύπων. Σε ειδικό παρεκκλήσιο φυλάσσονται εικόνες, λειψανοθήκες με οστά Αγίων -μεταξύ των οποίων και η άφθαρτη χείρα του Αγίου Χαραλάμπους- και τις κάρες των ιδρυτών της Μονής.