Βαρυμπόμπη: Εστία φωτιάς κινητοποίησε την Πυροσβεστική- Αυξημένη επαγρύπνηση προς τους πολίτες απο τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας

Στο έργο κατάσβεσης της δασικής φωτιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Βαρυμπόμπης Αττικής επιχειρούν Πυροσβέστες διασώστες και εθελοντικές ομάδες Δασοπυροσβεστών

(03/08-20.00) Λόγω της έκτακτης κατάστασης όπως δημιουργήθηκε, (από τις 15.15 ) αποφασίστηκε και παραμένει σε ισχύ η διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, στο ύψος της Λυκόβρυση, για την προστασία των οδηγών και των επιβαινόντων στα τροχοφόρα.

(03/08-19.20) Το εγκλωβισμένο ζευγάρι ηλικιωμένων στις Αδάμες απομακρύνθηκε με ασφάλεια . Ενώ για πέντε πολίτες στους Θρακομακεδόνες, κλήθηκαν πληρώματα της αστυνομίας για να τους απομακρύνουν. Συνολικά έχουν γίνει 14 κλήσεις για απεγκλωβισμούς. Ενώ οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του Ολυμπιακού χωριού στους Θρακομακεδόνες.

(03/08-19.00) Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο μετέβη  Πρωθυπουρος Κυριάκος Μητσοτάκης Ενώ στην Αθήνα επέστρεψε εκτάκτως η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη και της εγγύτητάς της στο τέως βασιλικό Κτήμα στο Τατόι. Η Υπουργός Πολιτισμού βρισκόταν στη Μύκονο (θα εγκαινίαζε στις 20.30) την έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου «Το Αρχιπέλαγος φλέγεται».

(03/08-16.40) ο μέτωπο της φωτιάς λογω υψηλού θερμικού φορτίου και της κλιματολογικής συνθήκης μετακινήθηκε γρήγορα προς τη Μεταμόρφωση. Το 112 όπως και στην προηγούμενη μεγάλη φωτιά ενεργοποιήθηκε και ενημέρωνε κατοίκους και όσους η εμβέλειά τους ήταν στην ευρύτερη πληγείσα περιοχή να απομακρυνθούν και να λάβουν μέτρα ασφαλείας. Η φωτιά στην Βαρυμπόμπη έχει λάβει μεγάλη έκταση ενω διακρίνεται και από τον λόφο του Λυκαβηττού και τον Πύργο των Αθηνών. Σε επιφυλακή τέθηκε και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με τον πύργο ελέγχου να ενημερώνει τα πληρώματα για την εξέλιξη στο μέτωπο της φωτιάς με τους πυκνούς μαύρους καπνούς να είναι ορατοί και στα Σπάτα.

(03/08-16.20) Στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς ενεργούν σε επιχειρησιακή ανταπόκριση  350πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 Ε/Π και 5 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν πολυάριθμες εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Το συντονισμό της κατάσβεσης ανέλαβε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.  Ενώ κλιμάκιο της ΔΑΕΕ διερευνά τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

(03/09-16.00) Εκρήξεις σημειώνονται σε πυλώνες υψηλής τάσης λόγω της σχεδόν ανεξέλεγκτης φωτιάς στη Βαρυμπόμπη. Σοβαρός είναι ωστόσο ο κίνδυνος για τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, καθώς επιχειρούν πτήσεις ανάμεσα σε πυλώνες και καλώδια με μικρή ορατότητα.

(03/08-15.40) Αναφορά για καμένα οχήματα στο μέτωπο που έχει αναπτυχθεί από τη φωτιά που μαίνεται στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης Αττικής.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των τεσσάρων ιππικών Ομίλων με έδρα τη Βαρυμπόμπη, στις εγκαταστάσεις λόγω της φωτιάς έχουν εγκλωβιστεί περίπου 300 άλογα. Η Τροχαία δεν επιτρέπει την κίνηση προς την περιοχή καθώς έχει εκδοθεί εντολή εκκένωσης. Σε σχετική ερώτηση εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι «προέχει η ανθρώπινη ζωή», ωστόσο με κινητοποίηση εθελοντών και όσων έχουν πρόσβαση στο σημείο καταβάλλεται προσπάθεια να απομακρυνθούν τα ζώα.

(03/08-15.15) Διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, στο ύψος της Λυκόβρυση εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη.

(03/08-14.10) Πηροφορίες προς το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο ανέφεραν εγκλωβισμένο ζευγάρι ηλικιωμένων στις Αδάμες . Ενώ πέντε πολίτες εγκλωβίστηκαν στους Θρακομακεδόνες, μετά την εντολή εκκένωσης της περιοχής κλήθηκαν πληρώματα της αστυνομίας για να τους απομακρύνουν.

Πυρκαγιά σε δασική έκταση (03/08-13.30) στην περιοχή Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών. Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς επιχειρούν 104 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 Ε/Π και 4 Α/Φ. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Λόγω του μετώπου της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη διακοπές στην ηλεκτροδότηση εντοπίζεται σε πολλές περιοχές της Αττικής.