Βρυξέλλες: Συνελήφθη ο σύζυγος Ελληνίδας Ευρωβουλευτή και η ίδια ελέγχεται σε υπό διερεύνηση υπόθεση από τις Βέλγικες Αρχές

Έφοδος της Βελγικής Αστυνομίας στο σπίτι του ζευγαριού, στις Βρυξέλλες, σε υπό διερεύνηση υπόθεση διαφθοράς και δωροδοκίας

Συνελήφθη ο 34χρονος Francesco Giorgi σύζυγος της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Εύας Καϊλή, στο σπίτι που διαμένουν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο έρευνας των βελγικών Αρχών στο πλαίσιο μεγάλης υπόθεσης για διαφθορά στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Στην έφοδο της Βέλγικης Αστυνομίας, έχουν κατασχεθεί ηλεκτρονικά μέσα και συσκευές ενώ κατασχέθηκε ποσό ανω των €500.000. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η Εύα Καϊλή, καθώς φέρει ασυλία, κλήθηκε για κατάθεση από τις Βέλγικες Αρχές, ωστόσο η αναφορά της βελγικής “Le Soir”, στο ρεπορτάζ της μεταδίδει τη σύλληψη της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή.

«Το πρωί της Παρασκευής (09/12) και στη συνέχεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από δεκαπέντε έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Καταστολής της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν προκειμένου να ακουστούν από τους ανακριτές με επικεφαλής τον Ανακριτή, Μισέλ Κλεζ», μεταδίδει η βελγική “Le Soir”.

Όπως αναφέρει η Le Soir, οι ύποπτοι τους οποίους κατ’ ονομάζει, «ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του Francesco Giorgi, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύζυγος της 44χρονης Ελληνίδας Ευρωβουλευτή, Eύaς Kaϊλή, η οποία επίσης ερευνάται», αργά το απόγευμα της Παρασκευής (09/12) οδηγήθηκε σε ακρόαση, με πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία.

«Οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται εδώ και αρκετούς μήνες ότι χώρα του Περσικού Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει την οικονομική και πολιτική λήψη αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το έκαναν πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας μεγάλα δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή στρατηγική θέση μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή (09/12) η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία.

Την 1η Νοεμβρίου, σε ανάρτησή στο Twitter είχε δημοσιοποιηθεί η συνάντηση της Εϋας Καϊλή με τον κ. Al Marri, Υπουργό Εργασίας του Κατάρ και εμφανίστηκε να χαιρετίζει τη δέσμευση, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του σε θέματα εργασίας μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι είναι διαπιστευμένος βοηθός στο Ευρωκοινοβούλιο και -μέχρι σήμερα- εκτελεί καθήκοντα επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εξωτερικών Υποθέσεων, με ζητήματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και το θέμα της Λιβύης. Το Φεβρουάριο του 2009 ξεκινά την πρώτη του εργασιακή εμπειρία στο Ευρωκοινοβούλιο ως ασκούμενος και μετά από 1,5 χρόνο υπογράφει την πρώτη του σύμβαση εργασίας ως κοινοβουλευτικός βοηθός.

Οι δύο τους, γνωρίστηκαν στις Βρυξέλλες, όταν η Εύα Καϊλή μόλις είχε εκλεγεί για πρώτη φορά Ευρωβουλευτής, το 2014. Παντρεύτηκα το 2021 ενώ το Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου, είχαν αποκτήσει την πρωτότοκη κόρη τους. Η Ελληνίδα Ευροβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, εντάχθηκε στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών και διεύρυνε σταδιακά τον κύκλο των επαφών της, και είναι μία από τους 14 αντιπροέδρους του ευρωπαϊκού ημικυκλίου.