Βορειοανατολικό Αιγαίο: Οι λαθρομετανάστες ξανάρχονται

Βάρκες μετά από μήνες κατέπλευσαν στις ακτές της Κρατήγου νότια της Μυτιλήνης και στη Συκαμνιά στα βόρεια του νησιού. Την ίδια ώρα εκρηκτική είναι η κατάσταση στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

image

Τις τελευταίες πέντε μέρες στη Λέσβο πέρασαν 160 λαθρομετανάστες. Ενώ στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ διαβιούν 3270 λαθρομετανάστες και πρόσφυγες, που έχουν υποβάλλει  αιτήματα ασύλου και αναμένουν απαντήσεις σχετικά. Όσοι κρίνουν προς επαναπροώθηση θα παραμείνουν κρατούμενοι, οι υπόλοιποι θα κινηθούν προς την άλλη Ελλάδα.
Και στη Σάμο τις τελευταίες πέντε μέρες πέρασαν 64 λαθρομετανάστες. Σήμερα παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί, 954 λαθρομετανάστες.
Πληροφορίες από τις Μικρασιατικές ακτές αναφέρουν ότι οι τουρκικές Αρχές έχουν χαλαρώσει τους ελέγχους στη διακίνηση λαθρομεταναστων από το εσωτερικό της χώρας, σε λεωφορεία που αποβίβαζαν λαθρομεταναστες κυρίως από το Ιράκ στην πλατεία με το τζαμί στη συνοικία του Μπασμανέ της Σμύρνης, στα παράλια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα παλιά ξενοδοχεία στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού του Μπασμανέ της Τουρκίας, επανεμφανίσθηκε μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών και διακινητές.
Δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου (31/05) ανέφεραν αύξηση  στις συλλήψεις λαθρομεταναστών που αναχωρούσαν από τις τουρκικές ακτές για τα νησιά. Ενώ από τον αντιπολιτευόμενο τύπο, δημοσιεύματα κατηγορούν  την κυβέρνηση Ερντογάν  για εκμετάλλευση των παράνομων  μεταναστευτικων ροών προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ως μέσο πίεσης προς τις χωρες της Ευρώπης προκειμένου εκβιαστικά να αποδεχθούν τους όρους στην τήρηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας


*πληροφοριες ΑΠΕ – ΜΠΕ