Υ/Α Αθηνών: Ανεπίδοτα.. 6700διωκτικά έγγραφα σε ΑΤ του κέντρου. Ελείψεις και “παρεργα” αδρανοποιούν τα Τμηματα.

Στις Αστυνομικές Υπηρεσίες όλης της χώρας, εντοπίζεται περιορισμένος (έως ελλιπής) αριθμός υπηρετούντων, ακινητοποιημένα ή παροπλισμένα υπηρεσιακά οχήματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτονται ούτε οι βασικές ανάγκες Αστυνόμευσης. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, σε Τμήμα στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκοται σε εκκρεμότητα σχεδόν 6700 ανεπίδοτα Διωκτικά Έγγραφα(!) διαπίστωση η οποία καταδεικνύει ένα ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα.. wpid-5978_343786555750057_1179970578_n_0-1.jpg.jpeg
“Όσοι περάσαν, υποσχεθήκαν και κάτι, αλλά τίποτε δεν έγινε”.. σημειώνουν υπηρετούντες και Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, για δεσμεύσεις που έχουν λάβει και προαναγγελίες τις οποίες έχουν “όμορφα ακούσει”.. ωστόσο στην πράξη η κατάσταση της καθημερινή διαχείρισης στις Αστυνομικές Υπηρεσίες, απέχει από την “εικονική πραγματικότητα” όπως παρουσιάζεται στις στατιστικές απεικονίσεις του Μεγάρου της Λ.Κατεχάκη.
Σε πρόσφατη απογραφή διαπιστώθηκε ότι μόνο στα ΑΤ Ομονοίας και Αγ.Παντελεήμονα, βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 1000 διωκτικά έγγραφα και κοντά στα 6700 διωκτικά αντίστοιχα, με δεδομένο ότι το προσωπικό δεν επαρκεί, για την επίδοσή τους.. Όπως ωστόσο επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες, αυτές οι ανεπίδοτες “εκκρεμότητες” σε Αστυνομικά Τμηματα λόγω έλειψης προσωπικού, σε περιπτώσεις στις οποίες παραγράφονται αδικήματα ή υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν στις Δικαστικές Αρχές, ενδέχεται συνάδελφοί τους, να παραπεμφθούν ως ποινικά ελεγκτέοι για το αδίκημα της παράβαση καθήκοντος(!)..
Ενδεικτικό της κατάστασης η οποία επικρατεί με τις ελέιψεις προσωπικού, αναφέρεται η -εναπομείνασα- δύναμη των Αστυνομικών Τμημάτων και των Τμημάτων Ασφαλείας του κέντρου της Αθήνας όπως της Ομόνοιας, του Αγίου Παντελεήμονα, της Καλλιθέας και της Κυψέλης (πρόκειται για τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές με αυξημένους δείκτες (μικρό) εγκληματικότητας -επιθέσεις, κλοπές, ληστείες, αρπαγές τσαντών-) κατάσταση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις, δεν επιτρέπει στους Διοικητές των Υπηρεσιών, να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες λειτουργίας της Υπηρεσίας τους. Σε κάποια από τα Αστυνομικά Τμήματα του κέντρου αυτή τη στιγμή το επιχειρησιακό ένστολο προσωπικό έιναι 15 ως 20 άτομα, εκ των οποίων διατίθενται 2 έως και 5 την ημέρα σε φύλαξη ”ευπαθών” στόχων, χωρίς κανέις να υπολογίσει τις ενισχυτικές, τις μεταγωγές και τις υπηρεσιακές ανάγκες που προκύπτουν.

¨Οπως αναφέρουν ένστολοι, “οι αλλαγές στις θέσεις και τους στόχους κάθε φορά που αλλάζει η ηγεσία του Σωματος, αλλάζει και η πολιτική”. Ενδεικτικά μεταφέρεται η διατύπωση Ανώτατοι Αξιωματικού της μεγαλύτερης υπηρεσίας του κέντρου της Αθήνας σε πρόσφατη συγκέντρωση και ενημέρωση προσωπικού στην οποία οι υπηρετούντες έθεσαν τα σοβαρά πορβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν με τα οχήματα και τις μετακινήσεις προσωπικού, ο οποίος εξέφρασε την άποψη, “δεν ενδιαφερόμαστε για την ληστεία και την μικροεγκληματικότητα, μην παρουν φωτιά οι κάδοι και οι στάσεις να επιτηρούμε”…

Σε άλλες αναφορές τοπικών Αρχών της περιοχής της Καλλιθέσας, με θέμα της Αστυνόμευση της περιοχής, προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, επισημαίνεται ότι στην περιοχή, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού καταγράφονται περίπου 350.000 κάτοικοι στο Τμήμα Ασφαλείας υπηρετούν 19 Αστυνομικοί, την ίδια ώρα σε περιοχή της Βορειοανατολικής περιοχής, των περίπου 120.000 κατοίκων με εμφανώς μικρότερη εγκληματικότητα το Τμήμα Ασφαλείας στελεχώνεται από 30Αστυνομικούς.

Σε άλλη περίπτωση σχεδόν πριν από 15ημέρες, οι Αστυνομικοί του τμήματος της ΝοτιοΑνατολικής Αττικής, ενημέρωσαν τους Ανωτέρους τους, ότι  έχουν απομείνει και εκτελούν υπηρεσία, μόλις έξι άτομα, σε έναν τομέα Αστυνόμευσης με μεγάλες χιλομετρικές αποστάσεις, ακινητοποιημένα οχήματα, και ειδικές ανάγκες όπως αυτες προκύπτουν από τον τομέα ευθύνης τους.
Δέσμευση ωστόσο της νέας πολιτικής ηγεσίας, είναι να υπάρξει ισοκατανομή του προσωπικού με βάση την στατιστική απεικόνιση των δεικτών της εγκληματικότητας και με βάση τον πληθυσμό της περιοχής, με απομάκρυνση όσων απασχολούνται σε “πάρεργα” τα οποία δεν έχουν σχέση με το θεσμικό ρόλο της ΕΛΑΣ και την επανατοποθέτισή τους στην Αστυνόμευση και τα Τμήματα..