23 Μαΐου: Στον ήρωα Σμηναγό, Κώστα Ηλιάκη

Ημέρα μνήμη και τιμής η 23η Μαΐου για τον ήρωα Σμηναγό(Ι) Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος συμμετείχε σε αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών. Το ελληνικό F16, κατερρίφθη ανοιχτά της Καρπάθου.

image

Δέκα χρόνια, πριν…
23 Μαΐου 2006, ωρα 12.42..
Σε αναχαίτιση τουρκικού F16 το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας καταρρίπτεται κοντά στην Κάρπαθο. Συντρίμμια – η κάσκα το PL και ένα survival kit με ελληνικές ενδείξεις- εντοπίζονται από το πλήρωμα της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ. Ο Σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης, θεωρείται νεκρός.

Ο αδελφος του ήρωα πιλότου, Φίλιππος,  δημοσιοποιεί βίντεο από τη δοκιμασία της ανθρωποφυγόκεντρου που πέρασε στην Αμερική, ως μέρος της εκπαίδευσής του στα νέα F-16 Block 52+, και γράφει:
8χρονια μετα! Κωστή στο χρωστάω, δεν ξεχρέωσα όμως… Το βίντεο για όσους έχουν την υπομονή να το δουν είναι ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ από το DVD που του έδωσαν στην Αμερική στις 5/4/2002, όταν ανάμεσα στην εκπαίδευση σαν εκπαιδευτής στα νέα F-16 Block 52+, πέρασε και από την ανθρωποφυγόκεντρο. 17 ολόκληρα λεπτά κλεισμένος μέσα, πλήρης επικοινωνία με τους εκπαιδευτές, 4 φορές έφτασε τα 9G (πίεση 9φορές το βάρος του σώματος του), άντεξε την δοκιμασία , ήρεμος όπως πάντα. Αφιερωμένο και σε αυτούς που σας αποκαλούν “αντιπαραγωγικούς”. Μην στεναχωριέσαι για ότι βλέπεις από εκεί ψηλά εδώ στην γη, απλά γύρνα το κεφάλι σου αλλού, όπως έκανες πάντα… Δεν σε ξεχνάμε, μην μας ξεχάσεις”………….

Ο ήρωας σμηναγός ήταν πατέρας δύο παιδιών 1,5 και 5 χρονών. Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή της Ακαδημίας Αθηνών, του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας.
Ο Σμηναγός (Ι) Κωνσταντίνος Ηλιάκης, έπεσε υπερ πίστεως και πατρίδος, σε υπεράσπιση του Ελληνικού εναέριου χώρου.
Αθάνατος.