Τόσκας: “Ο θόρυβος γύρω από τα Εξάρχεια έχει σχέση με πραγματικά περιστατικά και προπαγανδιστικές επιδιώξεις της αντιπολίτευσης”

Συνέντευξη στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων, παραχώρησε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» και στη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη, παραχώρησε συνέντευξη (10/07) ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο* της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος:
Θα ξεκινήσουμε από το θέμα που απασχολεί περισσότερο το καλοκαίρι και έχει να κάνει με τις πυρκαγιές. Είναι πολύ υψηλές οι θερμοκρασίες και αυτή την εβδομάδα περιμένουμε ένα νέο κύμα καύσωνα που θα μας απασχολήσει. Θέλουμε να δούμε μαζί πόσο είναι οχυρωμένη η πολιτεία να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές και τις δύσκολες καταστάσεις.
Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός πήγε στην Ελευσίνα, είδε και ενημερώθηκε από κοντά για το ποια είναι η κατάσταση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Τα μηνύματα δεν ήταν ενθαρρυντικά, τα ξέρετε και εσείς. Ο στόλος είναι γερασμένος, δεν δίνονται χρήματα για την συντήρηση και οι μηχανικοί και οι πιλότοι λένε πως δεν είναι σε κατάσταση ετοιμότητας ώστε να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές.

Θα θελα λίγο να δούμε μαζί αυτό το θέμα συν το ότι θα προσθέσω είχε πολύ ενδιαφέρον η συνέντευξή σας χθες που δώσατε στον Ελεύθερο Τύπο. Μιλήσατε για πατέντες που είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε στην πυρόσβεση.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχουμε δύο κύρια χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές. Το ένα είναι η διαφοροποίηση των κλιματολογικών συνθηκών. Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, αλλά ειδικά στο Νότο της Ευρώπης, ότι τα κλιματολογικά δεδομένα και οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί.
Πέρυσι στο 70% των μηνών του καλοκαιριού, οι άνεμοι ήταν πάνω από 5-6 μποφόρ. Αυτό είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό επικινδυνότητας, δεν είναι οι μεγάλες θερμοκρασίες, είναι οι άνεμοι οι οποίοι ακολουθούν ή πηγαίνουν μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες, συνήθως ακολουθούν. Και το δεύτερο είναι ο παλιός στόλος των αεροσκαφών. Δεν πάλιωσαν τώρα, αυτά τα δύο χρόνια, τα αεροσκάφη όπως διαμηνύουν κάποιοι…
Δημοσιογράφος: Είναι παλιά ιστορία αυτή…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το μεγαλύτερο μέρος των αεροσκαφών είναι της δεκαετίας του ‘70 και κάποια άλλα αγοράστηκαν το 2000 – 2001.
Από εκεί και πέρα υπάρχει το εξής πρόβλημα, γιατί καμιά φορά ξενίζει να βγαίνει ένας Υπουργός και να αναφέρεται σε πατέντες και όχι σε συστήματα από τα γνωστά που κυκλοφορούν:
Δεν κυκλοφορούν καινούρια συστήματα, υπάρχει πρόβλημα σε όλες τις χώρες στον κόσμο. Έχουν σταματήσει όλες οι γραμμές παραγωγής πυροσβεστικών αεροσκαφών και όλοι, μηδέ εξαιρουμένων κάποιων χωρών πολύ πλούσιων και μεγάλων όπως είναι οι ΗΠΑ, χρησιμοποιούν κατά κόρον διάφορες πατέντες. Χρησιμοποιούν ό,τι πετάει για να το πω απλά, προσαρμόζοντας μηχανισμούς, κάδους, άλλους μηχανισμούς για την κατάσβεση των πυρκαγιών -και εκεί και εμείς κατευθυνόμαστε.
Αυτές τις μέρες γύρισε μία Επιτροπή από την Αμερική και γύρισε τώρα, γιατί και οι Αμερικανοί τώρα έχουν εφαρμόσει κάποιες πατέντες, δεν τις έχουν εφαρμόσει χρόνια για να πει κάποιος, γιατί δεν τα υλοποιήσατε πέρυσι. Πέρυσι υλοποίησαν τις πατέντες αυτές οι Αμερικανοί.
Δημοσιογράφος: Τα πιο κατάλληλα πτητικά μέσα για την κατάσβεση πυρκαγιών ποιά είναι αυτήν τη στιγμή κύριε Τόσκα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, έχουμε τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα κλασικά πυροσβεστικά αεροπλάνα. Παλιότερα τα Canadair τύπου CL-215 και τα νεότερα τύπου CL- 415, έχουμε τα πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου Ericsson, βαριά ελικόπτερα με πολύ μεγάλη δυνατότητα, γιατί έχουν δυνατότητα κάθετης αναρρόφησης νερού και ρίψης νερού και άρα κάνουν σημειακή ρίψη και θα έρθουν τις επόμενες μέρες και κάποια άλλα μισθωμένα μικρότερων δυνατοτήτων, αλλά όλα παίζουν το ρόλο τους.
Φέτος έχουμε περισσότερα πυροσβεστικά αεροπλάνα, γιατί έγινε συντήρηση περισσότερων πυροσβεστικών από αυτά τα παλιά που έχουμε και γίνεται και πολύ μεγαλύτερη χρησιμοποίηση -διπλάσια χρησιμοποίηση- ελικοπτέρων Chinook του στρατού.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα, θα μου επιτρέψετε λίγο να πάμε σε ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει με τους πυροσβέστες και με τη σύγκρουση που είχατε μαζί τους αλλά και με τους αστυνομικούς συνδικαλιστές. Οι πυροσβέστες επισήμαναν ότι υπάρχουν ελλείψεις αυτός είναι και ο ρόλος τους άλλωστε, να έρθουν σε εσάς, τον αρμόδιο Υπουργό, να σας πουν ποια είναι τα προβλήματά τους και οι αστυνομικοί συνδικαλιστές έθιξαν ένα πολύ μεγάλο θέμα, ένα θέμα ταμπού, το άβατο των Εξαρχείων.
Σας κατηγορούν ότι αντί να δείτε τα προβλήματά στην αστυνομία και την πυροσβεστική τους βάλατε να… μάλλον είπατε ότι είναι υποκινούμενοι από την αντιπολίτευση. Θα ήθελα λίγο να το σχολιάστε αυτό…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το ένα σκέλος, για τους πυροσβέστες. Πέραν του ότι είναι εποχιακή η διαμαρτυρία τους, γιατί ένα μεγάλο μέρος των συνδικαλιστών -και υπάρχουν πάρα πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις, 12 ομοσπονδίες, είναι μεγάλη διάσπαση, μεγάλη διάσπαση σημαίνει μεγάλες οι διαμάχες μεταξύ τους. Για να σκεφτείτε, οι διάφορες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες δεν έρχονται όλες μαζί, έρχονται λίγες-λίγες αλλά όταν φωνάζει κάποιος πρέπει να κάνει και κάτι και να προσπαθεί και να συμβάλλει στην καλύτερη εκπαίδευση των πυροσβεστών, στην καλύτερη οργάνωση του πυροσβεστικού σώματος και όχι στη μεγαλύτερη διάσπαση του πυροσβεστικού σώματος και των πυροσβεστών.
Δυστυχώς, παρέλαβα μια κατάσταση στην οποία συνδιοικούσαν διάφοροι συνδικαλιστές με τους προηγούμενους Υπουργούς. Υπενθυμίζω ότι ο ρόλος των συνδικαλιστικών οργάνων δεν είναι να συνδιοικούν με τους Υπουργούς και μάλιστα όταν αυτή η συνδιοίκηση συμβάλλει στην πολυδιάσπαση και στη ζημιά, όχι στο καλό.

Εγώ δεν το δέχομαι αυτό, δεν πρόκειται να το δεχτώ. Συνδιοίκηση με τα συνδικαλιστικά όργανα τα οποία ήθελαν να αποτρέψουν, για παράδειγμα, τη δημιουργία Πυροσβεστικής Σχολής προκειμένου να είναι εδώ στην Αθήνα και να βολεύονται κάποιοι. Αυτά τα πράγματα και αυτά τα κολπάκια δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν. Τα συνδικαλιστικά όργανα να ασχοληθούν με τα θέματα διαβίωσης, με θέματα των αμοιβών, με τα θέματα τα καθαρά τα συνδικαλιστικά και αυτό αφορά τους πυροσβέστες.
Πολύ κακή η κατάσταση στο πυροσβεστικό σώμα, πολύ κακές οι δομές, πολύ κακή η εκπαίδευση και το όλο σύστημα στηρίζεται στην αυτοθυσία ενός μεγάλου μέρους των πυροσβεστών και στα ιπτάμενα μέσα. Εμείς κοιτάζουμε να εκπαιδεύσουμε αυτό τον κόσμο, να φτιάξουμε καλύτερες δομές, να υπάρξει μεγαλύτερη σύμπνοια και όχι μεγαλύτερη κατάσταση.
Δημοσιογράφος: Άρα το αποδίδετε περισσότερο, όπως είπατε σε ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα, λόγω της συνδικαλιστικής τους ιδιότητας;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι πάντα, όχι πάντα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις. Eγώ θα τους δω και αυτές τις ημέρες να δω τι άλλο έχουν να πουν, αλλά ξέρετε κάτι; Εγώ δεν πρόκειται να δεχτώ, τους το έχω πει, μεγάλες συσκέψεις σε τουριστικά μέρη καταμεσής του καλοκαιριού, όπως έγινε πέρσι. Ή διάφοροι τρόποι απόδρασης από την πραγματική δουλειά δεν θα γίνουν ανεχτοί, γιατί εδώ το κοινωνικό σύνολο, η κοινωνία μας πληρώνει και ζητάει από αυτούς τους ανθρώπους σύσσωμοι να δουλέψουν για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, όπως δουλεύουν πολύ φιλότιμα το 99% και το 1% πρέπει να συμπαραταχθεί με αυτούς.
Σε ό,τι αφορά τους αστυνομικούς. Με τους αστυνομικούς πολύ καλή συνεργασία έχουμε, θα έλεγα σε αντίθεση με τους πυροσβέστες, εννοώ και τους συνδικαλιστές αστυνομικούς.

Παρόλο αυτά θέλησαν να κάνουν αυτή τη συγκέντρωση. Εγώ νομίζω και πιστεύουμε, ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος ασχέτως σε πιο πολιτικό χώρο βρίσκεται, πιστεύει ότι δεν πρέπει τα συνδικαλιστικά όργανα του σκληρού μηχανισμού του κράτους, δηλαδή των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας να φεύγουν στις όποιες διεκδικήσεις τους πέρα από τα καθαρά συνδικαλιστικά τους πλαίσια, δηλαδή να πηγαίνουν σε κοινωνικές διεκδικήσεις, γιατί έτσι δημιουργούνται προβλήματα και μπερδεύονται οι ρόλοι οι θεσμικοί. Αυτή ήταν η αντίθεση μου, πέρα από την άλλη συνεργασία που έχουμε με αυτούς τους ανθρώπους.
Δημοσιογράφος: Επειδή σας είπα, σας έθιξαν ένα θέμα οι συνδικαλιστές αστυνομικοί που έχει να κάνει με το άβατο των Εξαρχείων. Είναι πολύ μεγάλο θέμα, σίγουρα σας προβληματίζει και εσάς ως Υπουργός ότι έχει γίνει πεδίο βολής για εκπαιδευόμενους εκεί κουκουλοφόρους, μπορούμε να το πούμε έτσι και μάλιστα ο κόσμος κάθε βράδυ συζητά ότι πέφτουν βροχή οι μολότοφ και δεν έχουμε συλλήψεις, όταν πέφτουνε, δεν μπορώ να πω ότι είναι συνεχές το φαινόμενο, αυτό γιατί δεν αντιμετωπίζεται Υπουργέ;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, επειδή η Νέα Δημοκρατία έβαλε τον εξής στόχο για λόγους προπαγανδιστικούς. Είδαν ότι εμείς χτυπάμε με σκληρά μέτρα, με πολύ αποτελεσματικά μέτρα το κοινό έγκλημα, οπουδήποτε. Βλέπετε τί γίνεται στις ειδήσεις, κάθε μέρα σχεδόν μεγάλες συμμορίες εγκληματιών πως απενεργοποιούνται, πως συλλαμβάνονται. Μιλάω για μεγάλο έγκλημα, μεγάλες συμμορίες με πανελλαδική δραστηριότητα. Οπότε, κάποιοι επικοινωνιακοί κύκλοι της Ν.Δ. λένε, ωραία, να βάλουμε ένα στόχο που δεν μπορεί να επιτευχθεί εύκολα, να βάλουμε τα Εξάρχεια και εκεί να χτυπάμε την Κυβέρνηση.
Αυτό το καταλαβαίνω προπαγανδιστικά -τα έχω σπουδάσει και εγώ λίγο ξέρετε αυτά, άσχετα αν δεν τα εφαρμόζω- και μιλάνε συνέχεια για τα Εξάρχεια. Και τον τελευταίο πορτοφολά να πιάσουμε στην Ελλάδα, κάποιοι θα μιλούν για Εξάρχεια.
Στα Εξάρχεια έχουν γίνει επιχειρήσεις που δεν έχουν γίνει ποτέ, εδώ και τριάντα χρόνια λένε οι αστυνομικοί, επιχειρήσεις απέναντι σε συμμορίες, σε κυκλώματα ναρκωτικών, απέναντι σε άλλες συμμορίες. Δεν έχουν επιτευχθεί άλλα πράγματα στα Εξάρχεια, τα οποία σιγά -σιγά προσπαθούμε, αλλά όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από τα Εξάρχεια έχει σχέση με πραγματικά περιστατικά και έχει κατά ένα άλλο μέρος σχέση με προπαγανδιστικές επιδιώξεις της αντιπολίτευσης.

Για παράδειγμα, εδώ και δύο χρόνια φωνάζω ότι το πραγματικό άβατο είναι η Δυτική Αττική. Έγιναν αυτά τα προβλήματα στη Δυτική Αττική, έγιναν οι μεγάλες αυτές επιχειρήσεις οι οποίες δεν καλύφθηκαν επικοινωνιακά καθόλου. Αυτή τη στιγμή επικρατεί ένα διαφορετικό κλίμα στη Δυτική Αττική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί τα προβλήματα, προβλήματα που έχουν σχέση με κοινωνικούς λόγους .
Δημοσιογράφος: Μιλάτε για την επέμβαση που έγινε στο στρατόπεδο Καποτά και γενικά στο Μενίδι ;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν έγινε μια, στο στρατόπεδο Καποτά, εκεί που δεν είχε μπει αστυνομικός εδώ και αρκετά χρόνια από το ‘99 και αρκετές άλλες επιχειρήσεις.
Τα προβλήματα στη Δυτική Αττική έχουν σχέση με κοινωνικούς λόγους. Δεν είναι θέμα μόνο αστυνομικό, χρειάζονται πολλές παρεμβάσεις. Η Δυτική Αττική εχρησιμοποιείτο σαν το χαλί κάτω από το οποίο σκουπίζονταν τα προβλήματα της υπόλοιπης Αττικής.
Χρειάζονται πάρα πολλά μέτρα που δεν είναι μέτρα των 24 ωρών ή της μίας εβδομάδας. Παρόλα αυτά άρχισαν να δημιουργούνται και κάποιες εντυπώσεις από ορισμένους κύκλους ότι να οι πεταμένες σφαίρες, να η σφαίρα στον τοίχο… Ερευνούμε το θέμα και η σφαίρα στον τοίχο μπορεί να μην πήγε και τυχαία εκεί.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα, επειδή μιλάτε για ετοιμότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουμε τώρα αυτό το περιστατικό στη Ζάκυνθο και με αφορμή αυτό, που δεν είναι ένα και στη Μύκονο στο παρελθόν είχαμε. Δηλαδή γίνονται το καλοκαίρι, εδώ στην Ελλάδα, στην πιο όμορφη χώρα για να κάνει κάποιος τουρίστας τις διακοπές του, τραγικά περιστατικά που δυσφημούν τη χώρα μας σε επίπεδο ασφάλειας και ετοιμότητας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τώρα υπάρχει αυτό το περιστατικό στη Ζάκυνθο. Ένας νέος από την Αμερική έχασε την ζωή του όταν κάποιοι μπράβοι έξω από το μαγαζί για ασήμαντο λόγο τον χτύπησαν και τελικά κατέληξε ο νεαρός. Είναι γνωστό το τι συμβαίνει στην Ζάκυνθο, Υπουργέ χρόνια τώρα… Φαντάζομαι το ξέρετε. Είναι γνωστή η περιοχή της Ζακύνθου όπου είναι και εκεί «άβατο». Δεν μπορούν καθόλου να πάνε Έλληνες και πάνε ανυποψίαστοι τουρίστες. Εκεί δεν θα πρέπει να υπάρχει ένας βαθμός ετοιμότητας από πριν το καλοκαίρι; Ένας προγραμματισμός, μια πρόβλεψη;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπήρχαν, υπάρχουν ορισμένες τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα, όπως είναι ο Λαγανάς στη Ζάκυνθο, όπως τα Μάλια στην Κρήτη ή το Φαληράκι στη Ρόδο -εκεί οι κάτοικοι, οι μαγαζάτορες, αποφάσισαν να καθαρίσουν την κατάσταση και να τη βελτιώσουν και πράγματι αυτό έγινε- και όπως είναι ο Κάβος στη Νότια Κέρκυρα. Αυτή τη στιγμή στα Μάλια έχει λίγο βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά συνεχίζει να είναι άσχημη η κατάσταση στο Λαγανά και στον Κάβο της Κέρκυρας, από ό,τι ξέρω. Ξέρετε εμείς θα εντείνουμε τις αστυνομικές επιχειρήσεις. Ήδη έχουν δοθεί εντολές, ήδη έχουν αυξηθεί οι περίπολοι, όλα αυτά τα πράγματα αλλά ξέρετε κάτι;

Δεν μπορεί μόνο η αστυνομία να ελέγξει μια κατάσταση στην οποία υπάρχει αν θέλετε η συμμετοχή, αν θέλετε η συνενοχή ανθρώπων της περιοχής που έχουν πάρα πολλά καταστήματα, που πουλούν αλκοόλ νοθευμένο. Πιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα ένα φορτηγό που ερχόταν από τη Βουλγαρία, ένα βυτίο με αλκοόλ νοθευμένο που προοριζόταν για αυτήν την περιοχή, για το Λαγανά Ζακύνθου. Καταλαβαίνετε τι γίνεται… Δεν μπορεί μόνη της η αστυνομία, όσες εξειδικευμένες υπηρεσίες να έχει να ελέγξει αυτήν την κατάσταση, εάν οι ντόπιοι δεν αποφασίσουν να καθαρίσουν την κατάσταση.

Αυτή η κατάσταση όπου πουλιούνται ανεξέλεγκτα ποτά νοθευμένα στο όνομα του υπερκέρδους αδιαφορώντας για την υγεία των ανθρώπων, πρέπει να σταματήσει και είναι ευθύνη όλων.

Δημοσιογράφος: Είχαμε και αυτή την αποκάλυψη κυκλωμάτων προστασίας με την συμμετοχή αστυνομικών. Είναι και αυτό ένα πρωτοφανές περιστατικό. Όλα αυτά δεν προκαλούν μια μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες; Και θα έρθω και μετά περισσότερο στους πολίτες που έχει να κάνει με την ομάδα ΔΙΑΣ, πολύ σοβαρή η παρουσία της ομάδας ΔΙΑΣ.

Έχει γίνει αποδεκτή από τον κόσμο, τη στηρίζει ο κόσμος, αλλά δεν δημιουργείται μια ανασφάλεια; Δηλαδή, πάτε να φτιάξετε εσείς κάτι, πάτε να χτίσετε τις δομές της αστυνομίας, την ετοιμότητα της αστυνομίας με υλικοτεχνική ίσως υποστήριξη αλλά βλέπουμε ότι υπάρχουν περιστατικά που δημιουργούν αυτή την ανασφάλεια και τον φόβο στο κόσμο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το ότι συνελήφθησαν δύο αστυνομικοί στα δύο κυκλώματα μπράβων που πιθανόν να έχουν και κάποιο ρόλο ιδιαίτερο εκεί, δείχνει ότι η αστυνομία έχει τη δυνατότητα αυτοκάθαρσης και προσπαθεί και δεν χαρίζεται και δεν χαρίζεται κανένας από εμάς.

Εάν κάποιος συλληφθεί και υπάρχουν ενδείξεις – αποδείξεις ότι έχει εμπλοκή δεν χαριζόμαστε σε καμιά περίπτωση. Δυστυχώς τέτοιες προσπάθειες κάθαρσης δεν είχαν γίνει συστηματικά. Προσπαθούμε αλλά και η αστυνομία δουλεύει μέσα στη κοινωνία, δουλεύει σε καθημερινή σχέση με τον πολίτη και απέναντι στα κυκλώματα και κάποιοι θέλουν να μπούνε και μέσα στα κυκλώματα, εκεί θα μας βρούνε αντίθετους. Ναι, είναι αρνητικά στοιχεία, ενώ η προσπάθεια πάει σε θετική κατεύθυνση, είναι ανασταλτικοί παράγοντες κάποιοι σαν και αυτούς.

Δημοσιογράφος: Να δούμε λίγο την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Έχει ελλείψεις, χρειάζεται υποστήριξη. Έχετε σκοπό να δώσετε λίγο εκεί περισσότερη σημασία; Εννοώ να τους ενισχύσετε περισσότερο με υλικοτεχνικό εξοπλισμό που τον χρειάζονται και χρειάζονται σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, έτσι Υπουργέ η ομάδα ΔΙ.ΑΣ…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. είναι πολύ αποτελεσματική. Την έχει αγκαλιάσει ο κόσμος, γιατί βρίσκεται σε πολύ μικρό χρόνο κοντά σε αυτόν που έχει ανάγκη. Πλην όμως να αναφερθώ σε ένα θέμα, στο θέμα των επικοινωνιών που μάλλον αυτό έχετε στο μυαλό σας και με ρωτάτε.

Εγώ θα σας πω το εξής. τον Δεκέμβριο του 2014 υπογράφτηκε μια σύμβαση με μια εταιρία που έκανε μια δωρεά 25 εκατομυριων και συμφωνήθηκε να υπάρχει ένα κόστος.

Tώρα δωρεά 25 εκατομμυρίων, εντάξει, ας το δεχτώ, με ένα κόστος 2,2 εκατομμυρίων κάθε χρόνο για τη συντήρηση αυτών των μηχανημάτων. Προφανώς κάθε εταιρεία που κάνει ένα δώρο, εντός ή εκτός εισαγωγικών, εκεί προσβλέπει. Το κόστος αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο, εγώ το έχω πει και στην εταιρεία, το έχω πει και στην αντιπολίτευση, το έχω πει και παντού, ότι αν δεν μειωθεί σημαντικά το κόστος, παρότι θέλουμε ένα σύγχρονο σύστημα, δεν θα υπογράψω αυτή τη συμφωνία.

Δημοσιογράφος: Μιλάμε για τη σύμβαση συστημάτων επικοινωνίας στο τμήμα της SEPURA, έτσι δε λέμε τώρα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σωστό. Λοιπόν, δεν θέλω να προχωρήσω σε λεπτομέρειες, τις αφήνω για την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Εάν δεν συμφωνήσει η εταιρεία στη σημαντική μείωση του κόστους συντήρησης, εγώ θα πάω τη συμφωνία αυτή στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και από κει και πέρα ας αποφασίσει η αρμόδια. Θα παραθέσω όλα τα στοιχεία που έχω για την εταιρεία, για το τί έγινε στη συμφωνία, στο ενδιάμεσο και όλα αυτά και από εκεί και πέρα ας αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Δημοσιογράφος: Αυτή την εταιρεία την έχουμε ήδη από ό,τι καταλαβαίνω. Ή είναι μια καινούρια εταιρεία;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι. Είναι μια καινούρια εταιρεία που θα διαδεχθεί το υπάρχον σύστημα, το αναλογικό που έχει η αστυνομία και θα είναι ένα ψηφιακό σύστημα. Χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό σύστημα, θέλουμε σύγχρονες επικοινωνίες που να μην ακούγονται από τον οποιονδήποτε. Αλλά, ξέρετε κάτι, γουρούνι στο σακί δεν πρόκειται να πάρω και την υπογραφή μου δεν θα τη βάλω σε πράγματα που δεν θεωρώ ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Προέχει το δημόσιο συμφέρον και μετά οτιδήποτε άλλο.

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα λίγο να ρωτήσω το εξής γιατί είναι απορία μου αλλά είναι και του κόσμου. Σε περίοδο, όταν περιμένουμε το καλοκαίρι αύξηση των τουριστών, θα επανέλθω λίγο σε αυτό το θέμα. Όταν περιμένουμε σίγουρα κάποιες πυρκαγιές στην Ελλάδα, στη χώρα. Δεν μπορεί να μην έχουμε πυρκαγιές όσο και να είναι τα καιρικά φαινόμενα ήπια, κάπου θα προκύψει. Δεν γίνεται ένας σχεδιασμός νωρίτερα το φθινόπωρο, μια μελέτη για να δούμε σε τι βαθμό ετοιμότητας είμαστε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως γίνεται μια μελέτη και σε αυτήν την μελέτη και σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι και οι συνδικαλιστές που λένε ότι δεν υπάρχουν μελέτες και όλα αυτά τα πράγματα. Μιλάω γι αυτούς οι οποίοι συστηματικά σαμποτάρουν την οποιαδήποτε προσπάθεια, σκληρή λέξη αλλά αυτή χρησιμοποιώ και ξέρω πολύ καλά λόγω προηγούμενου επαγγέλματος τί σημαίνει αυτή η λέξη, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Πυροσβεστικής.

Δεν μπορεί να βγαίνει νόμος, να δίνεται εντολή να πληρωθούν κάποιοι άνθρωποι που μονιμοποιήθηκαν, που επεκτάθηκε το καθεστώς, εννοώ για τους πυροσβέστες πενταετούς θητείας που βγήκε ο νόμος και επεκτάθηκε η μονιμότητα τους για μια τριετία μέχρι να γίνουν πλήρως μόνιμοι και να βγαίνει αξιωματικός ανώτατος της Πυροσβεστικής και να μην τους πληρώνει. Έτσι; Αυτό είναι σαμποτάζ. Λοιπόν, δεν είναι, η μη υλοποίηση νόμων και με αποτέλεσμα να προκαλούνται αντιδράσεις, να λένε αυτοί οι άνθρωποι πολύ σωστά πως μας στέλνεται στις φωτιές χωρίς να πληρωθούμε και βέβαια υπήρξαν συνέπειες για το συγκεκριμένο και θα εξεταστεί περαιτέρω το θέμα.

Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θέλουν να είναι αξιωματικοί εναντίον υπαξιωματικών, υπαξιωματικοί εναντίον αξιωματικών. Όλα αυτά τα χρόνια οι πυροσβέστες, ξέρετε, δεν έμπαιναν με πανελλήνιες εξετάσεις, πρώτη φορά μπήκαν πέρυσι. Έμπαιναν από διάφορες εισόδους, παράθυρα κ.λπ. και όλα αυτά δημιούργησαν αντιπαραθέσεις που δεν έχουν τελειωμό. Εγώ προσπαθώ να βάλω, αν θέλετε, στο ίδιο τσουβάλι, να βάλω στο ίδιο τσουβάλι της ίδιας αποστολής, της ίδιας προσπάθειας όλους αυτούς τους ανθρώπους, αλλά δυστυχώς έχει δημιουργηθεί ένα πολύ κακό κλίμα όλα αυτά τα χρόνια, με εκπαίδευση λειψή…

Δημοσιογράφος: Το κλίμα το κακό είναι ανάμεσα σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, να υποθέσω;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …Όχι, να ήταν μόνο δύο οι αντιπαραθέσεις, μόνο μεταξύ δύο κατηγοριών οι αντιπαραθέσεις, θα ήταν καλά. Οι άνθρωποι οι περισσότεροι προσπαθούν φιλότιμα, όμως κάποιοι υποδαυλίζουν αντιπαραθέσεις γιατί δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν και αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό, δεν έχει γίνει ανεκτό ως τώρα. Λοιπόν όσο και να φωνάζουν τώρα και να λένε τα διάφορα μεγάλα λόγια, περί παλιών αεροπλάνων, που πάλιωσαν τώρα πέρυσι, λοιπόν γι αυτά ας βγάζουν ανακοινώσεις και δεν με πειράζει.

Δημοσιογράφος: Μια και το λέτε, για το στόλο των πυροσβεστικών, υπάρχει σχεδιασμός, υπάρχει κονδύλι, υπάρχει τέλος πάντων συζήτηση ίσως με τον Πρωθυπουργό για ανανέωση του στόλου;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, σας είπα και πριν, στα πυροσβεστικά δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής αυτή τη στιγμή παγκόσμια, για καινούργια πυροσβεστικά αεροπλάνα. Έξω ότι το κάθε πυροσβεστικό αεροπλάνο σαν και αυτά που έχουμε κοστίζει γύρω στα τριάντα πέντε εκατομμύρια. Δεν έχει κανένας τα λεφτά ούτε οι πλουσιότερες χώρες ούτε εμείς.
Άρα, τείνει να γίνει, μπορούν να γίνουν διάφορες πατέντες, όπως κάνουμε σας είπα από Αμερική μέχρι οποιοδήποτε για τη χρησιμοποίηση άλλων μέσων είτε στρατιωτικών, στρατιωτικών ελικοπτέρων, στρατιωτικών αεροπλάνων, αεροσκαφών με κάδους με συστήματα με αντλίες εντός, τέλος πάντων με διάφορα συστήματα.

Δημοσιογράφος: Ναι το είπατε και πριν μην επανέλθουμε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτή είναι η λύση και είναι η λύση η φθηνότερη.

Δημοσιογράφος: Ωραία να πάμε σε ένα περιστατικό και θα σας πω, γιατί σας το ρωτάω. Υπήρχε αυτό το τραγελαφικό περιστατικό στην Αρκαδία, όπου έγινε ληστεία και ο υπάλληλος πάτησε τον συναγερμό και ο αστυνομικός έστειλε τον καφετζή για να δει εάν γίνεται ληστεία, δεν ξέρω εάν έχετε ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες.

Αυτή όπως καταλαβαίνετε δεν είναι εικόνα τώρα της αστυνομίας έστω και στην Αρκαδία, έστω σε μία απλή ληστεία και το ρωτάω γιατί; Βλέπετε σ’ αυτή τη ληστεία να υπάρχει από πίσω άρωμα τρομοκρατίας, στη συγκεκριμένη;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μισό λεπτό, γιατί τα σενάρια θα μας τρελάνουν. Δεύτερον δεν μπορεί η αποτυχία σε ένα περιστατικό να προδιαγράφει την εικόνα και να παραγράφει…

Δημοσιογράφος: Όχι αυτή είναι μεμονωμένη, γι αυτό είπα μεμονωμένη.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …Τις προσπάθειες που γίνονται από ένα μεγάλο σύνολο, το σύνολο της αστυνομίας, παλεύουν εσείς είπατε πριν για τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ., πως παλεύουν κάθε μέρα και πως το μεγάλο μέρος της αστυνομίας δουλεύει για την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Τώρα το ότι έγινε ένα περιστατικό και ξέρετε κάτι; Όταν φωνάζουμε ότι πρέπει να μειωθούν τα αστυνομικά τμήματα, γιατί δεν μπορεί να υπάρχουν αστυνομικά τμήματα με πέντε ανθρώπους, γιατί εκεί θα βλέπουμε τέτοια περιστατικά. Το να μην υπάρχει μέσα αστυνομικός, να υπάρχει το κτήριο και να μην υπάρχει αστυνομικός.

Δυστυχώς μερικές τοπικές κοινωνίες θέλουν να υπάρχει το κτήριο, να υπάρχει η σημαία γιατί τάχα μου έτσι έχουνε διασφαλίσει την κυριαρχία της κοινότητας τους. Σε όλο τον κόσμο τα αστυνομικά τμήματα είναι πιο συγκεντρωμένα, με πιο συγκεντρωμένο κόσμο, γιατί εάν θέλουμε να έχουμε ένα αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτη αυτό δεν γίνεται.

‘Εχουμε πολύ καλή αναλογία αστυνομικών σε σχέση με τον πολίτη, σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε τις ιδιομορφίες τις γεωγραφικές βέβαια στην Ελλάδα με τα πολλά νησιά, με τα βουνά και όλα αυτά, αλλά θα πρέπει να δούμε πως με την υπάρχουσα δύναμη, αστυνομικούς δεν φαίνεται ότι πρόκειται να πάρουμε το επόμενο διάστημα για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Θα πρέπει να κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο την δουλειά μας, με αυτούς τους ανθρώπους που έχουμε στην διάθεση μας και εκεί ναι πρέπει να δούμε πως μπορούμε να αποφύγουμε περιστατικά τέτοια σαν και αυτά που λέτε.

Δεν είναι ευχάριστο σε καμιά περίπτωση, είναι λυπηρό, αστείο και δραματικό όλα αυτά, αλλά και άλλα περιστατικά, όπως είχε γίνει το άλλο περιστατικό που είχε κρυφτεί ο ληστής, όλα θα τα πούμε με το όνομα τους δεν κρύβω τα λόγια μου…

Δημοσιογράφος: Μα τα λέτε, μα τα λέτε κύριε Υπουργέ μου αυτά τα πράγματα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αλλά από την άλλη μεριά όμως, να δούμε και τις τεράστιες της αστυνομίας που γίνονται σε καθημερινή βάση.

Δημοσιογράφος: Επειδή είναι τεράστιες ο επιτυχίες θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί αξίζουνε τα σώματα ασφαλείας και τη βράβευση. Υπάρχει κονδύλι για αυξήσεις, γιατί φαντάζομαι ότι σας ρωτάνε και απευθείας οι αξιωματικοί…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι κονδύλι και νομίζω δεν υπάρχει σε κανένα Υπουργείο κονδύλι στην άκρη για αυξήσεις όταν χρειαστούν.

Δημοσιογράφος: Ναι δεν το λέω, όχι να υπάρχει πρόβλεψη.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ούτε πρόβλεψη για αυξήσεις υπάρχει. Απλά κοιτάζουμε και το είδαν αυτό οι αστυνομικοί με τις προσπάθειες που κάναμε κάτω από πολύ μεγάλη πίεση και ξέρετε όλη η χώρα μας και η κυβέρνηση πιέστηκε προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Έπρεπε να γίνουν κάποια βήματα με αρνητικές παραχωρήσεις αλλά από την άλλη μεριά έκλεισε η αξιολόγηση προκειμένου να κάνουμε κάποια βήματα στην οικονομία, στην πορεία της χώρας με συνετό τρόπο και με αρκετή αντίληψη των πραγμάτων και το κατάλαβαν και προχωρούμε. Δυστυχώς δεν μπορούμε να δώσουμε οικονομικές παροχές αυτό το διάστημα.

Δημοσιογράφος: Δυστυχώς, θα ήταν ευχάριστο να μπορούσατε, γιατί είναι πολύ δύσκολο το έργο τους γι αυτό το είπα και επικίνδυνο και πολλοί από τους αξιωματικούς πάνω στην ώρα του καθήκοντος έχουν χάσει τη ζωή τους.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ξέρετε, εγώ σκέφτομαι τους αστυνομικούς αυτούς που γυρίζουν σε όλη την διάρκεια της βάρδιας τους πάνω στη μοτοσυκλέτα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν προβλήματα στη μέση τους, έχουν προβλήματα, δεν είναι εύκολο πράγμα να γυρίζουν όλη την ημέρα με αυτή τη ζέστη πάνω στη μοτοσυκλέτα. Σίγουρα θα χρειαζόταν να έχουν καλύτερες αποδοχές σε αυτή τη φάση…

Δημοσιογράφος: Είναι δύσκολο σε αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία. Ένα τελευταίο… Ήταν πολύ ωραία η συζήτηση που κάναμε και πρέπει να κλείσουμε σιγά -σιγά. Ένα τελευταίο θα ήθελα, να έρθουμε λίγο στα πολιτικά.

Να ζητήσω ένα σχόλιο για το θέμα του κυρίου Καμμένου, το αίτημα της αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και να κλείσουμε μ’ αυτό κύριε Τόσκα, ένα σχόλιο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Νομίζω ότι το θέμα έχει πάρει το δρόμο του. Δεν είναι θέμα εξεταστικής επιτροπής και εάν κάθε φορά που συνέβαινε κάτι το οποίο πρέπει να εξεταστεί πήγαινε σε εξεταστική επιτροπή, ο ρόλος των εξεταστικών επιτροπών θα μειωνόταν.

Νομίζω ότι οι εξεταστικές επιτροπές πρέπει να γίνονται για μείζονα θέματα. Από εκεί και πέρα βέβαια το κύριο θέμα είναι το θέμα της διαφθοράς που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.

Το θέμα των προβλημάτων των γενικότερων και των ανισοτήτων και εκεί δίνει το βάρος αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, πώς να δημιουργήσει καινούργιες θέσεις εργασία. Να μειώσει την τεράστια ανεργία, νομίζω το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και μέτρα κα θα γίνουν προσπάθειες για την μείωση της ανεργίας, γιατί η πορεία στην οποία πηγαίναμε ήταν η πορεία της διεύρυνσης των ανισοτήτων και ξέρετε η διεύρυνση των ανισοτήτων πάει μαζί με διαφθορά, πάει μαζί με άλλα προβλήματα και αυτά προσπαθούμε να μειώσουμε.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αγγελικά πλασμένο κόσμο δεν πρόκειται να φτιάξουμε.

Δημοσιογράφος: Υπουργέ, κύριε Τόσκα, σας ευχαριστώ πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας στην Πρωινή Ανάγνωση.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση σας. Να είστε καλά.

_____________

* Αποδελτίωση Γράφει Τύπου Αρχηγείου ΕΛΑΣ