“Ζητάμε συγνώμη από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης”

Μετά από τρίμηνη έρευνα από μέλη μας στην Μεγαλόνησο, σχετική με την βαρύνουσα εγκληματικότητα … αποφανθήκαμε !!

as-megaro-hrakleioy

Οι Κρήτες έχουν μια ξεχωριστή  ιδιοσυγκρασία, ένα ιδιαίτερο τρόπο σκέψης , ένα ¨εγώ ¨ και μια θεώρηση των πραγμάτων σε υπερβολικές δόσεις . Υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα είναι δίκαιο να εξετάσουμε , γεγονότα και καταστάσεις που τους επιρρίπτουν ευθύνες .

Οι Κρήτες ζούνε συνέχεια ¨μέσα σε αυτό που θέλουν να φτάσουν ή θα ήθελαν να είναι¨,  και επιπλέον,  νιώθουν  υπερβολικά περήφανοι για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους …. αυτό δεν μπορεί να είναι αρνητικό αφού καθορίζει μια  κοινωνική τους συμπεριφορά που η Πολιτεία αποδέχεται .

Σε αυτά ακριβώς  τα πλαίσια ,τους έχει αποδοθεί μια  αρνητική φήμη … που ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΟΤΙ  δεν ανταποκρίνεται – σήμερα – στην πραγματικότητα .

Η ιδιαίτερη σχέση των Κρητών με τα όπλα , είναι ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ …. δεν είναι μεγαλύτερη από την σχέση που έχουν με τα όπλα , πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα ….απλά , έτυχε να αποτελέσει σήμα κατατεθέν τους , ακριβώς διότι αποδίδουν σε γεγονότα και καταστάσεις υπερβολικές διαστάσεις και ¨υπογραμμίσεις ¨

Η οπλοχρησία δε , είναι πλέον κατακριτέα και αντικείμενο αποδοκιμασιών σε κάθε σχεδόν κοινωνική εκδήλωση . Τα παραδείγματα δεκάδες , όπως το τελευταίο όπου , εν μέσω  χειροκροτημάτων  όσων μετείχαν στο γλέντι, ο πολύ γνωστός Κρητικός λυράρης Μανώλης Αλεξάκης  σηκώθηκε και αποχώρησε όταν – παρά τις προειδοποιήσεις- ασυνείδητοι συνέχισαν να πυροβολούν ασκόπως μέσα στο πλήθος , ακολουθούμενος από όλους σχεδόν τους παρευρισκομένους στο γλέντι .

Η σχετική αναφορά μας σε διαδικτυακές πύλες ( το περασμένο Ιούνιο )  με θέμα « Η κορυφή του παγόβουνου, η εξάρθρωση πολυμελής εγκληματική οργάνωση για παράνομη εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία όπλων και πυρομαχικών στην Κρήτη (A)», καίτοι αποκτούσε ¨νομιμοποίηση ¨ για έρευνα , από αυτήν ακριβώς την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και φημολογία …. ωστόσο , αποδείχτηκε  ΣΥΜΦΩΝΗ με την ιδιαίτερη αυτή κοινωνική τους συμπεριφορά .

Με άλλα λόγια , δεν υποδεικνυόταν από μεγάλη κοινωνική αποδοκιμασία , και δεν στηριζόταν σε  βάσεις διάρθρωσης ,  εγκληματικής οργάνωσης .

Μετά από όλα όσο προηγήθηκαν για τέτοια φαινόμενα , τα αντανακλαστικά της Τοπικής Αστυνομίας είναι  πλέον ΑΜΕΣΑ και η δράση της περισσότερο αποτελεσματική.

Εάν θέλετε , η τοπική ΕΛ.ΑΣ δεν μπορεί (κι αν ακόμα θεωρήσουμε ότι ήθελε ) να κάνει τα στραβά μάτια .

Στην  συγκεκριμένη περίπτωση η αρχικά λάθος προσέγγιση της τοπικής ΕΛ.ΑΣ στην διαλεύκανση μιας σειράς τέτοιων υποθέσεων ( κατοχής και διακίνησης όπλων )  ,  έγινε λανθασμένα αντιληπτή από εμάς , ως  « κάλυψη » ευρύτερης εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης βαρύ οπλισμού …όμως , όταν ξεκαθαρίσαμε την κατάσταση είδαμε ότι απλά επρόκειτο για μια …μορφή απειρίας που διορθώθηκε γρήγορα.

Δεν θέλουμε να εστιάσουμε περισσότερο.

Για να μην παρεξηγηθούμε  όμως ,  να τονίσουμε  το πλέον γνωστό  ,ότι , τα δικαστήρια στην Κρήτη  επιβάλλουν συγκριτικά , τις μικρότερες προβλεπόμενες ποινές στους κατηγορούμενους για οπλοφορία , οπλοχρησία και οπλοκατοχή … ίσως αυτό πρέπει να αλλάξει .

Όπως πρέπει ( κατά την γνώμη μας ) να σταματήσει από το Αρχηγείο της  Ελληνικής Αστυνομίας  «η τακτική » να τοποθετεί σε ειδικά τέτοιες «κλειστές » κοινωνίες , Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές από τον ίδιο τόπο , παραβιάζοντας σε υψηλό επίπεδο την εντοπιότητα και δίνοντας αφορμή για σκέψεις περί  «υποχώρησης » σε πιέσεις και συμφέροντα .

Οι Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές όσο γνώστες κι εάν  είναι της τοπικής τους κοινωνίας λόγω καταγωγής ( δεδομένο που ενίοτε  γίνεται λανθασμένα δεκτό ως πλεονέκτημα ), όσο Ικανοί και αφοσιωμένοι κι είναι στα καθήκοντά τους  , δεν παύουν να βρίσκονται σε ¨ανθρώπινα ¨ διλήμματα , αφού , «όποια πέτρα κι αν σηκώσουν », βρίσκουν από κάτω συγγενείς , γνωστούς και φίλους ….κύριε Υπουργέ .

Η εγκληματικότητα  παρά ταύτα στην Κρήτη δεν είναι μεγαλύτερη και περισσότερο βαρύνουσα ,  από άλλες περιοχές στην Ελλάδα . Η διακίνηση ναρκωτικών  και τα σχετικά κυκλώματα  είναι περισσότερο ¨εισαγόμενα ¨ λόγω τουρισμού και «έλκονται» εξαιτίας της αρνητικής φήμης που έχει η Κρήτη στους τομείς αυτούς , τα εγκλήματα κατά της ζωής , οι γνωστές ΒΕΝΤΕΤΕΣ ,  δεν είναι πλέον σε συχνότητα και βαρύτητα  μεγαλύτερη σε βαθμό , από άλλες περιοχές της χώρας , αλλά , και όπως ήταν παλιότερα . Η ζωοκλοπή όμως , η μικρο -εγκληματικότητα και η παραβατικότητα  , δυστυχώς  «δεν φτάνει» στην αστυνομία … φαινόμενο που μας προβλημάτισε .

Οφείλουμε  συνεπώς να « απεγκλωβίσουμε » την Κρήτη από τέτοιες φημολογίες  που την δυσφημούν άδικα

Οφείλουμε να την δούμε ως Τουριστική δύναμη , ως όαση παραδόσεων και μιας ιδιαίτερης κουλτούρας

Οφείλουμε ( εμείς ) να ζητήσουμε συγνώμη τόσο από τους Κρήτες , όσο και από την Τοπική ΕΛ.ΑΣ

Οφείλουμε να την σεβαστούμε , όπως και κάθε άλλη περιοχή στην Ελλάδα με ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά .

ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ

[email protected]