Β.Κικίλιας: «Η αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας δεν θέλει καμία επανάπαυση»

«Έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης και των σύγχρονων προβλημάτων ασφαλείας στον 21ο αιώνα» ανέφερε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια επίσκεψης τους στις ΗΠΑ, ενω τόνισε για την απειλή της τρομοκρατίας, ότι «παραμένει σημαντική και εξελίσσεται διαρκώς».

Ο Βασίλης Κικίλιας στην ομιλία του σε εκδήλωση εκδήλωση του Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts των ΗΠΑ, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής επισήμανε ότι «όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα βήματα στον τομέα της ασφάλειας. Οπως λέμε στην Ελλάδα: “Μόνος σου πας πιο γρήγορα, μαζί θα πάμε πιο μακριά”».
«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις προσαρμόζονται και υιοθετούν νέες μεθόδους, όπως έδειξαν τα σχέδια επιθέσεων εναντίον αρκετών κρατών που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα. Οι απειλές προέρχονται πλέον από οργανωμένους τρομοκράτες και από τους επονομαζόμενους “μοναχικούς λύκους” (lone wolves), οι οποίοι ενδέχεται να έχουν αναπτύξει τα ριζοσπαστικά πιστεύω τους υπό την επίδραση της προπαγάνδας εξτρεμιστών και βρίσκουν υλικό κατάρτισης στο Διαδίκτυο. Οι προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρέπει να εξελίσσονται ώστε να προπορευόμαστε από τους τρομοκράτες μέσω μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής προσέγγισης, η οποία θα συμπεριλαμβάνει προληπτική δράση. Και εδώ είναι σαφές πως η συνεργασία και κυρίως η παροχή τεχνογνωσίας από τις ΗΠΑ είναι απαραίτητη» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις μεταναστευτικές ροές καθώς «η χώρα μας κατά την τελευταία δεκαετία είναι αποδέκτης έντονων παράνομων μεταναστευτικών ροών (εντοπισμοί και συλλήψεις που υπερβαίνουν το 1 εκατ. άτομα), φαινόμενο ιστορικά πρωτοφανές παγκοσμίως, που ξεπερνά τις δυνατότητες διαχείρισης του από τις υφιστάμενες εθνικές δομές και υπηρεσίες παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις συνεχείς βελτιώσεις που εισάγονται». Και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις τα ανατολικά μας θαλάσσια σύνορα θα παραμείνουν στο άμεσο μέλλον τα πλέον ευάλωτα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, καταδεικνύουν τις διαστάσεις του προβλήματος, το οποίο καλείται η χώρα μας να αντιμετωπίσει και να διαχειρισθεί υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα του συνόλου των κρατών-μελών. «Η παράνομη μετανάστευση εμφανίζεται ως ένας σημαντικός παράγοντας κοινωνικής αποσταθεροποίησης και παρέκκλισης από τον κεντρικό εθνικό στόχο, της οικονομικής ανάπτυξης, στον βαθμό που συντελεί στη δημιουργία περιοχών φτώχειας και παρανομίας, και επιβαρύνει το δημοσιονομικό της προϋπολογισμό λόγω των απαιτήσεων ελέγχου των εξωτερικών συνόρων» ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά «το κοκτέιλ γίνεται πιο εκρηκτικό όταν μπαίνουν μέσα πολλές και ισχυρές δόσεις ενός τυφλού θρησκευτικού φονταμενταλισμού, με μίσος προς καθετί αλλόθρησκο». Όπως τόνισε «είναι σαφές πως πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας. Των συνόρων της Ευρώπης.
Γιατί η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι στρατηγικής σημασίας. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και ουσιαστικά τα σύνορά της, είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωση» κατέληξε

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport