Βασίλης Παπαθεοδώρου: «Δεν αισθανόμουν καμία ικανοποίηση από το κατασχεθέν υλικό. Απεναντίας, αισθανόμουν απέχθεια, αηδία, αποτροπιασμό και βαθύτατη λύπη»

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας παιδικού και εφηβικού βιβλίου και μέχρι πρόσφατα υπεύθυνος του παιδικού τμήματος στον εκδοτικό οίκο «Καστανιώτης», κατά την απολογία του πριν ακούσει προφυλάκιση, για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας

Στην απολογία του, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου υποστήριξε πως κατέβαζε το υλικό ως «πηγή έμπνευσης» για να γράψει βιβλίο σχετικά με την παιδική πορνογραφία και τους παιδόφιλους, ωστόσο, αποφασίστηκε να τεθεί σε προφυλάκιση στις φυλακές Τρίπολης, έπειτα από τη δικογραφία που σχημάτισε σε βάρος του η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ο κατηγορούμενος και υπόδικος συγγραφές παιδικού βιβλίου φέρεται να έχει υποστηρίξει, «δεν έχω απασχολήσει ποτέ τις Αστυνομικές και Δικαστικές Αρχές της Χώρας. Έχω λευκό ποινικό μητρώο. Εκ προοιμίου θέλω να δηλώσω με κάθε ειλικρίνεια και ευπρέπεια ότι ΔΕΝ είμαι και ΔΕΝ έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου παιδόφιλος. Δεν αισθανόμουν καμία ικανοποίηση ή ευχαρίστηση από το κατασχεθέν υλικό. Απεναντίας, αισθανόμουν απέχθεια, αηδία, αποτροπιασμό και βαθύτατη λύπη».

Ο ίδιος με αναφορά στα λογοτεχνικά του συγγράμματα με κοινωνικά μηνύματα μέσω των μυθιστορημάτων και σχετίζονται με τον πρωτογενή πυρήνα της ελληνικής-κοινωνικής παθογένειας, ο ίδιος επισημαίνει, κατόπιν, πως «για όλα τα βιβλία που συγγράφω υπάρχει μία πηγή έμπνευσης. Πάντοτε αναζητώ πηγές, αρθρογραφία, βίντεο, σειρές και ταινίες. Για παράδειγμα, για το θέμα του ρατσισμού και του bullying έχω προβεί σε έρευνα χιλιάδων βίντεο, εκπομπών και ταινιών με ρατσιστικές επιθέσεις (κατά κύριο λόγο στη Γερμανία), προκειμένου να κατορθώσω να πλάσω το χαρακτήρα του πρωταγωνιστή μου για να το διαμορφώσω και να το αποτυπώσω με αμεσότητα. Για το θέμα των ακροδεξιών οργανώσεων προέβαινα σε αναζητήσεις αντίστοιχων οργανώσεων στην Ευρώπη. Στο βιβλίο μου “Η νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια” έπρεπε να αποτυπώσω σκηνή βιασμού. Συνεπώς, μεταξύ άλλων παρακολούθησα τη σειρά “13 Reasons Why” και την ταινία “Οι κατηγορούμενοι”. Όλες τις πληροφορίες που έβρισκα από την έρευνά μου –βίντεο, άρθρα, σειρές- τα αποθήκευσα σε σκληρό δίσκο καθώς αποτελούσαν την βασική πρώτη ύλη του συγγραφικού μου έργου ώστε όσα περιγράφω να είναι ρεαλιστικά. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνω υλικό και για τα προσεχή βιβλία μου».

Ο προφυλακισμένος Βασίλης Παπαθεοδώρου, στην κατοχή του οποίου οι αναλυτές της Δίωξης εντόπισαν στα αρχεία του πολλά περισσότερα από 100 βίντεο με σκληρό πορνογραφικό υλικό με παιδιά κάτω των 12 ετών, αναφέρει, επίσης, ότι «ουδέποτε όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε η παραμικρή υπόνοια σε βάρος μου! Ούτε έστω ένα ύποπτο ή ανοίκειο βλέμμα εκ μέρους μου! Επιπλέον, δεν επιδίωξα ποτέ και δεν είχα ποτέ την παραμικρή προσωπική επικοινωνία ή επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο –πέραν του τυπικού “Συγχαρητήρια για το βιβλίο σας” με απάντηση “Σας ευχαριστώ”».

Ακόμη, φέρεται να ισχυρίζεται ότι «το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε (υλικό που δεν έχει απομονωθεί – έχει ιδωθεί αποσπασματικά και όχι στο σύνολό του), αποτελεί πρώτη ύλη για βιβλίο μου με θεματική το Internet, τους κινδύνους που ελλοχεύει υπό το πρίσμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ανηλίκων. Ουσιαστικά πρόκειται για συνέχιση του βιβλίου μου “9 Καίσαρες”, στο οποίο ομοίως πραγματευόμουν το θέμα των κινδύνων από την ανεξέλεγκτη -από τον ενήλικα γονέα- χρησιμοποίηση του διαδικτύου από τους νεαρούς εφήβους μέσω –κατά βάση- των PC games. Στο βιβλίο που θα έγραφα, θα είχα ως κεντρικό άξονα την επικινδυνότητα του διαδικτύου για την κακοποίηση και την σεξουαλική εκμετάλλευση ενός νεαρού εφήβου».

Ο ίδιος φέρεται να επιχειρεί να παραθέσει τους λόγους για τους οποίους θα χρησιμοποιούσε το υλικό παιδικής πορνογραφίας. «Το κατασχεθέν υλικό – το οποίο επαναλαμβάνω μόνο απέχθεια μου προκαλούσε- θα με βοηθούσε να κατανοήσω και να συγγράψω τρία βασικά μυθοπλαστικά στοιχεία:

– το μοτίβο συμπεριφοράς των νεαρών εφήβων

– το πώς γίνεται η “πρόσκληση”, προκειμένου οι νεαροί έφηβοι να ξεγελαστούν και στη συνέχεια να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης

– ποιες οι αντιδράσεις των παιδιών, ήτοι αν αυτά προσποιούνταν ότι είναι χαρούμενα, ευχαριστημένα, δυστυχισμένα, αν αντιλαμβάνονται τις πράξεις τους, αν φαίνεται η καταπίεση, το άδειο βλέμμα τους, κλπ.»

Παράλληλα, φέρεται να εξηγεί ότι «από το πρόγραμμα e-mule υπάρχει η δυνατότητα μόνο να κατέβουν αρχεία, π.χ. ταινίες κινηματογράφου, τραγούδια. Το πρόγραμμα δεν σου δίνει τη δυνατότητα να δεις φωτογραφίες ή βίντεο. Παρά μόνο να κατεβάσεις τα αρχεία, χωρίς να γνωρίζεις το ακριβές περιεχόμενο. Εγώ πατούσα στην αναζήτηση κάποιες λέξεις-κλειδιά όπως “girl”, “boy” και κατέβαζα μαζικά τα αρχεία, δηλαδή δεν μπορούσα να κάνω επιλογή αρχείων. Η καταχώρηση ήταν μαζική και τυχαία. Τα περισσότερα βίντεο που κατασχέθηκαν δεν τα είχα δει ποτέ, αλλά ούτε είχα και σκοπό να τα δω και πιθανότατα δεν θα είχαν καν κάποια μυθοπλαστική αξία. Όσα βίντεο έχω ανοίξει, δεν τα έχω δει ολόκληρα! Πατούσα τον κέρσορα και τα έβλεπα στο fast forward, προκειμένου να δω μόνο συγκεκριμένες στιγμές, και ασφαλώς όχι αυτές της σεξουαλικής κακοποίησης. Η διαδικτυακή μου επίσκεψη στην εφαρμογή για την λήψη τέτοιων αρχείων ΔΕΝ ήταν συχνή ούτε σταθερή ούτε συνεχής».

«Ουδέποτε έχω προβεί σε διαμοιρασμό, αποστολή, διακίνηση αυτών των αρχείων»

Ο βραβευμένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων συνελήφθη στην περιοχή της Γλυφάδας (18/10) από αστυνομικούς της ΔΗΕ. Πραπέμφθηκε στην Εισαγγελία και τον Ανακριτή για απολογία, κρίθηκε προφυλακιστέος και βρίσκεται (26/10) στις φυλακές της Τρίπολης.

Η διαδικτυακή «παρουσια» του συγγραφέα εντοπίζεται σε βάθος πενταετίας μετά από «σάρωσης» του Διαδικτύου με ειδικό λογισμικό, το οποίο εντοπίζει αρχεία παιδικής πορνογραφίας και στο Dark Web. Μετά από ενημέρωση των Εισαγγελικών Aρχών, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του, όπου, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι με περισσότερα από 90 αρχεία με υλικό παιδικής πορνογραφίας, με αγόρια και κορίτσια ηλικίας κάτω των 12 ετών.