Τροχαία Αττικής: Συνέλαβαν οδηγό ΔΧΦ- Κύκλωμα διαμεταφορέων “πείραζε” τους ταχογράφους (VIDEO)

Συνελήφθη οδηγός- ιδιοκτήτης φορτηγού, καθως διαπιστώθηκε ότι είχε παρέμβει στη συσκευή καταγραφής ταχύτητας (ταχογράφο) του οχήματος.

wp-1462383885661.jpg

Το θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα με εμπλοκή τριών ΔΧΦ, στη ΝΕΟ Αθηνών Κορίνθου στο ύψος της Κινέτας ( /05) ειχε τραγικο υπολογισμό δύο νεκρούς και δύο σοβαρά τραυματίες. Πληροφορίες κατά τον τεχνικό έλεγχο των εμπλεκόμενων βαρέως τύπου οχημάτων, στην Τροχαία Αττικής ανέφεραν τη δράση κυκλώματος μεταξύ των διαμεταφορέων οι οποίοι με τεχνικές παρεμβάσεις απενεργοποιουσαν τον ταχογράφο και αυξαναν ταχύτητα.
Στο πλαίσιο ελέγχων σε φορτηγά οχήματα, που εκτελούν εθνικές και διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές, συνελήφθη (18/05) στον Ασπρόπυργο Αττικής, από αστυνομικούς των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, 48άχρονος, ο οποίος είχε επέμβει σκόπιμα στη συσκευή καταγραφής ταχύτητας (ταχογράφο) του οχήματός του.
image

Ο οδηγός και ιδιοκτήτης του φορτηγού Δημοσίας Χρήσεως, εντοπίσθηκε κατά τον έλεγχο της Τροχαίας, να έχει τοποθετήσει ειδική συνδεσμολογία στην ηλεκτρονική πλακέτα του ταχογράφου, με καλωδίωση που εκκινούσε από το διακόπτη δραστηριοτήτων του οδηγού στην συσκευή ταχογράφου και κατέληγε στην ηλεκτρονική πλακέτα. Με το διακόπτη, ο χρήστης- οδηγός, μπορούσε να απενεργοποιεί την καταγραφή των ενδείξεων δραστηριότητας (ταχύτητα, ωράριο οδήγησης-ανάπαυσης, χιλιόμετρα) ενώ ταυτόχρονα απενεργοποιείτο ο περιοριστής ταχύτητας (κόφτης) του φορτηγού οχήματος.
Στο βίντεο διαρκειας 20″, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ, Αστυνομικός της Τροχαίας Αττικής βρίσκεται στη θέση του οδηγού και καταγράφεται κατά τον τεχνικό έλεγχο στο φορτηγό, πώς λειτουργούσε το σύστημα με τη χρήση διακοπτη.

Σε βάρος του 48άχρονου ιδιοκτήτη και οδηγού του φορτηγού, σχηματίσθηκε δικογραφία για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, απάτη και ψευδή δήλωση. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του τροχονομικού ελέγχου ο 48άχρονος επέδειξε νομότυπη βεβαίωση καλής λειτουργίας ταχογράφου, προκειμένου να αποφύγει την επιβολή των προβλεπομένων (ποινικών και διοικητικών) κυρώσεων.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.