Τσίπρας κατά Χρυσοχοΐδη για τις κλειστές δομές στα νησιά

Με αφορμή τις κλειστές δομές, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιτίθεται κατά Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Αντίδραση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε η απαντητική επιστολή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Ευρωπαία επίτροπο Dunja Mijatovic, σε ερώτηση που υπέβαλε για να ενημερωθεί στο σχέδιο της Κυβέρνησης μεταφοράς πρόσφυγων και μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου σε κλειστές δομές φιλοξενίας.
Στην ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με «επιστολή του στην Ευρωπαία Επίτροπο διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πέτσα και τον υφυπουργό συντονιστή Στεφανή, διαβεβαιώνοντας ότι όχι μόνο δεν θα κλείσει η Μόρια αλλά ότι θα λειτουργήσουν παράλληλα κλειστά και ανοιχτά κέντρα».
Είχε προηγηθεί στις 20 Νοεμβρίου, η παρουσίαση του Κυβερνητικού Σχεδίου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Άμυνας -ειδικός συντονιστής για το μεταναστευτικό Αλκιβιάδη Στεφανή, για το προσφυγικό / μεταναστευτικό κατά την οποία ανακοίνωσαν το κλείσιμο των Δομών σε Μόρια, ΒΙΑΛ, ΚΥΤ Σάμου και τη μετατροπή τους στα πρότυπα των Δομών σε Κω και Λέρο, σε κλειστά κέντρα.


Η επιστολή Χρυσοχοΐδη
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή που στείλατε σε εμένα και τον συνάδελφό μου, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς και για τη γόνιμη συνεργασία που είχαμε.
Θα ήθελα να σας διατυπώσω μερικές διευκρινίσεις αναφορικά με τα ερωτήματα που θέσατε στην επιστολή σας.
Είναι πράγματι πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών προκειμένου να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση. Οι άνθρωποι θα μεταφερθούν από τα νησιά στις εγκαταστάσεις υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, οι οποίες είναι επί του παρόντος ανοιχτές δομές. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει συστήματα ελέγχου εισόδου – εξόδου στις ηπειρωτικές εγκαταστάσεις.
Σε ό,τι αφορά στα νησιά η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρχει μια εγκατάσταση σε κάθε ένα από τα ελληνικά νησιά που θα λειτουργούν παράλληλα με τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής.
Όσοι μετανάστες φτάσουν στα ελληνικά νησιά μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4636/2019, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2020, θα τοποθετηθούν στις εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω Νόμου.
Τέλος σε ότι αφορά στην κράτηση, ο νέος νόμος προβλέπει τη διοικητική κράτηση των αιτούντων άσυλο στο άρθρο 46, η οποία συνάδει πλήρως με το Κοινοτικό κεκτημένο. Η διοικητική κράτηση προβλέπεται στη διάταξη αυτή ως μέσο τελευταίας επιλογής, δεδομένου ότι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις εκτίθενται στο άρθρο 22 του Ν. 3907/2011.
Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ένα δίκαιο, βιώσιμο και ασφαλές σύστημα ασύλου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ξεσηκώσει νέες έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους των εν λόγω νησιών, που ήδη σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού».