Υποψήφιος Bουλευτής & στελέχη του Υπ.Οικονοκομικών.. με μίζες

Κατηγορούμενοι για χρηματισμό, συνελήφθησαν στελεχος τραπεζας και υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αρκαδία, καθώς και πέντε ακόμα υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ των οποιων και υπάλληλος του ΣΔΟΕ, οι οποίοι φέρονται από καταγγελία επιχειρηματία ζήτησαν «μίζα», για την αποδέσμευση χρημάτων από πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Σύμβουλος και ο προϊστάμενος Οικονομικός Επιθεωρητής τμήματος του Υπουργείου Οικονομικών, υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, ένας ακόμη υπάλληλος, καθώς και δύο στελέχη του ΣΔΟΕ συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία εκβιαστικής «χρηματοδότησης» (μίζα), καθώς επίσης περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο 60άχρονος υποδιευθυντής τράπεζας και ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αρκαδία Γ.Ζαφειρόπολουλος.

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, συνελήφθησαν οι εμπλεκόμενοι σύμφωνα με την καταγγελία επιχειρηματία, ότι του ζήτησαν «μίζα», για την αποδέσμευση χρημάτων από πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με την καταγγελία τα στελέχη του Υπουργείου κατηγορούμενοι για το αδίκημα της δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση καθώς και η φοροτεχνικός σύζυγος του υποψήφιου βουλευτή για άμεση συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση, δε συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή ενός ακόμη ατόμου, με το όνομα «Μιχάλης» τα στοιχεία ταυτότητας του οποίου δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί.

Η ΕΛΑΣ, προφανώς και ήθελε να κρατήσει … χαμηλή διαβάθμιση στην υπόθεση, εκδίδοντας με καθυστέρηση επίσημη ανακοίνωση, στην οποία υποχρεώθηκαν μετά από διαρροή της υπόθεσης, με τη σύλληψη να έχει προηγηθεί μέσα στο κεντρικό τραπεζικό υποκατάστημα της Αθήνας, μπροστά στους συναδέλφους του τραπεζικού

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν “ανεπίσημα” ότι ήταν υποψήφιος, αλλα συνεργαζόμενος με το κόμμα, καθώς προέρχεται από τους… Οικολόγους Πράσινους, ωστόσο υπήρχαν αναφορές, ότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και ήταν επιλογή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωα με την επίσημη Αστυνομική Ανακοίνωση, το 2011, ένας αγρότης από τη Θήβα εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση επένδυσης σε φωτοβολταϊκά. Εγκρίθηκε το ποσό του €1.500.000 σε τρεις δόσεις. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, εγκρίθηκε πλήρως το αίτημα και ξεκίνησε τις διαδικασίες, για την εκταμίευση, ωστόσο υπάλληλοι της τράπεζας τον είχαν ενημερώσει ότι δεν είχαν κατατεθεί τα χρήματα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, από την άνοιξη του 2014, έπειτα από επαφή με έναν από τους κατηγορούμενους υπαλλήλους, του ζήτησε και έλαβε €5.000, ώστε να μεσολαβήσει για τη διεκπεραίωση της χρηματοδότησης την οποία θα λάμβανε. Στη συνέχεια, είχε επαφές με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους οι οποίοι διαδοχικά του ζήτησαν και έλαβαν κατά περίπτωση χρηματικά ποσά, προκειμένου να μεσολαβήσουν για τη διεκπεραίωση της υπόθεσής του. Τελικά τον παρέπεμψαν στον τραπεζίκό υπάλληλο, ο οποίος για την μεσολάβησή του ζήτησε και έλαβε αρχικά €6.000 ευρώ, και κατ’ απαίτησή του άλλες €4.000 έλαβε η φοροτεχνικός σύζυγός του, η οποία συστήθηκε ως δικηγόρος. Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015 ο τραπεζικός υπάλληλος απαίτησε και πάλι να του καταβάλλει €3.000.

Εξαιτίας οφειλής του αγρότη, ύψος ποσού €340.000, ο τραπεζίτης όπως διαπιστώθηκε κατά την προανακριτική έρευνα, είχε ανοίξει δεύτερο λογαριασμό ώστε άμεσα μετά την εκταμίευση, του ποσού της χρηματοδότησης, η … «μίζα» χωρίς παρακράτηση για λογαριασμό του δημοσίου, θα είχε κατατεθεί στο συγκεκριμένο λογαριασμό, και στη συνέχεια σε δύο θυρίδες.

Σε προγραμματισμένο ραντεβού του αγρότη με τον υποδιευθυντή της τράπεζας σε ουζερί στη Βαρβάκειο αγορά, του παρέδωσε τα €3.000 σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, και στη συνέχεια το ο υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επέστρεψε στην τράπεζα. Αστυνομικοί του Εσωτερικών Υποθέσεων, προχώρησαν στη σύλληψή του, έχοντας στην κατοχή του τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα και παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα με τη σε βάρος του ποινική δικογραφία.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport