“Στην επιφάνεια του γυαλιού, αποτυπώνονται και όλες οι πληγές της ανθρώπινης παράνοιας- ο πόλεμος, η πείνα, η δυστυχία, το μίσος, η εγκατάλειψη..” του Νίκου Μαγαλιού*|ΑΠΟΨΗ

Μια μάνα Συριακής καταγωγής, περιστοιχισμένη από τα 5 παιδιά της. Ο τελικός τους προορισμός η Γερμανία- όπως λέει και το μεγαλύτερο από τα παιδιά της- σε άριστα αγγλικά” ήταν η αφορμή για το Νίκο Μαγαλιό, εκπρόσωπος της ΠΟΣΥΦΥ, να μεταφέρει τη βιωματική του εμπειρία, κατά την τέλεση της υπηρεσιάς του, στην ταυτοποίηση στο συστημα Eurodac, των μεταναστευτικών ροών, που όπως αναφέρει, “νιώθω ότι κάνω την καλύτερη δουλειά του κόσμου”….

eurodacI“Eurodac: Η νέα, σύγχρονη και προσφάτως αποκτηθείσα συσκευή της ΕΛ.ΑΣ. Επάνω της αποτυπώνονται ουσιαστικά τα παλμικά και δακτυλικά αποτυπώματα των νεοεισερχόμενων στη χώρα προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Το σκηνικό συμπληρώνουν τα γάντια μίας χρήσης και το αντισηπτικό υγρό με τη διπλή ιδιότητα.

Στην επιφάνεια του γυαλιού όμως, (που δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 10-12 cm2), αποτυπώνονται και όλες οι πληγές της ανθρώπινης παράνοιας όπως ο πόλεμος, η πείνα, η δυστυχία, το μίσος, η εγκατάλειψη. Μαζί τους και κάπου ανάμεσα, αποτυπώνονται η ελπίδα και η ανακούφιση. Και είμαστε εμείς εκεί! Οι μεσάζοντες, οι διεκπεραιωτές, οι χειριστές που δίνουν ζωή στο μηχάνημα. Είμαστε εμείς οι αναίσθητοι, οι άκαρδοι, οι ………….

eurodacΚαι αν πολλές φορές στον Υπηρεσιακό μου βίο, βρέθηκα σε θέση να απαρνιέμαι το επάγγελμά που ουσιαστικά με επέλεξε, είναι στιγμές σαν και αυτή στη δεύτερη φωτογραφία, που νιώθω ότι κάνω την καλύτερη δουλειά του κόσμου….
Ο επόμενος παρακαλώ. Και γρήγορα!

Το καράβι φεύγει και ο καιρός χαλάει”.

__________________

*κείμενο Νίκος Μαγαλιός, εκπροσωπος ΠΟΣΥΦΥ