«WELCOME TO GREECE!» Τουριστικός οδηγός για λαθρομετανάστες, από δίκτυα Τούρκων δουλεμπόρων.

Τη βιομηχανία εκμετάλλευσης των λαθρομεταναστών, που αποφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια στους αδίστακτους δουλέμπορους .. την οργάνωση των κυκλωμάτων με “τουριστικούς οδηγούς” και “οδηγίες” για τις πρώτες ώρες εισόδου και παραμονής τους στη Ελλάδα, σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ.

image

Η “επιχείρηση λαθροδιακίνηση” δραστηριοποιείται στην Τουρκία, είναι πολύ καλά οργανωμένη και αποφέρει στους δουλέμπορους δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, από τη διακίνηση λαθρομεταναναστών, στα Ελληνικά παράλια.
Οι δουλέμποροι ξεχωρίζουν τους λαθρομετανάστες σε δύο κατηγορίες- τους οικονομικά ασθενείς και σε όσους ξεκινούν το ταξίδι με οικονομική άνεση. Οι μη προνομιούχοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μεταφορά τους, στον επίγειο παράδεισο της Ελλάδας, εργάζονται και συγκεντρωνουν χρήματα, ακόμα και 10 χρόνια, για να εξασφαλίσουν τα κόμιστρα των δουλεμπόρων και να τους περάσουν στα Ελληνικά νησιά, απέναντι από τα Τουρκικά παράλια.
imageΓια τους προνομιούχους που η οικονομική τους κατάσταση το επιτρέπει, οι δουλέμποροι τους πείθουν, πως το ταξίδι τους προς την Ελλάδα, είναι “μία μίνι κρουαζιέρα, με όλες τις ανέσεις”. Οι δουλέμποροι τους ενημερώνουν ότι “η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα λόγω της κρίσης είναι ρευστή και ότι σαν Ευρωπαϊκό κράτος, χρηματοδοτείται με κοινοτικά προγράμματα, για τη φιλοξενία μεταναστών”. Τους προμηθεύουν μάλιστα με ένα “ταξιδιωτικό εγχειρίδιο” – πλήρη οδηγό, με πιο λεπτομερείς πληροφορίες.
Το βιβλιαράκι αυτό έχει τίτλο «WELCOME TO GREECE!» (Καλωσορισατε στην Ελλάδα) και υπότιτλο, «AN INFO-GUIDE FOR REFUGEES AND MIGRANTS» (Ενας πληροφοριακός- οδηγός  για πρόσφυγες και μετανάστες)
Στις εσωτερικές του σελίδες έχεις δεκάδες πληροφορίες, για το πως θα κινηθούν και τι θα πρέπει να κάνουν μόλις φτάσουν στην Ελλάδα, πόα νομοθεσία ισχύει στην Ελλάδα, ποιες είναι οι ΜΚΟ που μπορούν να απευθυνθούν, καθώς και ονόματα και τηλέφωνα δικηγόρων, οι οποίο αναλαμβάνουν υποθέσεις υπεράσπισης λαθρομεταναστών.
wpid12919-wpid-received_10205844469543753.jpegΤο φυλλάδιο, φέρεται να εκδίδεται από το Ίδρυμα Ρόζα Λουξεμπουργκ, ενώ μεταξύ άλλων ΜΚΟ- αναφέρεται η διεθνής «αντιρατσιστική» οργάνωση «Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών» η οποία εδρεύει στα Εξάρχεια, με τηλέφωνα επικοινωνίας, σε δικηγορικό γραφείο- εισηγητή σε εκδήλωση σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. Στο φυλλάδιο παρέχονται πλήρεις πληροφορίες – Διευθύνσεις Κέντρων Κράτησης, Υπηρεσίες, τηλέφωνα, mail, χάρτες, λεξικά στις γλώσσες τους σε μετάφραση- ενω σε “οδηγίες” προτρέπουν τους λαθρομετανάστες, σε περίπτωση σύλληψης τους- σε χώρα εκτός της Ελλάδας-, να μην δώσουν συγκατάθεση στις Αρχές, να λάβουν τα αποτυπώματα τους, ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα, σε εφαρμογή της συνθήκης “Sengen II”. Αυτές οι “υπηρεσίες”, προσφέρονται αποκλειστικά στους “προνομιούχους”, οι οποίοι καταβάλουν σαν αντίτιμο των υπηρεσιών αυτών, από 2.000 έως 5.000 ευρώ το κεφάλι. Στο φυλλάδιο, η εικονογράφηση περιλαμβάνει και φωτογραφίες του 1922 με Έλληνες πρόσφυγες που φεύγουν με καραβάκι από τη Σμύρνη και φωτογραφίες λαθρομεταναστών που φεύγουν τώρα “καραβιές” από την Τουρκία(!)..

image
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στη γείτονα χώρα, στη Λέσβο -εν μέσω τουριστικής περιόδου- στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκονται αποπνικτικά “στοιβαγμένοι” περισσότεροι από 1.000 λαθρομετανάστες. Άλλοι περιπου 1.000λαθρομετανάστες, βρίσκονται στην Προκυμαία Μυτιλήνης- κοιμούνται στα πεζοδρόμια, στις πλατείες, στους δρόμους στο Τελωνείο, στον περίφρακτο χώρο του Λιμεναρχείου- και άλλοι τόσοι σε περιοχές της Λέσβου, όπου αποβιβάστηκαν τις τελευταίες ώρες με βάρκες.
Στο Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών της Μόριας, είναι απελπιστικά μη αναστρέψιμη η κατάσταση. Στον καταυλισμό που δημιούργησε ο Δήμος Λέσβου στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, για να βοηθήσει την κατάσταση, η εικόνα είναι καταθλιπτική.
Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, με συσκέψεις επί συσκέψεων επιχειρεί στην εξεύρεση λύσης, και οι πολίτες της Λέσβου, -δικαίως- του καταλογίζουν ευθύνες για την εικόνα του Δήμου, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι τοπικές Αρχές. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, στη Λέσβο βρίσκονται αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 3.000 λαθρομετανάστες.
Ενώ σε όλο το μήκος του οδικού δίκτυου του νησιού, φιγούρες ρακένδυτων λαθρομεταναστών, να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα με τα πόδια, φορτωμένοι με τις πραμάτιες τους, τα παιδιά τους.
Ταξίδι προς το άγνωστο..

Δείτε το βίντεο του lesvonews.gr .

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport