ΥΔΕΖΙ- Η σύγχρονη έρευνα και δράση της Αστυνομίας, στο “παραδοσιακό” έγκλημα!

Το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εδρεύει στο Μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, και έχει ως αντικείμενο την δίωξη εγκλημάτων μεταξύ άλλων κλοπές ληστείες και διαρρήξεις

Επισκεφτήκαμε την “καρδιά” των δράσεων για την καταπολέμηση των εγκλημάτων που χαρακτηρίζουμε ως “παραδοσιακά” και συγκεκριμένα την «Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας – ΥΔΕΖΙ» της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Στα πλαίσια, ειδικού αφιερώματος του Security Manager, για το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, αποτυπώσαμε τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη υπηρεσία με στόχο την αποτελεσματική διερεύνηση και εξιχνίαση των διαχρονικών μορφών εγκλήματος, όπως είναι οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι ληστείες.

Στο πλαίσιο του αποκλειστικού αυτού αφιερώματος, συνομιλήσαμε με την πρώτη γυναίκα τμηματάρχη του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας – Αστυνόμο Α’ Βασιλική Σεργιάννη – εστιάζοντας σε μια σειρά από σημαντικά θέματα, όπως είναι η πορεία της εγκληματικότητας, ειδικά τον τελευταίο χρόνο κατά τη διάρκεια των περιορισμών λόγων των μέτρων αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, οι νέες τεχνικές και οι μέθοδοι των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος, οι πιο “δημοφιλείς” στόχοι των εγκληματικών ομάδων, καθώς και οι συνεργασίες που αναπτύσσει η υπηρεσία, αλλά και η αξιοποίηση τεχνολογικών μέσων.

Η πορεία της εγκληματικότητας τη χρονιά του COVID-19

Ξεκινήσαμε τη συζήτηση μας με την Αστυνόμο Α’ κα. Σεργιάννη, επιχειρώντας αρχικά να ιχνηλατήσουμε την πορεία της εγκληματικότητας τον τελευταίο χρόνο. Συγκεκριμένα ζητήσαμε να μας αναφέρει αν έχουν παρατηρηθεί ποσοτικές και ποιοτικές διαφοροποιήσεις στους στόχους και τους τρόπους εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επέφεραν τα μέτρα περιορισμού της κίνησης και της οικονομικής δραστηριότητας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η πορεία της εγκληματικότητας σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα κατά Ιδιοκτησίας είναι πτωτική. Στην Αττική, το 2020 είχαμε πτώση στις κλοπές οχημάτων και στις κλοπές – διαρρήξεις σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%, ενώ στις ληστείες η πτώση ξεπερνά το 40%.

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, ιδιαίτερα κατά το πρώτο αυστηρότατο lockdown, περιόρισαν και τις κινήσεις των εγκληματιών. Έτσι το χρονικό διάστημα εκείνο, είχαμε κατακόρυφη πτώση στις διαρρήξεις οικιών, μιας και οι περισσότεροι από τους πολίτες, βρισκόμασταν κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες στις οικίες μας, ενώ στο πεδίο των ληστειών, παρατηρήσαμε μόνο κάποια λίγα περιστατικά σε βάρος φαρμακείων και σούπερ μάρκετ με αφαιρεθέντα μικρά χρηματικά ποσά. Στην κατεύθυνση αυτή κινηθήκαμε άμεσα, έγιναν οι ανάλογες συλλήψεις, οπότε γρήγορα εκείνη την περίοδο μηδενίστηκε σχεδόν το φαινόμενο.
Ιδιαίτερη μείωση παρατηρήθηκε και στις μικροκλοπές μέσα στα ΜΜΜ, το οποίο επίσης οφείλεται στον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών.

Στο πεδίο των κλοπών οχημάτων, ομολογώ πως συνέχισαν να υπάρχουν περιστατικά, μειωμένα όμως κατά μεγάλο ποσοστό.

Σχετικά με τα εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας, το χρονικό διάστημα των περιορισμών, δεν έχει παρουσιαστεί κάποια μεταβολή στον τρόπο δράσης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπήρχε ο φόβος, ο οποίος εκφράστηκε άμεσα, ότι την πρώτη περίοδο της πανδημίας, με τους αυστηρότατους περιορισμούς στην κίνηση, θα στοχοποιούνταν σε μεγάλο βαθμό τα εμπορικά καταστήματα. Τέτοιο φαινόμενο όμως δεν αντιμετωπίσαμε στην Ελλάδα κυρίως λόγω της συνεχούς εμφανούς αστυνόμευσης σε όλη την Αττική, αλλά και της συνεχιζόμενης παρουσίας των υπηρεσιών ασφαλείας και της σωστής αξιοποίησης των πληροφοριών που περιέρχονταν σε αυτές.

 Στόχοι και Υποθέσεις

 Ενδιαφέρον είχαν τα στοιχεία που μας παρέθεσε η Τμηματάρχης και η προσέγγιση σε ότι αφορά την μετατόπιση των στόχων των εγκληματικών ομάδων, καθώς και κάποιες υποθέσεις που χειρίστηκε η Υπηρεσία και απασχόλησαν την επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια.

 Κομβικό ρόλο στη μετατόπιση των στόχων των εγκληματικών ομάδων, είχαν τα πολύ σημαντικά αποτρεπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ληστειών που έλαβαν οι τραπεζικοί οργανισμοί από το 2010 και μετά, αλλά και τα προληπτικά μέτρα ασφάλειας που πήραν και άλλοι «δημοφιλείς» στόχοι τα προηγούμενα χρόνια -όπως είναι τα κοσμηματοπωλεία- με διπλές πόρτες, συστήματα συναγερμού, παραγωγής καπνού, κ.ά. Χαρακτηριστικό είναι, ότι τα δυο τελευταία προηγούμενα χρόνια (2019 και 2020) είχαμε συνολικά 4 + 3 αντίστοιχα τετελεσμένες ληστείες σε τράπεζες, ενώ όλοι θυμόμαστε τα προηγούμενα χρόνια -πριν τα μέτρα προστασίας- να έχουμε ακόμα και καθημερινά περιστατικά. Η υπηρεσία μας είχε καταφέρει τότε να εξαρθρώσει πολλές ομάδες ληστειών τραπεζών. Το Σεπτέμβριο του 2020 η Υπηρεσία εξιχνίασε (15) περιπτώσεις ληστειών σε σούπερ μάρκετ και (1) σε ταχυδρομικό κατάστημα που διέπραξαν 52χρονος ημεδαπός και 32χρονος συνεργός του.

Η αλλαγή των συνθηκών αυτών, είχε ως συνέπεια οι εγκληματικές ομάδες ή μεμονωμένα άτομα να στραφούν σε ληστείες και διαρρήξεις, σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, σε βενζινάδικα, σε πρακτορεία τυχερών παιγνίων, κάποιο χρονικό διάστημα και φυσικά σε οικίες. Επίσης είχαμε αρκετά περιστατικά ληστειών και διαρρήξεων σε μονάδες παραγωγής και άλλες μεγάλες εταιρίες, με στόχο τα χρηματοκιβώτιά τους.
Οι εκρήξεις των ΑΤΜ είναι μία ακόμα δραστηριότητα των εγκληματικών ομάδων στην οποία παρατηρείται έξαρση σε όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο από τα μέσα του 2016. Τα τελευταία δύο χρόνια στην χώρα μας παρατηρείται μείωση των περιστατικών σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα τρία ενώ τα περιστατικά πλέον λαμβάνουν χώρα με διαφορετική μέθοδο. Επίσης παρατηρούμε ότι πολλοί από αυτούς που συλλαμβάνονται για εκρήξεις των ΑΤΜ, σχετίζονταν παλιότερα με ομάδες που πραγματοποιούσαν ληστείες, άλλου είδους κλοπές και κλοπές οχημάτων.

Αξίζει να σταθούμε φυσικά και στα περιστατικά ληστειών και διαρρήξεων στα σπίτια ως αποτέλεσμα δράσης οργανωμένων ομάδων εγκλήματος. Μεταξύ αυτών των περιστατικών υπάρχουν και κάποιες πολύ σοβαρές υποθέσεις, τα τελευταία χρόνια, όπως η ένοπλη ληστεία στο σπίτι του επιχειρηματία στη Κηφισιά την Μεγάλη Δευτέρα του 2018, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του. Η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης από την υπηρεσία πραγματοποιήθηκε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αξιοποιώντας πόρους και πληροφορίες από πολλαπλές πηγές, προκειμένου να φτάσουμε στην αποκάλυψη της ομάδας των κακοποιών Αλβανικής καταγωγής και στη συνέχεια στην εξάρθρωσή της.
Επίσης παρατηρούμε σε συνεργασία και με υπηρεσίες άλλων χωρών, τη διεθνική δράση ομάδων διαρρηκτών στη πλειοψηφία τους ρωσόφωνης καταγωγής, με άτομα των ομάδων αυτών να δρούνε παράλληλα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένα επίσης σημαντικό πεδίο δράσης των εγκληματικών οργανώσεων σήμερα αφορά τις κλοπές οχημάτων. Εκεί συναντάμε μεγάλες υποθέσεις, η έρευνα που απαιτείται, περιέχει και μεγάλο τεχνικό κομμάτι και συχνά οδηγεί στην εξιχνίαση και στη σύλληψη των μελών αυτών των ομάδων, όπως συνέβη πρόσφατα.

Οργανωμένα Διεθνικά Εγκλήματα κατά Ιδιοκτησίας

Στη συνέχεια ζητήσαμε από την κα. Σεργιάννη να μας μιλήσει για τις Τεχνικές και τις Μεθόδους του Οργανωμένου Εγκλήματος κατά Ιδιοκτησίας τα τελευταία χρόνια και τις τάσεις που επικρατούν. «Το Οργανωμένο έγκλημα είναι από τις πιο σοβαρές απειλές για την Ε.Ε. Τον Σεπτέμβριο του 2020 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι ο αντίκτυπος του Οργανωμένου Εγκλήματος στην οικονομία της Ε.Ε. ανέρχεται στα 218-228 δις ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με την Serious and Organized Crime Threat Assessment (SOCTA) της Europol, τα Οργανωμένα Εγκλήματα κατά Ιδιοκτησίας, είναι από τις πιο σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες, που επηρεάζουν άμεσα τη δημόσια ασφάλεια των κρατών μελών της Ε.Ε.. Η μεγάλη κινητικότητα των οργανωμένων ομάδων, είναι το χαρακτηριστικό που εξασφαλίζει την γρήγορη εξάπλωσή τους σε όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονται τα ανοιχτά σύνορα και το ελεύθερο εμπόριο. Οι εγκληματίες είναι πολύ ευέλικτοι και προσαρμόζονται γρήγορα στις αλλαγές των μεθόδων και των συνθηκών, όπως παρατηρήθηκε και κατά τον καιρό της πανδημίας, όπου παρατηρήθηκε αύξηση στα εγκλήματα τα σχετικά με τον Covid. Επιπλέον, το γεγονός ότι τα εγκλήματα αυτά ερευνώνται συνήθως από τις αρχές αποσπασματικά και σε τοπικό επίπεδο και όχι σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, κάνουν τα εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας «αγαπημένο» πεδίο των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων. Στην Ε.Ε. έχει υπολογιστεί ότι κάθε 1,5 λεπτό λαμβάνει χώρα μία διάρρηξη.

Τον Ιανουάριο του 2021 εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά κλοπές οχημάτων – Συνελήφθησαν (11) μέλη της οργάνωσης και εξιχνιάσθηκαν (232) κλοπές Ι.Χ.Ε. οχημάτων και (2) κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας – Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν (29) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, εκ των οποίων (18) κλεμμένα και (11) πλαστογραφημένα – Βρέθηκαν ακόμα και κατασχέθηκαν (100) κινητήρες και (670) εγκέφαλοι οχημάτων, πλήθος εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας, πιστόλι, (2) πιστόλια κρότου, πιστόλι ρέπλικα, καραμπίνα, μικροποσότητα ναρκωτικών και -25.920- ευρώ

Το οικονομικό όφελος που έχει αποκομίσει η εγκληματική οργάνωση ανέρχεται στα -2.000.000-

Η εγκληματική πραγματικότητα στην σύγχρονη εποχή δεν έχει πολλά κοινά σημεία με αυτήν που καταγράφονταν στα εγκληματολογικά και αστυνομικά χρονικά πριν 15-20 χρόνια. Λέξεις όπως Pink PanthersPlofkraak και Thieves in Law μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν είχαν καμία σημασία για τους εγκληματολόγους ή τους υπαλλήλους των υπηρεσιών επιβολής του Νόμου. Ειδικά δε, αν κάποιος ανέφερε την φράση, «Pink Panther» το πιο πιθανό ήταν να έρθει στο μυαλό μας ο συμπαθής ήρωας καρτούν! Σήμερα, οι λέξεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, αντιπροσωπεύουν τρία ξεχωριστά εγκληματικά φαινόμενα, τρεις διεθνικές οργανωμένες εγκληματικές δραστηριότητες που έχουν μελετηθεί εκτενώς στο εξωτερικό τόσο αστυνομικά όσο και ακαδημαϊκά.

Οι εγκληματίες όμως και οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν πάντα τον ίδιο στόχο, να αποκτήσουν κέρδος. Οι διεθνικές Εγκληματικές Ομάδες με τις οποίες ασχολείται η Υπηρεσία μας, εκμεταλλευόμενες την ελευθερία των μετακινήσεων, ταξιδεύουν ανά την Ευρώπη και διαπράττουν μεταξύ άλλων, Οργανωμένα Εγκλήματα κατά Ιδιοκτησίας. Πρόκειται κυρίως για ομάδες αποτελούμενες από εγκληματίες που εκμεταλλευόμενοι την ελευθερία μετακινήσεων μέσα στην Ευρώπη, τις χαμηλές επαπειλούμενες ποινές και τις ακόμα χαμηλότερες εκτιώμενες ποινές (ανάλογα βέβαια με τη χώρα), διαπράττουν Οργανωμένα Εγκλήματα κατά Ιδιοκτησίας και άλλες φορές αποχωρούν άμεσα από την χώρα που δρουν, ενώ άλλες συνεχίζουν να διαβιούν και να αναπτύσσουν την εγκληματική τους δραστηριότητα πλην όμως τα οφέλη που αποκομίζουν, τα διοχετεύουν στις χώρες καταγωγής τους. Τα Οργανωμένα Εγκλήματα κατά Ιδιοκτησίας είναι «παραδοσιακά» εγκλήματα στα οποία οι δράστες χρησιμοποιούν συχνότερα παραδοσιακές μεθόδους και τεχνάσματα χωρίς όμως να εκλείπει πλέον η χρήση της τεχνολογίας.

Συνεργασίες και Τεχνολογίες

Οι συνεργασίες με άλλες διεθνείς αρχές και υπηρεσίες ασφάλειας ή εγχώριους, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς επίσης και η αξιοποίηση τεχνολογικών μέσων, ήταν τα επόμενα θέματα στα οποία η τμηματάρχης μας ανέπτυξε την προσέγγιση της Υπηρεσίας.

Σε επιστημονικό συνέδριο στις αρχές του 2017, ο καθηγητής Εγκληματολογίας κύριος Φαρσεδάκης ανέφερε στα εισαγωγικά του σχόλια, ότι είμαστε σε μία καινούργια εποχή και χρειαζόμαστε καινούργια εργαλεία για να καταπολεμήσουμε το βίαιο έγκλημα. Οι Ελληνικές διωκτικές αρχές σε συνεργασία με τις διεθνείς, καταπολεμούν τα φαινόμενα αυτά με άριστα έως τώρα αποτελέσματα, τόσο στο πεδίο της καταστολής των εγκληματικών ενεργειών και της σύλληψης των δραστών, όσο και στο πεδίο πρόληψης και μελέτης αυτών των φαινομένων. Πέραν αυτού, αξιοποιούμε την τεχνολογία, τεχνογνωσία και τα επιστημονικά επιτεύγματα μέσα από τα υπερσύγχρονα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, αλλά και με την συνεργασία μας με τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας και ειδικότερα τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, αλλά και των υπολοίπων χωρών τόσο στον Ευρωπαϊκό χώρο όσο και εκτός αυτού αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς Interpol και Europol. Παράλληλα χρησιμοποιούμε όλα τα νομικά εργαλεία που μας επιτρέπει το εθνικό και το ευρωπαϊκό νομικό οπλοστάσιο. Στο μέλλον προσβλέπουμε, σε αυξημένη επιχειρησιακή συνεργασία με τις ομόλογες υπηρεσίες μας στο εξωτερικό και καλύτερη και ακόμη πιο άμεση ανταλλαγή πληροφοριών. Τόσο η πολιτική και φυσική μας ηγεσία τα τελευταία 2 χρόνια, έχει στηρίξει τις υπηρεσίες ασφαλείας τόσο με τεχνικά μέσα όσο και με έμψυχο δυναμικό και τα αποτελέσματα είναι νομίζω εμφανή , τουλάχιστον στο πεδίο της εξιχνίασης υποθέσεων και της εξάρθρωσης επικίνδυνων εγκληματικών οργανώσεων. Αντίστοιχα στον Ευρωπαϊκό χώρο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τη σημασία της καλής συνεργασίας μεταξύ των αρχών επιβολής του Νόμου των κρατών μελών της Ε.Ε. ενώ η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος είναι από τις προτεραιότητες της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων.

Πειστήρια από υπόθεση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε μεγάλο αριθμό διαρρήξεων και κλοπών από οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Το κύριο χαρακτηριστικό του εγκληματικού αυτού δικτύου ήταν η δόμησή του, στο πλαίσιο των Διεθνικών Εγκληματικών Ομάδων και Οργανώσεων του Ευρασιατικού Οργανωμένου Εγκλήματος, ανάμεσα στις οποίες εξέχουσα θέση έχουν οι “VOR V ZAKONE” ή “Thieves in Law”.

Αντίστοιχα, το επίπεδο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα είναι πάρα πολύ καλό. Σε πολλές από τις συζητήσεις με συναδέλφους των υπολοίπων χωρών στα πλαίσια συναντήσεών μας, έχει τονισθεί πόσο χρήσιμη ειδικά στο πεδίο της πρόληψης, έρευνας και καταστολής των ληστειών και των διαρρήξεων είναι η επικοινωνία και καλή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Η ίδια η Europol και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ξεκινήσει εδώ και 4-5 χρόνια να εντείνει την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, υπογράφοντας συμφωνίες με εταιρείες κολοσσούς όπως η Google, η Microsoft κ.λπ., υπογραμμίζοντας έτσι το πόσο σημαντικό είναι για εμάς ως αρχές επιβολής του Νόμου, να έχουμε την συνεργασία του ιδιωτικού τομέα.

Με την ευκαιρία, θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε τη σημαντικότητα που έχει το βιντεοληπτικό υλικό που συλλέγουμε από κάμερες ασφάλειας κατά τη διερεύνηση πολλών εγκλημάτων και την εξιχνίαση υποθέσεων. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για αυτό και θα πρέπει να επανεξεταστεί συνολικά το πλαίσιο λειτουργίας των συστημάτων βιντεοπιτήρησης, δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας των εικόνων που λαμβάνουν οι κάμερες, αλλά και του μεγαλύτερου εύρους απεικόνισης. Αυτό στο οποίο προσβλέπουμε για το μέλλον είναι να αναπτύξουμε ακόμη καλύτερες σχέσεις εμπιστοσύνης και καλής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα που μας τίθεται συχνά από θύματα εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας και αφορά τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν, στα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τα οχήματά τους. Νομίζω ότι είναι κοινή γνώση ότι η πρόληψη είναι πολύτιμη. Σε περίπτωση επομένως που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες, είναι καλό να λάβουν κάποια μέτρα ασφαλείας, τα οποία μειώνουν τις πιθανότητες να στοχοποιηθούν από ληστές ή διαρρήκτες.

Το παραδοσιακό έγκλημα κατά της ιδιοκτησίας δεν πρόκειται ποτέ να εκλείψει, απλά θα λαμβάνει διαφορετικές μορφές και κατά συνέπεια η έρευνα για αυτού του είδους τα εγκλήματα θα είναι πάντα αναγκαία. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο τις μεθόδους μας, αξιοποιώντας περισσότερους τεχνολογικούς πόρους, να είμαστε εκπαιδευμένοι και προετοιμασμένοι και φυσικά να μένουμε προσηλωμένοι στη βέλτιστη διαχείριση πληροφοριών και την αξιοποίησή τους ώστε να έχουμε άμεσα και καλά αποτελέσματα.

Δομή και Δραστηριότητα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας

 Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας είναι μία από τις Υποδιευθύνσεις της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής με Προϊστάμενο, τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή κ. Γρηγόρη ΖΑΧΑΡΑΚΗ.

Η ΥΔΕΖΙ διαρθρώνεται σε τρία Τμήματα, στο Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, στο Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας και στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών

Το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας (ή παραδοσιακά Διαρρηκτών – Ληστειών) χωρίζεται άτυπα σε τρία γραφεία (το γραφείο ληστειών, το γραφείο κλοπών και διαρρήξεων και το γραφείο κλοπών οχημάτων) με διαφορετικό μεν αντικείμενο, συνεργαζόμενα δε και αλληλοσυμπληρούμενα κατά περίπτωση και ανάλογα με την υπόθεση. Τα γραφεία αποτελούνται από Αξιωματικούς προανακρίσεων (ερευνητές και αναλυτές) και επιχειρησιακές ομάδες.

Η καθ’ ύλην και η κατά τόπους αρμοδιότητα του Τμήματος ορίζεται με το Π.Δ. 7/2017. Ειδικότερα για την καθ’ ύλην αρμοδιότητα έχει διευκρινιστεί ότι επιλαμβανόμαστε αποκλειστικά σε περιστατικά ληστειών τραπεζών, χρηματαποστολώνΔημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, λοιπές ληστείεςκλοπές ιδιαίτερης μεγάλης αξίας καθώς και έρευνας εγκληματικών οργανώσεων που διαπράττουν τα παραπάνω αδικήματα, υποθέσεις που εμπλέκονται διαφορετικές Υποδιευθύνσεις καθώς και σε όποια άλλη υπόθεση κρίνει η ηγεσία ότι θα πρέπει να επιληφθούμε με σχετική διαταγή της.

Ειδικότερα για την κατά τόπους αρμοδιότητα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και διαταγές της Ελληνικής Αστυνομίας, αυτή είναι διευρυμένη. Πιο συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις που λόγω της βαρύτητας, του τρόπου, των μέσων και των ειδικών συνθηκών τέλεσης εγκλημάτων που συγκινούν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ή είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ή απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία ή εξειδικευμένη γνώση για την αποκάλυψη των δραστών και τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη ή πιθανολογείται η ανάπτυξη δράσης οργανωμένου εγκλήματος σε ευρύτερες περιοχές, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, μετά από έγκριση ή διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, δύναται να επιλαμβάνεται της διερεύνησης των αδικημάτων καθ’ ύλην αρμοδιότητάς της και σε περιοχές των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων.

Τέλος, οι Αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, εκπροσωπούν τη χώρα μας και στο εξωτερικό, συμμετέχουν σε σχετικά με την καθ’ ύλην αρμοδιότητα του Τμήματος διεθνή fora και εκπληρώνουν το ρόλο τους, ακόμα και σε επιχειρησιακό επίπεδο όποτε συντρέξει λόγος και ακολουθώντας την σχετική νομοθεσία, σε Ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Όπως επισημαίνει στο editorial o Βλάσης Αμανατίδης, ο οποίος υπογράφει και το δημοσίευμα,  «Οφείλω ένα ευχαριστώ στην Αστυνόμο Α’ Βασιλική Σεργιάννη, την πρώτη γυναίκα Τμηματάρχη του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, αλλά και στα υπόλοιπα στελέχη της Υπηρεσίας για τη φιλοξενία τους, όπου στο πλαίσιο του αποκλειστικού αυτού αφιερώματος, μιλήσαμε για μια σειρά από σημαντικά θέματα, όπως είναι η πορεία της εγκληματικότητας, ειδικά τον τελευταίο χρόνο κατά τη διάρκεια των περιορισμών λόγων των μέτρων αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, οι νέες τεχνικές και οι μέθοδοι των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος, οι πιο “δημοφιλείς” στόχοι των εγκληματικών ομάδων, καθώς και οι συνεργασίες που αναπτύσσει η υπηρεσία, αλλά και η αξιοποίηση τεχνολογικών μέσων».

_________________________________________________

* securitymanager.gr