«Υποκρισία δίχως τέλος» η προστατευτική φύλαξη ανηλίκων στα νοσοκομεία

Την αντιμετώπιση της Πολιτείας στα κακοποιημένα και εγκαταλελειμμένα ανήλικα, με αφορμή τα καταγγελλόμενα στην “Κιβωτό του Κόσμου”, αποτυπώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης και παραθέτει στοιχεία διάθεσης μέχρι και 500 αστυνομικών το χρόνο σε προστατευτική φύλαξης ανηλίκων

Σε φωτογραφικό στιγμιότυπο που παραθέτει ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ, με αστυνομικό που φροντίζει ανήλικο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, εξηγεί ότι «στη φωτογραφία αποτυπώνεται ξεκάθαρα το ανύπαρκτο κράτος και η υπηρεσία που εκτέλεσαν 5000 αστυνομικοί το 2021 και άλλοι τόσοι το 2022, δίνοντας σε αυτά τα παιδιά λίγη στοργή και φροντίδα» .

Ο συνδικαλιστής της ΕΑΥΘ, Θοδωρής Τσαϊριδης, χαρακτηρίζει, «υποκρισία δίχως τέλος» την κατάσταση καί παραθέτει την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. «Αυτοί οι οποίοι στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας το 2022 δεν έχουν εξασφαλίσει μια δομή για όλα αυτά τα κακοποιημένα και εγκαταλελειμμένα παιδιά, ώστε να φιλοξενούνται μέχρι να αποφασιστεί από τις αρχές που θα καταλήξουν, και τα «πετάνε»σε θαλάμους νοσοκομείων λες και είναι άρρωστα βάζοντας δυο αστυνομικούς να τα φυλάνε μάλιστα, λες και είναι κρατούμενοι. Δε μπορούν να κουνάνε το δάχτυλο και να μας πείσουν ότι ενδιαφέρονται για την τύχη όλων αυτών των παιδιών…, γιατί οι ίδιοι με την αδιαφορία τους και τις παραλείψεις συμβάλλουν στα όσα βιώνουν».

Όπως αποσαφηνίζουν συνδικαλιστές αστυνομικοί διατίθενται σε πάρεργα κι αναλαμβάνουν ρόλους που θα έπρεπε να ασκούνται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, καθώς πρόκειται για ανήλικα που έχουν παρεκκλίνουσα και προβληματική συμπεριφορά, τα οποία οι αστυνομικοί είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστούν, καθώς δεν πρόκειται για κρατούμενους αλλά για παιδιά. 

Τα ανήλικα σε προστατευτική φύλαξη στα νοσοκομεία, για το  2021, στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ήταν 117 ανήλικα, για τη φύλαξη των οποίων διατέθηκαν συνολικά 4.598 αστυνομικοί, ως “νταντάδες”. Ενώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους 2.296 Αστυνομικοί έχουν διατεθεί σε προστατευτική φύλαξη σε Νοσοκομεία της πόλης.

Η ΕΑΥΘ είχε υποβάλλει το Φεβρουάριο του 2021,  υπόμνημα – αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, αναφορικά με τη διάθεση ενστολου προσωπικού, «σε όλες συλλήβδην τις περιπτώσεις ανηλίκων που εγκαταλείπονται ή πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον, χωρίς να προηγείται ορισμένη αξιολόγηση των κατ’ ιδίαν περιπτώσεων», ώστε να διαταχθεί προστατευτική φύλαξη μόνο όπου χρειάζεται.