Υπόθεση Λιγνάδη: Σε υγειονομικό περιορισμό ο Δημήτρης Λιγνάδης στις Φυλακές Τρίπολης- Του αρνήθηκαν ηλεκτρονική επιτήρηση

Πρώτο 24ωρο στις φυλακές Τρίπολης για τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος με την άσκηση ποινικής δίωξης για «βιασμό κατά συρροή» κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με σύμφωνη γνώμη Ανακρίτριας και Εισαγγελέα

Μετά από μια μαραθώνια απολογία και εξέταση μαρτύρων που διήρκεσαν από το μεσημέρι της Πέμπτης (25/02-14.30) μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής (26/02-02.00), η 19η τακτική Ανακρίτρια και ο Εισαγγελέας αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση του τέως Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Λόγω της εφαρμογής του υγειονομικού πρωτοκόλλου, ο Δημήτρης Λιγνάδης από το μεσημέρι της Παρασκευής (26/02) τέθηκε σε 15θημερη καραντίνα, και στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε θάλαμο των φυλακών Τρίπολης. Ο υπόδικος πλέον Δημήτρης Λιγνάδης θα «συμβιώνει» μαζί με ακόμη 22 συγκελίτες του σε έναν από τους πέντε θαλάμους των Φυλακών Τρίπολης, που διαθέτουν κρεβάτια-κουκέτες. Μόνο στην περίπτωση που ο εισαγγελέας της φυλακής κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι για την προστασία της σωματικής του ακεραιότητας μπορεί να διατάξει τη μεταγωγή του σε άλλη φυλακή που διαθέτει κελιά.

Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της σωφρονιστικής πολιτικής, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, προχώρησε στον διαχωρισμό των φυλακών, ανάλογα με τα εγκλήματα που διαπράττονται, με τη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί τον περασμένο Ιανουάριο. Στα Κ.Κ. Γρεβενών και Τρίπολης κρατούνται αποκλειστικά κρατούμενοι που έχουν κατηγορηθεί ή καταδικασθεί για σεξουαλικά εγκλήματα, και εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Στις Φυλακές της Χαλκίδας οι έγκλειστοι έχουν διαπράξει οικονομικά εγκλήματα, ενώ οι φυλακές Μαλανδρίνου και Τρικάλων ως υψίστης ασφαλείας, έχουν εγκλείστους κρατούμενους μεγάλης επικινδυνότητας. Στο ίδιο πλαίσιο το Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης του Δομοκού έχει μετατραπεί σε Φυλακές Υψίστης Ασφαλειας ως Πειθαρχικές φυλακές με εγκλείστους καταδικασμένους για τρομοκρατία, ειδεχθή εγκλήματα και κρατούμενοι με πειθαρχικά κατά την κράτησή τους.

Στο Σωφρονιστικό Κατάστημα της Τρίπολης – με χωρητικότητα 53ων κρατουμένων –σήμερα – είναι έγκλειστοι 112 κρατούμενοι. Η επιλογή του ΣΚ Τρίπολης αποφασίστηκε, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας από επιθέσεις άλλων κρατουμένων, λόγω της απαξίας των αδικημάτων.
Ο ίδιος ο Δημήτρης Λιγνάδης ενώπιον της 19ης Ανακρίτριας το βράδυ της Πέμπτης είχε υποστηρίξει, ότι «Ποτέ δεν είχε συνευρεθεί με ανήλικα άτομα επ’ ουδενί λόγο, ποτέ δεν είχε διενεργήσει γενετήσιες πράξεις με ανήλικα άτομα είτε στο σπίτι του είτε αλλού», ωστόσο ο ισχυρισμός του δεν έπεισε τους Δικαστικούς Λειτουργούς οι οποίοι αποφάσισαν στη συνέχεια την προσωρινή του κράτηση .
Στον τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου σύμφωνα με το νομικό σκεπτικό του εντάλματος προσωρινής κράτησης, αποδίδεται «Eμμονή, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και σταθερή εγκληματική ροπή του κατηγορουμένου στην τέλεση συναφών αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας», ενώ οι Δικαστικές Αρχές βάσει των στοιχείων και της αξιολόγησής τους, «αρνήθηκαν» και τον κατ’ οίκον περιορισμό του με  ηλεκτρονική επιτήρηση (“βραχιολάκι”) καθώς κάνει ιδιαίτερη μνεία σε στοιχεία που «προκύπτουν εναργώς από τη συνδυαστική και συνολική εκτίμηση του συλλεγέντος υλικού, το οποίο δεν κλονίζεται από την απολογία και τα εισφερθέντα αποδεικτικά στοιχεία εκ μέρους του κατηγορουμένου» και αποφασίστηκε η μεταφορά του σε Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης μέχρι τη δικάσιμο.