Το μεγαλύτερο περιοδικό windsurf, ρωτά στους αναγνώστες του αν επέλεγαν την Ελλάδα που “Απαγορεύεται το Surf πάνω από τα 6ΒR”

Το μεγαλύτερο – ίσως -περιοδικό στον κόσμο για windsurf ρωτά τους αναγνώστες του αν θα επέλεγαν την Ελλάδα, δεδομένο ότι ισχύει νόμος που απαγορεύει το surf με ανέμους άνω των 6ΒR

Μετάφραση δημοσιεύματος στο “surf-magazin.de”*:
«Αυτό που ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, είναι δυστυχώς πραγματικότητα: Το Wind- και Kitesurfen πράγματι απαγορεύεται στην Ελλάδα όταν πνέουν άνεμοι 6BR. Ο νόμος ισχύει από το 2018, αλλά δεν υπήρχε σχετικός έλεγχος και δεν εφαρμοζόταν . Αυτό φαίνεται ότι αρχίζει , εν μέρει , να αλλάζει.
Μέρη με πολύ δυνατό άνεμο υπάρχουν στην Ελλάδα – στα μελτέμια όταν προστίθενται και οι τοπικές ενισχύσεις-,  στη Κρήτη, την Κάρπαθο και σε άλλους ιδανικούς προορισμού “ξεδιπλώνουν” τα πιο μικρά πανιά. Κάτι που γνωρίζουν ελάχιστοι σερφερς, είναι ότι άνω των 25 κόμβων απαγορεύεται επίσημα η ιστιοπλοΐα, το Wind- και το Kitesurf!

Η αιτία είναι ότι έχουν πραγματοποιηθεί επανειλημμένα επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, για ιστιοπλόους, surfers και χειριστές SUP , οι οποίες κοστίζουν ακριβά. Επειδή όμως αν και ο Ελληνικός νόμος είναι σε ισχύ από το 2018, ωστόσο δεν υπήρχαν έλεγχοι, υπήρχε ελάχιστη αντίδραση από την κοινότητα των θαλασσίων σπορ.

Ωστόσο αυτό δείχνει να αλλάζει, σταδιακά: Οι αναγνώστες μας αναφέρονται σε πρόστιμα μεταξύ €300 και €500 ευρώ, τα οποία τους επιβλήθηκαν στη  Σαντορίνη και στη θαλάσσια περιοχή της Λούτσας Αττικής. Σε ερώτηση του   surf-magazin.de, τις αναφορές αυτές επιβεβαίωσε και ο Tony Frey, ιδιοκτήτης κέντρου σερφ στη Λούτσα. Τα πρόστιμα επιβαρύνουν τους ιστιοπλόους, Wind και Kitesurfers όταν είναι στη θάλασσα με αέρα άνω από 25 κόμβους και SUP άνω από 20 κόμβους.

Στα καλύτερα με δυνατούς ανέμους – Ελληνικά σημεία, η Ελούντα στην Κρήτη.

Θα πρέπει να αρχίσουν οι θαυμαστές της Ελλάδας να φοβούνται για τα αγαπημένα τους σημεία, τώρα? Είναι επίσης αλήθεια ότι οι έλεγχοι οι οποίοι έχουν διεξαχθεί, έγιναν σε τοπικό επίπεδο με διαφορετικά κριτήρια από τη μια περιοχή στην άλλη. Ενώ υπήρχε αυξημένος έλεγχος στη Λούτσα και τη Σαντορίνη το 2020, ο νόμος στην Πάρο, τη Μύκονο και άλλα νησιά δεν υπήρξαν ανάλογα προβλήματα .

Επιπλέον όπως υπογραμμίζει ο Tobias Gottfried από το Surf & Kite , στο Θεολόγο Ρόδου: «… ως επισκέπτης κέντρου σερφ δεν κινδυνεύει κανείς από κυρώσεις. Κάθε κέντρο στην Ελλάδα οφείλει να έχει διασωστικό σκάφος και να διασφαλίζει την ασφάλεια στους επισκέπτες του.

Συνοπτικά μπορεί κανείς να πει ότι ο κίνδυνος να αποκομίσετε ένα μεγάλο πρόστιμο προς το παρόν μάλλον είναι περιορισμένος, στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας , επειδή δεν γίνεται ολοκληρωμένος  έλεγχος. Ωστόσο δεν μπορείτε να αποκλείσετε το ενδεχόμενο, ειδικά όταν βρίσκεστε στο νερό με τον ατομικό σας εξοπλισμό και δεν σερφάρετε με τον εξοπλισμό κάποιας οργανωμένης επιχείρησης – κέντρου σερφ.

Ποια είναι η άποψη σας ? Γνωρίζατε ήδη τη νομοθεσία και υπάρχει περίπτωση εξαιτίας της να αναβάλλεται τις σερφοδιακοπές σας στην Ελλάδα ? Γράψτε μας στο email …. »

_____________________________

* ολόκληρο το δημοσίευμα του Manuel Vogel , στο  surf-magazin.de