Βεβηλωση του μνημείου του Ολοκαυτωματος, στην Αθήνα

Τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος στην Αθήνα καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (ΚΙΣ), καλώντας τους φορείς της Πολιτείας και της Κοινωνίας να τηρήσουν σαφή και απροκάλυπτη στάση καταδίκης της ενέργειας αυτής και κάθε ενέργειας αντισημιτισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΙΣ, το βράδυ (30/10), «γνωστή νεοναζιστική οργάνωση, άφησε πάνω στο Μνημείο την ταυτότητά της». Με τη χρονική συγκυρία να προβληματίζει ως προς τους προσδιορισμούς και τα σύμβολα που χρησιμοποίησαν οι δράστες.
Και τον περασμένο Ιούνιο (27/06) άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο.
Πρόκειται για Μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη των 60.000 Ελλήνων Εβραίων που θανατωθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, το δώρισε στο Δήμο Αθηναίων το 2010, ώστε να αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης και να θυμίζει σε πολίτες και επισκέπτες, το στυγερότερο μαζικό έγκλημα της σύγχρονης ιστορίας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση, «Εκφράζω το βαθύτατο αποτροπιασμό μου και καταδικάζω απερίφραστα τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα. Είναι μία πράξη βάρβαρη που προσβάλλει βάναυσα την ιστορία όχι μόνο της Ισραηλιτικής Κοινότητας, αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού που σέβεται και τιμά τη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος».
»Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα την Ισραηλιτική Κοινότητα ότι οι ελληνικές Αρχές θα πράξουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους υπαίτιους της απροκάλυπτης αυτής πράξης αντισημιτισμού και μισαλλοδοξίας, η οποία δεν συνάδει με τις δημοκρατικές αξίες της ανοχής και της πολυπολιτισμικότητας που εκφράζουν την ελληνική κοινωνία»
Σε δήλωσή του ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε, «Θέλω να καταδικάσω αυτή την αποτρόπαια πράξη και να τονίσω, ότι η Πολιτεία δεν θα δείξει καμία ανοχή σε αυτούς που προσβάλουν την μνήμη χιλιάδων συνανθρώπων μας που έχασαν».

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport