Τρία χρόνια μετά το ανθρωποκυνηγητό στην ορεινή Τριχωνίδα, καταδίκη 35 ετών στον Ιλίρ Κούπα

Τρία χρόνια από την μεγάλη απόδραση των έντεκα Αλβανών κακοποιών από τις Φυλακές Τρικάλων και στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης ο Αλβανός Ιλίρ Κούπα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 35 ετών

Ήταν η μεγάλη απόδραση εγκλείστων από τις Φυλακές και για τον εντοπισμό των 11 Αλβανών κακοποιών είχε στηθεί το μεγαλύτερο ανθρωποκυνηγητό της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι την ορεινή Τριχωνίδα. Τρία χρόνια μετά , ο Αλβανός βαρυποινίτης, Ιλίρ Κούπα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 35 ετών!
Ο 27χρονος -τότε- Αλβανός Ιλίρ Κούπα, μετά τη συμπλοκή και τη δολοφονία του 37χρονου υπαρχιφύλακα Γιώργου Ανδριτσόπουλου στο Δίστομο Βοιωτίας στις 17 Ιουνίου 2013, είχε πάρει τα βουνά μαζί με πέντε από τους συνολικά επτά, τότε, δραπέτες των φυλακών Τρικάλων, γεγονός που στάθηκε η αιτία για ένα πρωτόγνωρο κυνηγητό από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Είχε προηγηθεί η συμπλοκή στα Ίσθμια Κορινθίας, όπου μία από τις σφαίρες των σκληρών κακοποιών σκότωσε την 25χρονη ξενοδοχοϋπάλληλο Κατερίνα Ζώγαλη, που είχε την ατυχία να βρεθεί ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά.
Σε αυτό το ανελέητο κυνηγητό, οι επικίνδυνοι δραπέτες μπήκαν σε τουλάχιστον 30 ακατοίκητα εξοχικά σπίτια διαφόρων περιοχών της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας (κάποια από αυτά στην Αιτωλοακαρνανία, στην ορεινή Τριχωνίδα), αναζητώντας ξεκούραση, τροφή, είδη ρουχισμού, κλινοσκεπάσματα και ό,τι άλλο θεωρούσαν χρήσιμο στην προσπάθεια διαφυγής τους.
Ο Αλβανός Ιλίρ Κούπα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 8 Ιουνίου και 4 Ιουλίου, είχε μπει σε εξοχική κατοικία στον Επτάλοφο Φωκίδας. Δεν ήταν μόνος του. Μαζί του ήταν ο 25χρονος Έντισον Λίκα ή Σινάνι και ο 35χρονος θείος του Φλαμούρ Λίκα ή Σινάνι, ο οποίος φέρεται ως ένας από τους πρωταγωνιστές της ένοπλης επίθεσης εναντίον των σωφρονιστικών υπαλλήλων με σκοπό την απόδραση των κρατουμένων από τις φυλακές Τρικάλων. Θείος και ανιψιός έπεσαν νεκροί κατά τη συμπλοκή με αστυνομικούς των ΕΚΑΜ στην Κόνισκα Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας στις 2 Ιουλίου. Εν συνεχεία η επιχείρηση είχε επικεντρωθεί στα βουνά του Σουλίου και στη Ντουσκάρα, όπου είχαν βρει καταφύγιο ο Μάριον Κόλα και ο Ιλίρ Κούπα… Μετά από αρκετές μέρες και νύχτες ανελέητης καταδίωξης, ο πρώτος σκοτώνεται στη Βροσύνα, σε συμπλοκή με αστυνομικούς.
Ο δεύτερος καταδιώκεται, όμως καταφέρνει να περάσει το φυσικό εμπόδιο του Καλαμά και λίγες μέρες αργότερα αποδεικνύεται ότι έχει διαφύγει στην Αλβανία. Και εκεί όμως συνέχισε την εγκληματική του δραστηριότητα μέχρι την ώρα που συνελήφθη, λίγους μήνες αργότερα.
Ο Ιλίρ Κούπα, είχε απασχολήσει και τις αλβανικές αρχές μέχρι την ημέρα της σύλληψής του. Μαζί με άλλους συμπατριώτες του, κατηγορήθηκε για ληστείες, κλοπών στρατιωτικών όπλων, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κι άλλα βαριά αδικήματα που είχε διαπράξει στο έδαφος της Αλβανίας. Τρία χρόνια μετά λοιπόν καταδικάστηκε σε φυλάκιση 35 ετών!

_____________________________________________________

* thespro.gr