Βρυξέλλες: Να παραμείνει υπό κράτηση η απόφαση για την Εύα Καϊλή

Σε προφυλάκιση για άλλον έναν μήνα θα παραμείνει η Εύα Καϊλή, όπως αποφάσισε- πριν λίγο -το Δικαστικό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, μετά την απολογία της, ενώ το αίτημα που υπέβαλλαν οι συνήγοροί της να αφεθεί ελεύθερη με “βραχιολάκι” δεν έγινε δεκτό

Με δικαίωμα έφεσης, το οποίο θα εξεταστεί μέσα σε 15 ημέρες, με την ολοκλήρωση της ακρόασης της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, το πρωί της Πέμπτης (22/12) το Δικαστικό Συμβούλιο του Βελγίου, κατέληξε σε απόφαση προφυλάκισης της Εύας Καϊλή, η οποία ήδη τελεί υπό κράτηση. Η προφυλάκιση ορίστηκε μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2023, καθώς το νομικό σύστημα της χώρας προβλέπει επαναξιολόγηση κάθε μήνα. Η διαδικασία ακρόασης διήρκεσε δύο ώρες, με την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναπτύσσει τα επιχειρήματά της για περίπου μία ώρα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο Εισαγγελέας ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση ανέφερε ότι ανήλικο παιδί δεν συνιστά λόγο αποφυλάκισης. Ως νομικός συμπαραστάτης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Βέλγος Δικαστικός, έκρινε το ενδεχόμενο η Εύα Καϊλή να διαφύγει από τη χώρα καθώς έθεσε, και ζήτημα «απαγωγής της από τις μυστικές δυνάμεις του Κατάρ, που θα στείλουν κατασκόπους, για να την πάνε στο Κατάρ».

Το πρωί ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μετά το πέρας της ακρόασής της από τους Βέλγους Δικαστές , σημείωσε ότι βασικό επιχείρημα «της κ. Καϊλή είναι ότι δεν είναι ύποπτη φυγής, ούτε επιχειρεί να καταστρέψει στοιχεία της δικογραφίας», γι’ αυτό «Ζητήσαμε να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι. Συμμετείχε στην έρευνα με ενεργητικό ρόλο και διαψεύδει όλες τις κατηγορίες διαφθοράς», μέχρι να γίνει η δίκη για το Qatar-gate.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του έτερου δικηγόρου της, Αντρέ Ριζόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι η εντολέας τους, συνεργάζεται ενεργά στις έρευνες των δικαστικών Αρχών και απορρίπτει κάθε κατηγορία για διαφθορά σε ό,τι την αφορά.