Υπόθεση Κ. Πολύζου: Στο Εφετείο η δίκη με κατηγορούμενους τον πατριό και τη μητέρα, για τη δολοφονία του

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, η εκδίκαση, σε δεύτερο βαθμό, της υπόθεσης της δολοφονίας του Κωστή Πολύζου από τη Σιάτιστα.

Ήταν το Νοέμβριο του 2016 όταν το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καστοριάς είχε κρίνει ενόχους, τη μητέρα του Κωστή Πολύζου, Δέσποινα Κουτσέγκου και τον πατριό του, Χρήστο Ντιό για τη δολοφονία από κοινού του 23άχρονου και τους είχε επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο Κωστής Πολύζος, εξαφανίζεται το Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου 2011 από το σπίτι του στη Σιάτιστα Κοζάνης. Οκτώ μήνες μετά την εξαφάνιση του, στις 26 Σεπτεμβρίου 2011, το πτώμα του εντοπίζει κυνηγός, στο κτήμα του πατριού του, στη θέση Πασά Γεφύρι, στα ότια των Νομών Κοζάνης-Γρεβενών.

Όπως προέκυψε κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, στις 18 Φεβρουαρίου 2011, στο χωριό Σιάτιστα της Κοζάνης, είχεδ ξεσπάσει καταιγίδα. Ο 23άχρονος τότε Κωνσταντίνος Πολύζος, φέρεται να βγαίνει από το σπίτι και να επιβιβάζεται σε όχημα, όπως είχε καταθέσει η μητέρα του στη δήλωση εξαφάνισης στην Αστυνομία, και να αναχωρεί προς άγνωστη κατεύθυνση, χωρίς η ίδια να γνωρίζει -οπως υποστήριζε – λεπτομέρειες. Η Δέσποινα Κουτσέγκου είχε εμφανιστεί και σε τηλεοπτική εκπομπή παραθέτοντας την ανησυχία της για την τύχη του παιδιού της και ζητούσε από τη βοήθεια των πολιτών, «για να βρει τον Κωστή της», χωρίς ωστόσο να έχουν προκύψει στοιχεία κατά την προανακριτική έρευνα.

Σχεδόν επτά μήνες αργότερα- 24 Σεπτεμβρίου 2011), διερχόμενος  κυνηγός εντόπισε μέλη του πτώματος του Κωσταντίνου Πολύζου, στο κτήμα του πατριού του, στη θέση Πασά Γεφύρι στα όρια των Νομών Γρεβενών-Κοζάνης. Άμεσα η περιοχή αποκλείστηκε ενώ κλήθηκαν ως μάρτυρες για να καταθέσουν η μητέρα και ο πατριός του 23άχρονου.  Κατάθεση δίνει ο ο 12άχρονος ετεροθαλής αδελφός του θύματος, ωστοσο στη συνέχεια της έρευνας, προκύπτει ψευδομαρτυρία, σε μια προσπάθεια, να τους φτιάξει άλλοθι.

Φίλος του Κωνσταντίνου Πολύζου, είχε καταθέσει όπως γνώριζε από τον ίδιο, ότι μετά την ενηλικίωσή του, η μητέρα και ο πατριός του, τον είχαν προτρέεψει να πάρει στο όνομά του υπέρογκα δάνεια για λογαριασμό τους. Οι δόσεις παρέμεναν απλήρωτες και οι τράπεζες ζητούσαν τα χρήματα από δύο άνδρες με το ίδιο όνομα και πατρώνυμο. Εν τω μεταξύ, οι επιστολές των τραπεζών και τα εξώδικα είχαν ως διεύθυνση των δύο ανδρών που καμία σχέση δεν είχαν με τις αξιώσεις των τραπεζών, και απευθύνθηκαν στη Δικαιοσύνη.

Μετά την εξαφάνιση του Κωνσταντίνο Πολύζου, στις 22 Ιουνίου 2011, η μητέρα και ο πατριός του, ποσκόμησαν στο ΚΕΠ  πλαστή αίτηση η οποία έφερε ψευδώς την υπογραφή του νεκρού , και ζήτησαν θεώρηση στο γνήσιο της υπογραφής,  προκειμένου δάνειο ύψους #€200.000  το οποίο είχε λάβει ο Κωστής Πολύζος, για αγορά οικίας στην Χαλκιδική και ενός φορτηγού χωματουργικών εργων, να υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη. Όπως εκτιμησαν οι Δικαστικές Αρχές, πρόθεση της μητέρας και του πατριού, ήταν οι τράπεζες να διακόψουν τις τηλεφωνικές τους οχλήσεις προς τους ίδιους και να αναζητούν τον “αγνούμενο” -ακομα τότε-  Κωστή, το πτώμα του οποίου δεν είχε ακόμα εντοπιστεί. .