Υπερ-φυλακή ο «νέος Κορυδαλλός» και ψηφιακό μπλόκο στα κινητά τηλέφωνα

Ποιοι είναι οι έξι βασικοί άξονες της κυβέρνησης και ποιες οι επικρατέστερες περιοχές – Το σχέδιο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και οι επικείμενες προσλήψεις 650 ατόμων.
Τεκτονικές αλλαγές στη διαχείριση των φυλακών όλης της χώρας σχεδιάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο με έξι κινήσεις επιχειρεί να εφαρμόσει δόγμα μηδενικής ανοχής στην παραβατικότητα «εντός των τειχών» και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν νέες δομές που θα δώσουν «ανάσα» στα «καταπονημένα» σωφρονιστικά ιδρύματα

Το «Εθνος της Κυριακής» σταχυολόγησε τα βασικά σημεία του «καυτού» χαρτοφυλακίου, σε μια περίοδο που τα αρμόδια στελέχη της Λεωφόρου Κατεχάκη βρίσκονται στο στάδιο της καθημερινής ενημέρωσης για το τι συμβαίνει σήμερα στις φυλακές. «Τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ ό,τι νομίζαμε. Εχουμε ενημερωθεί για ακραίες καταστάσεις. Δεν μπορείς να τα αλλάξεις όλα σε μία ημέρα. Κάποια μέτρα θα εφαρμοστούν άμεσα για να μπει ένα φρένο σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και κάποιες ενέργειες, όπως η μεταφορά του Κορυδαλλού, θα γίνουν εκ των πραγμάτων σε βάθος χρόνου για την πλήρη αναμόρφωση του σκηνικού» τονίζει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Δύο είναι τα πρόσωπα που θα σηκώσουν το «βάρος» του δύσκολου χαρτοφυλακίου των φυλακών.

Το πρώτο ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, αρμόδιος για θέματα αντεγκληματικής πολιτικής, και το δεύτερο η Σοφία Νικολάου, γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Τα δύο στελέχη έχουν να λύσουν, εκτός των άλλων, και μια σειρά από γραφειοκρατικά προβλήματα, καθώς οι αρμοδιότητές τους υπάγονταν μέχρι και πριν από τρεις εβδομάδες στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιούνται συναντήσεις τους με διευθυντές των φυλακών αλλά και με φορείς που έχουν εκπονήσει συγκεκριμένες προτάσεις για θέματα που άπτονται της σωφρονιστικής πολιτικής. Το γραφείο της κυρίας Νικολάου θα βρίσκεται στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς δεν στάθηκε δυνατό να βρεθεί χώρος στο μέγαρο της Λεωφόρου Κατεχάκη. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις φυλακές κινείται σε έξι βασικούς άξονες, πάνω στους οποίους διαμορφώνεται η νέα πολιτική διαχείρισης των φυλακών:

για το έργο που θα πάρει περισσότερο χρόνο από οποιοδήποτε άλλο στο «χαρτοφυλάκιο» του υπουργείου. Στον Κορυδαλλό, ίσως τη μεγαλύτερη φυλακή των Βαλκανίων, βρίσκονται 1.650 κρατούμενοι. Και αυτό παρότι οι προδιαγραφές του κτιρίου αντιστοιχούν στην κράτηση έως 900 ανθρώπων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί ο Κορυδαλλός και να δημιουργηθεί στην Αθήνα μία καινούργια φυλακή τεράστιας χωρητικότητας (περίπου 2.000-2.500 κρατουμένων). Ηδη βολιδοσκοπούνται με τη συνδρομή του υπ. Εθνικής Άμυνας παλιά στρατόπεδα και μεγάλες εκτάσεις του Στρατού που δεν χρησιμοποιούνται.

Τέτοιοι στρατιωτικοί χώροι υπάρχουν στον Ασπρόπυργο (είχαν εξεταστεί και παλιότερα για τη μεταφορά του Κορυδαλλού), στον Άγιο Στέφανο, ενώ πιο σοβαρά εξετάστηκε η περίπτωση παλιού στρατοπέδου στη Μαλακάσα, επιλογή ωστόσο που πιθανότατα θα απορριφθεί, λόγω της μεγάλης απόστασης από την Αθήνα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μία σχετικά μικρή φυλακή κοστίζει περίπου 25.000.000 ευρώ, ενώ μία του μεγέθους του Κορυδαλλού μπορεί να αγγίξει και τα 100.000.000 ευρώ.

«Πνιγόμαστε, η μεταφορά αρμοδιοτήτων στο ΥΠΠΡΟΠΟ είναι κάτι θετικό»
Από την πλευρά τους οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι βλέπουν με θετική ματιά, αν και διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης. «Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι κάτι θετικό. Οπως είχαμε καταντήσει, με τόσες δολοφονίες, ξυλοδαρμούς σωφρονιστικών υπαλλήλων, ναρκωτικά και τη διαφθορά, δεν θα μπορούσα να πω κάτι διαφορετικό. Πνιγόμαστε και ψάχνουμε από κάπου να πιαστούμε. Συμφωνούμε, επίσης, με την τοποθέτηση των jammers. Τα κινητά αποτελούν ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να λυθούν» λέει στο «Εθνος» ο Σπύρος Καρακίτσος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Όσον αφορά στη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού, ο Γιώργος Κωστίκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εξωτερικών Φρουρών, επισημαίνει ότι «ο Κορυδαλλός είναι μια καταπονημένη φυλακή. Ενα πολύ μεγάλο κατάστημα. Ουσιαστικά χωρίζεται σε πέντε μέρη. Στη δικαστική φυλακή, στο νοσοκομείο, στην αποθήκη, στο ψυχιατρείο και στις γυναικείες φυλακές. Και όλα αυτά σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Η απομάκρυνση της φυλακής είναι αναγκαία για να υπάρξει στοιχειώδης σωφρονιστική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Οσον αφορά στις φυλακές τύπου Γ, θεωρώ αυτονόητο ότι οι εξωτερικοί φρουροί θα συνεχίσουν να εκτελούν το έργο που τους έχει αναθέσει η πολιτεία με περισσότερο προσωπικό».

Τοποθετούνται jammers για να περιοριστεί το έγκλημα
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν τοποθετηθεί, σύμφωνα τουλάχιστον με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, τα πρώτα jammers (συσκευές που «νεκρώνουν» τα κινητά τηλέφωνα) σε φυλακές της χώρας, αργής γενομένης από τον Κορυδαλλό. Το γεγονός ότι οι κρατούμενοι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν κινητά εκτιμάται από στελέχη του υπουργείου ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί άμεσα το έγκλημα που προέρχεται «από μέσα προς τα έξω». Ταυτόχρονα θα μπει ένα τέλος στο «μαύρο» χρήμα από τις αγοραπωλησίες τηλεφωνικών συσκευών και καρτών. Τέτοιου είδους συσκευές jammers λειτουργούν εδώ και χρόνια σε πολλούς χώρους, όπου λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις. Στέλεχος με γνώση του αντικειμένου αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «υπάρχει η αίσθηση πως τα jammers δεν έχουν τοποθετηθεί εδώ και τόσα χρόνια στις φυλακές, γιατί κάποιες υπηρεσίες ήθελαν να ακούν τις συνομιλίες σημαντικών κρατουμένων, για να αντλούν πληροφορίες και να εξαρθρώνουν εγκλήματα εκτός φυλακής».

Ενίσχυση της Διεύθυνσης Μεταγωγών με νέο προσωπικό
Ένα από τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί στις κλειστές συσκέψεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι η ενίσχυση σε προσωπικό της Διεύθυνσης Μεταγωγών. Ο στόχος είναι κρατούμενοι που μεταφέρονται στην Αθήνα, προκειμένου να παραστούν σε δίκες, να μη μεταφέρονται στις φυλακές Κορυδαλλού, έως ότου ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες, αλλά να παραμένουν το διάστημα που απαιτείται σε χώρο της Διεύθυνσης Μεταγωγών. Το συγκεκριμένο μέτρο σε συνδυασμό με τη χρήση jammers θα είναι δύο από τις βασικές αλλαγές που αναμένεται να «ανακουφίσουν» -τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο- τον Κορυδαλλό.

Νέο κατάστημα στη Δράμα, ψάχνουν χώρους στη Νιγρίτα
Η πρώτη καινούργια φυλακή, χωρητικότητας 600-700 θέσεων, που θα λειτουργήσει, βρίσκεται στην περιοχή Νικηφόρος στη Δράμα. Το κτίριο είναι στο τελευταίο στάδιο κατασκευής και αναμένεται να είναι έτοιμο είτε μέχρι το τέλος του χρόνου είτε στις αρχές του επόμενου έτους. Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι ήδη το υπουργείο σχεδιάζει τα 280 από τα 650 άτομα που θα προσληφθούν με τη νέα προκήρυξη να στελεχώσουν τη νέα φυλακή.

Οι υπόλοιποι προσληφθέντες θα καλύψουν τα κενά σε προσωπικό στις φυλακές όλης της χώρας. Παράλληλα, ήδη έχει βολιδοσκοπηθεί η φυλακή στη Νιγρίτα Σερρών, με στόχο να ανοίξουν χώροι που δεν λειτουργούν για λόγους υποστελέχωσης του προσωπικού. Το συγκεκριμένο σωφρονιστικό ίδρυμα αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια πρόβλημα λειψανδρίας, ενώ «ανάσα» δόθηκε πρόσφατα με τη μετακίνηση εκεί περίπου 25 υπαλλήλων.

Στα σκαριά η δημιουργία δύο φυλακών τύπου Γ’
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μετατρέψει σε φυλακή υψίστης ασφαλείας ένα από τα οκτώ πιο καινούργια -σε σχέση με τα υπόλοιπα- σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Αλλωστε τα χαρακτηριστικά των κρατουμένων που περιγράφονταν το 2014 στον νόμο του πρώην υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου για τους κρατουμένους που θα μεταφέρονταν τότε στις φυλακές τύπου Γ, αφορά σε σχετικά περιορισμένο αριθμό ατόμων. Ωστόσο, εξαιρετικά πιθανό θεωρείται σε δεύτερο χρόνο να δημιουργηθεί και δεύτερη φυλακή τύπου Γ, προκειμένου να «σπάσουν» πολυπληθείς σκληρές ομάδες κρατουμένων, που βρίσκονται σήμερα σε διάφορες φυλακές της χώρας. Υπάρχουν, πάντως, αρκετοί που διαφωνούν με τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, αναφέροντας ότι «τα προβλήματα θα λυθούν εάν εφαρμοστούν οι κανόνες εσωτερικής λειτουργίας και εάν υπάρξει επιτέλους κατηγοριοποίηση των φυλακών (υποδίκων, υποτρόπων κ.λπ.) και όχι εάν απλώς φτιάξεις μια φυλακή-φρούριο».
Στην τελική ευθεία η προκήρυξη για 650 θέσεις

Όσες νέες φυλακές και να δημιουργηθούν και όσοι νέοι χώροι και να βρεθούν, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν εάν δεν υπάρχει προσωπικό. Ετσι, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ξεκινά τον σχεδιασμό της δίνοντας εντολή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να «τρέξει» τάχιστα προκήρυξη για την πρόσληψη 650 ατόμων για τη στελέχωση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για φύλακες, διοικητικούς υπαλλήλους, γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς. Ολες δηλαδή οι ειδικότητες που χρειάζονται για να λειτουργήσει μια φυλακή.

_________

* Πηγή «Το Έθνος»