Τρεις δολοφονίες και μια αυτοχειρία- Το φονικό στους Αγίους Αναργύρους

Η ρευματολόγος Ελένη Χερουβείμ, σύζυγος του Αρχιφύλακα Χρήστου Ζαπαντιώτη, γονείς της 3,5ετών Μηρτώς- Πετρίνας, και η μητέρας της Βάσω Χερουβείμ, θύματα και θύτες τριπλού εγκλήματος που κατέληξε με αυτοχειρία του δράστη..

received_10155873570518286

Στο σπίτι της οικογένειας στους Αγίους Αναργύρους, οι Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών ερευνούν όλα τα προανακριτικά στοιχεία προκειμένου να αποτυπώσουν τις πραγματικές συνθήκες και τα αίτια στο τριπλό έγκλημα που κατέληξε με την αυτοχειρία του δράστη, Αστυνομικό στο επάγγελμα, σύνοδο του τέως Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Τα στοιχεία της ιατροδικαστικής νεκροψίας για τα θύματα της οικογενειακής τραγωδίας

Ο Χρήστος Ζαπαντιώτης και η σύζυγός του Ελένη Χερουβείμ, όπως προκύπτει από το χρόνο θανάτου που προσδιορίζει στην έκθεσή του ο Ιατροδικαστής, άρχισαν να διαπληκτίζονται τα ξημερώματα της Δευτέρας (18/12) πιθανότατα και για το σπίτι. Αλλωστε οι καβγάδες ηταν συχνοί και για αλλες αφορμές στο τριώροφο της Ευριπίδου στους Αγίους Αναργύρους .

Από καταθέσεις μελών της οικογένειας Χερουβείμ, περιγράφεται ένταση στη σχέση του Αρχιφύλακα Χρήστου Ζαπαντιώτη με την πεθερά του, Βάσως Χερουβείμ, επηρεάζοντας και τη σχέση του με την 48άχρονη σύζυγό του, Ελένη Χερουβείμ. Η πεθερά του Αστυνομικού- καταθέτουν συγγενείς- γιατρός παθολόγος στο επάγγελμα, ήταν εξ αρχής  αντίθετη στο γάμο της κόρης της, η οποία ήταν επίσης γιατρός ρευματολόγος, και απαξίωνε το γαμπρό της, ακόμα και μετά τη γέννηση της 3,5ετων – σήμερα- εγγονής της, στην οποία οι γονείς της, ειχαν δώσει το όνομα Μυρτώ- Πετρίνα.

Ο Αρχιφύλακας και η Ρευματολογος ήταν επί χρόνια σε σχέση και παντρεύτηκαν το 2012, γάμο που δεν ενέκρινε η μητέρα της, επίσης γιατρός

Στις ίδιες μαρτυρικές καταθέσεις προκύπτει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Αρχιφύλακα και της πεθεράς του. Όπως έχουν αναφέρει, τα τελευταία δύο χρόνια- μετά το θάνατο του κουνιάδου του Αστυνομικού (αδελφός της συζύγου του) από καρδιά- είχε τεθεί ζήτημα με την συμβολαιογραφική παραχώρηση του διαμερίσματος στο οποίο διέμενε η πεθερά του στον πρώτο όροφο, του οικογενειακού τριώροφου της Ευριπίδου, καθώς της ζητούσε να το γράψει στην κόρη της, για να μεταφέρει το εξωτερικό ιατρείο της ώστε  να βρίσκεται κοντά στην 3,5ετων κόρη τους. Αυτή η “συζήτηση” εντείνει ακόμα περισσότερο την τεταμένη τους σχέση.

NANTIAREPORT_ΕΓΚΛΗΜΑ_ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ_ΑΓΑΝΑΡΓΥΡΟΙ20171218_154857

Για άγνωστο λόγο και αδιευκρίνιστη αφορμή, προκλήθηκε καβγάς μεταξύ των ενηλίκων. Ήταν ξημερώματα Δευτέρας, περασμένα μεσάνυχτα (18/12). Ο Αρχιφύλακας εξοργισμένος με το υπηρεσιακό του όπλο πυροβολεί. Δύο βολίδες των 9mm εντοπίστηκαν στην ιχνηλασία του χώρου από το κλιμάκιο της ΔΕΕ στους τοίχους του διαμερίσματος. Σχεδόν εξ επαφής σύμφωνα με τον ιατροδικαστή έχει δεχθεί τρεις φορές πυρά από το ίδιο 9άρι του Αρχιφύλακα, στο θώρακα, η 49άχρονη Ελένη Χερουβείμ και αιμόφυρτη σωριάζεται στο πάτωμα. Η 70άχρονη μητερα της ρευματολόγου, Βάσω Χερουβείμ, είτε επιχείρησε να καλέσει σε βοήθεια είτε στη θέα της αιμόφυρτης κόρης της στο δάπεδο του σαλονιού επιχείρησε να απομακρυνθεί από τα πυρά του γαμπρού της. Φέρεται κατά την αυτοψία στο χώρο, ο Αρχιφύλακας με προτεταμένο το όπλο του να την ακολουθεί. Το πτώμα της 70άχρονης παθολόγου, εντοπίσθηκε κοντά στην μπαλκονόπορτα του διαμερίσματος και σε απόσταση ενός μέτρου από το πτώμα της κόρης της. Έφερε σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση δύο τραύματα, στο θώρακα και το κεφάλι.

Στη συνέχεια ο 47άχρονος Αρχιφύλακας, μπήκε στην κρεβατοκάμαρα, όπου βρισκόταν το 3,5ετών κοριτσάκι του, που άκουγε στο όνομα Μυρτώ – Πετρινα και είχε ξυπνήσει από τη φασαρία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αστυνομικών, ο Αρχιφύλακας ησύχασε και ξανακοίμισε το κοριτσάκι τους και στην συνέχεια με το όπλο που κατείχε, την πυροβόλησε στο κεφάλι.

ΕΓΚΛΗΜΑ_ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ_ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ-ΓΕΟΤΟΝΑΣ_ΣΟΚ

Για σχεδόν μιάμιση ώρα ό Αρχιφύλακας προσπαθούσε να αναλογιστεί ενδεχομένως τις αποτρόπαιες πράξεις του, ίσως να θέλησε μέσα στον παραλογισμό του να σκεφτεί λογικά. Και πήρε την απόφασή του. Σε αυτή τη χρονική απόκλιση από τις τρείς δολοφονίες κατέληξε ο ιατροδικαστής που διενήργησε τις νεκροτομές στα τέσσερα μέλη της οικογένειας, υπολογίζεται η αυτοχειρία του Αρχιφύλακα. Το πτώμα του Χρήστου Ζαπαντιώτη, εντοπίσθηκε γονατιστό στο πλάι στο κρεββατιού. Δίπλα του εντόπισαν οι Αστυνομικοί της Ασφάλειας το υπηρεσιακό του όπλο.

Απάντηση στο ποιος ήταν πραγματικά ο Αρχιφύλακας Χρήστος Ζαπαντιώτης, αναζητούν Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής

Ως στοργικό οικογενειάρχη, και καλό επαγγελματία περιγράφουν φίλοι και συνάδελφοί του τον 47άχρονο Αρχιφύλακα, ωστόσο συγγενείς της οικογένειας από την πλευρά της συζύγου του, περιγράφουν ένας άνθρωπο που κακοποιούσε τη γυναίκα του, ζητούσε να λάβει περιουσιακά στοιχεία από την πεθερά του. Την αντικρουόμενη εικόνα επιχειρούν να αποσαφηνίσουν οι Αστυνομικοί που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση της (περίπλοκης) υπόθεσης.

ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ_ΕΓΚΛΗΜΑ_ΕΛΕΝΗ ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ_ΘΥΜΑ_ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
Η 49άχρονη Ρευματολόγος, από τη Νάξο, Ελένη Χερουβείμ

Ο θείος της Ελένης Χερουβείμ, αδελφός της μητέρας της, περιέγραψε με ακραίους χαρακτηρισμούς για άνθρωπο, τον 47άχρονο Αρχιφύλακα. «Ένας εγκληματίας, ήταν. Κάθε μέρα την έδερνε για να πάρει τα λεφτά ο αλήτης. Την απειλούσε με το όπλο εδώ και δυο χρόνια. Ήθελε να πάρει μεγάλο αυτοκίνητο για να πηγαίνει στο Κολωνάκι στον Σημίτη. Γι’ αυτό την σκότωσε. Και ανέβηκε η αδερφή μου επάνω και σκότωσε και την αδερφή μου. Η αδερφή μου, μου έλεγε ότι υποφέρουν. Πέθανε το παιδί της ο ανιψιός μου και ήθελε αυτός να πάρει τα μισά λεφτά», είπε χαρακτηριστικά.

4325355

Φίλη ωστόσο της 70άχρονης Βάσως Χερουβείμ, αναφέρεται με εξαιρετικά λόγια για την οικογένεια του Αρχιφύλακα και τον ίδιο ππροσωπικά ενώ δε μπορεί να κατανοήσει και να αντιληφθεί πώς αυτός ο άνθρωπος τον οποίο γνώριζε, ξεκλήρισε την οικογένειά του.

Ωστόσο, συγγενικό πρόσωπο του Αρχιφύλακα, κατέθεσε στο Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας, ότι ο 47άχρονος του είχε εκμυστηρευτεί για τις συχνές προστριβές με την 70άχρονη πεθερά του, λόγω του επαγγέλματος του (σσ η ίδια και η κόρη της ήταν γιατροί, κι εκείνος Αστυνομικός) και την πίεζε να χωρίσουν.

cop1

Καταθέσεις έχουν λάβεις οι Αστυνομικοί της Ασφάλειας που ερευνούν την υπόθεση και από συναδέλφους  του Χρήστου Ζαπαντιώτη, οι οποίοι τον περιγράφουν ως ήρεμο και ισορροπημένο άνθρωπο. Από τον υπηρεσιακό φάκελο του Αρχιφύλακα, προκύπτει ότι το 2011 είχε περάσει από εξέταση στην υγειονομική επιτροπή της ΕΛΑΣ, και κρίθηκε ψυχικά υγιή και κατάλληλος να φέρει όπλο και να υπηρετεί στην φρουρά πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Στο χωριό του 47άχρονου Αρχιφύλακα, το Πατιόπουλο Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, ζει η ηλικιωμένη μητέρα του με τον έναν από τους δύο αδελφούς του- καθώς πριν από ενάμιση χρόνο πέθανε ο πατέρας του-. Συγκλονισμένη ενημερώθηκε για την τραγωδία που προκάλεσε ο γιος της και στη συνέχεια προχώρησε σε αυτοχειρία.

ΕΓΚΛΗΜΑ_ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ_ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΠΑΝΤΙΩΤΗΣ_ΑΡΧΙΦ_ΕΛΑΣ

Οι συγχωριανοί περιγράφουν το Χρήστο Ζαπαντιώτη, ως ευγενικό και ευχάριστο άνθρωπο, αναφέρουν ότι, ταξίδευε πολύ συχνά στο χωριό για να βλέπει τη γερόντισσα μητέρα του, ενώ τις περισσότερες φορές τον συνόδευαν  η σύζυγος και το κοριτσάκι τους.

Στη σκηνή εγκλήματος οι Αστυνομικοί εντόπισαν 8βολίδες και 10καλυκες ωστόσο αν και οι πυροβολισμοί ακούστηκαν τα ξημερώματα (18/12-02.00 με 03.00), με δύο τουλάχιστον μαρτυρίες την επόμενη πια ημέρα με την παρουσία της Αστυνομίας στο τριώροφο των Αγίων Αναργύρων, κανείς δεν κάλεσε -εκείνη την ωρα -την Αστυνομία. Φίλοι, συγγενείς και συνάδελφοι που αναζήτησαν τη ρευματολόγο Ελένη Χερουβείμ, καθώς δεν είχε μεταβεί στο Ιατρείο της, και ενώ κανένα από τα μέλη της οικογένειας δεν ανταποκρινόταν στις κλήσεις τους, τους αναζήτησαν στο οικογενειακό τριώροφο και αποκαλύφθηκε το έγκλημα και η αυτοχειρία του δράστη..