Βελλιδειο, Θεσσαλονίκης: Επεισόδια αγροτών και ΜΑΤ, με μολωτοφ και χημικά, ματαιώθηκαν τα εγκαίνια της Agrotica

Για λόγους ασφαλείας, και προκειμένου να αποφευχθεί η έκταση των επεισοδίων, τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου ματαιώθηκαν, ύστερα από σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο σημειο.

image

Τα επεισόδια (28/01) προκλήθηκαν όταν παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, του προέδρου της HELEXPO, Τάσου Τζήκα και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης οι διοργανωτές της AGROTICA, ανακοίνωσαν από τα μεγάφωνα στους πάνω από 20.000 αγρότες από τον Έβρο και ολόκληρη την Μακεδονία, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί ότι ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου δε θα παραστεί στην εκδήλωση και τα εγκαίνια δε θα πραγματοποιηθούν.
Εξαγριωμένοι οι αγρότες ζήτησαν να.. εγκαινιάσουν μόνοι τους την έκθεση και επιχείρησαν να μπουν στο Βελλίδειο. Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν τη διαδικασία των ελέγχων, όταν άρχισαν να σπρώχνονται και να προκαλούν επεισόδια και συμπλοκές.

Οι αγρότες με τις μαγκούρες, και οι Αστυνομικοί των ΜΑΤ με χρήση χημικών, ενώ από τους συγκεντρωμένους έγινε ρίψη δυο μολότοφ και κροτίδες, ενώ έγινε χρήση κρότου λάμψης.

Όταν ομάδα από τους αγρότες επιχείρησαν να αναποδογυρίσουν κλούβα των ΜΑΤ υπήρξε επέμβαση των διμοιριών. Τα επεισόδια εκτονώθηκαν όταν (28/01-18.30) κατόπιν συνεννόησης μπήκαν στο Βελλίδειο δυο εκπρόσωποι των αγροτών προκειμένου να διαπιστώσουν ότ ο Υπουργός δεν είχε αφιχθεί νωρίτερα στο σημείο και θέλησε να τους.. “αποφύγει”.

Η ανακοίνωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

“Μετά την άρνηση στην πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχουμε τώρα, δυστυχώς, μια κλιμάκωση της έντασης. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα επεισόδια των τελευταίων ωρών, ο αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης και η παρεμπόδιση των εγκαινίων της AGROTICA, μιας γιορτής για την πόλη και τον αγροτικό κόσμο, εκφράζουν τη μεγάλη μάζα των αγροτών. Οι αγρότες είναι άνθρωποι της δουλειάς και της προκοπής. Όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης, στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς.” λέει μεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωσή του Υπουργός, η οποία έγινε αργά το απόγευμα.
“Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος και καλούμε και πάλι τους αγρότες να προσέλθουν για να αναζητήσουμε λύσεις, όχι μόνον για τα ζητήματα που θέτουν με τις κινητοποιήσεις τους, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά λύσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας” σημειώνεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport