Τόσκας: Για Πυροσβεστική, Εισαγωγή Ρομά στην ΕΛΑΣ και θέματα Δημόσιας Τάξης

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στο δημοσιογράφο Παναγιώτη Σπυρόπουλο και στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

* Η εναέρια πυρόσβεση εμφανίζεται να είναι «γερασμένη» και προβληματική εξαιτίας των ελλείψεων σε μέσα. Με ποιο τρόπο προτίθεστε να λύσετε το σοβαρό αυτό πρόβλημα;

– Αναζητούμε στο εξωτερικό λύσεις ή «πατέντες», όπως κάνουν σε όλο τον κόσμο, για να αναπληρώσουμε το κενό. Τα CL 215 είναι παλιά και δεν έχουν μεγάλο όριο ζωής ακόμη, συν ότι έχουν πολλά προβλήματα διαθεσιμότητας και ανταλλακτικών που αναζητούνται σε «μάντρες».
Η εναλλακτική λύση πιστεύω ότι είναι στα στρατιωτικά ελικόπτερα Σινούκ με κάδους και ηλεκτρονικό σύστημα τμηματικής ρίψης νερού. Μια τελευταία «πατέντα» που έχει κατασκευαστεί στην Αμερική είναι η τοποθέτηση μηχανισμού ρίψης νερού με μικρότερο κόστος. Εάν αυτή η πατέντα αξιοποιηθεί θα μπορούσε να μειωθεί η δαπάνη των μισθωμένων.
Σε αυτές τις λύσεις προσανατολιζόμαστε για το επόμενο καλοκαίρι. Δηλαδή Σινούκ, συν διάφορες «πατέντες» που μπορεί να επιλεγούν.

* Ποια είναι η αιτία της διαμάχης που ξέσπασε αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα με τους συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής με αφορμή τις πυρκαγιές στη Μάνη;

– Οι συνδικαλιστές έβγαλαν μια ανακοίνωση με την οποία ειρωνεύονταν την επίσκεψή μου στο κέντρο επιχειρήσεων. Φυσικά δεν μπορούν να απαγορεύσουν ή να αποτρέψουν την επίσκεψη στους χώρους της πυροσβεστικής γιατί αν θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο, μάταια προσπαθούν.

Υπάρχει μια μερίδα συνδικαλιστών, η οποία δεν θέλει καμία εκσυγχρονιστική προσπάθεια. Χλεύαζαν και προσπάθησαν με λυσσαλέο τρόπο να αποτρέψουν την δημιουργία πυροσβεστικής σχολής στην Πτολεμαΐδα. Αντιστέκονταν γιατί πιθανώς τα συμφέροντα ήταν στην παραμονή της σχολής στην Αθήνα και με τον ίδιο τρόπο προσπαθούν να αποτρέψουν άλλους εκσυγχρονισμούς. Για παράδειγμα τα GPS, που δείχνουν τη θέση κάθε πυροσβεστικού οχήματος σε όλη την Ελλάδα – ίσως κάποιοι να μην θέλουν τον έλεγχο.

Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει τεράστιες δομικές αδυναμίες και προβλήματα. Θα πρέπει επιτέλους να μοιάσει σε σύγχρονα πυροσβεστικά σώματα, να εκσυγχρονιστεί, να αλλάξει αντιλήψεις και δομές. Πρέπει να πάψει να σέρνεται από τις διαφορές που υπάρχουν σε κατηγορίες των αξιωματικών και των υπαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

* Πολύς λόγος και μεγάλες αντιπαραθέσεις για το «άβατο» των Εξαρχείων, με εσάς να κάνετε λόγο για ακροδεξιά βαρίδια της Νέας Δημοκρατίας που υποκίνησαν τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας σε μία εκδήλωση που τελικά απαγορεύτηκε;

– Είναι ένα πρόβλημα πολλών δεκαετιών αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιλυθεί και να γίνουν τα Εξάρχεια μια γειτονιά σαν όλες τις άλλες. Θέλει όμως πολύ προσπάθεια, δεν γίνεται σε 24 ώρες όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης. Τα προβλήματα είναι πολλά αλλά πιστεύω ότι αυτή η στροφή με έμφαση στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών, των μεγάλων συμμοριών, των ληστών, πιστεύω ότι έχει αποδώσει.
Γιατί η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από δακρυγόνα και καταστολή, είναι για προστασία του πολίτη και στην υπηρεσία του πολίτη. Άσχετα με την κριτική που γίνεται από την αντιπολίτευση -κατά κόρον για το θέμα των Εξαρχείων- και εάν σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι και σωστή, η μείωση των ακραίων στοιχείων και η στροφή που έχει γίνει στην καλύτερη αποτελεσματικότητα και στην πιο σωστή παρουσία των αστυνομικών, νομίζω πως πρέπει να καταγραφεί.
Τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών δεν είναι όργανα επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων, είναι για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των αστυνομικών.

* Καταλήψεις. Υπάρχουν 37 στο κέντρο της πόλης για πολλές από τις οποίες υπάρχουν εισαγγελικές παραγγελίες για την εκκένωση τους, οι οποίες δεν εκτελούνται. Υπάρχει η σκέψη της εκτέλεσής τους;

– Προσωπικά πιστεύω ότι οι καταλήψεις είναι λάθος τρόπος έκφρασης αυτών που βρίσκονται σε αυτές. Από εκεί και πέρα είναι ένα θέμα που για να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να επιλυθεί έτσι ώστε και να μην υπάρχουν αναταράξεις και να επιλυθεί με κάποιο τρόπο. Είμαι αντίθετος με τις καταλήψεις ιδιωτικών χώρων και με τις καταλήψεις που εγκυμονούν κινδύνους.
Όπου επιβάλει το κοινωνικό περιβάλλον και όπου υπάρχουν κίνδυνοι, εκεί προχωράμε. Όπως γνωρίζετε, οι επιχειρήσεις δεν προαναγγέλλονται.

* Πόσο έτοιμοι είμαστε να εντοπίσουμε διελεύσεις ή παραμονή τζιχαντιστών στη χώρα μας και αν υπάρχει κίνδυνος στα ελληνικά νησιά;

– Πρέπει να διαχωρίσουμε το μεταναστευτικό με τα όποια προβλήματα τρομοκρατίας. Παρόλα αυτά η χρησιμοποίηση του μεταναστευτικού από κάποιους με εξτρεμιστικές απόψεις ή τζιχαντιστές μπορεί να γίνει. Γι αυτό έχουμε απλώσει τις κεραίες μας και στα νησιά, και στον ηπειρωτικό χώρο.
Δεν κρύβουμε ότι φτιάχνουμε δίκτυα πληροφοριών, προσέχουμε τους καταυλισμούς, συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες, ακριβώς για να θωρακίσουμε τη χώρα και να αποτρέψουμε τέτοιους κινδύνους. Δεν έχουν εντοπιστεί πάντως κάποιοι επικίνδυνοι άνθρωποι για την δημόσια ασφάλεια ή κάποιοι που να οργανώνονται προκειμένου να προβούν σε κάποια ενέργεια. Οφείλουμε όμως να μην εφησυχάζουμε.

* Έχουμε ακόμη ενεργή εγχώρια τρομοκρατία με εντυπωσιακά χτυπήματα όπως αυτό στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, που ανέδειξε τρωτά σημεία στον έλεγχο εκρηκτικών φακέλων. Έχουν εντοπιστεί ευθύνες, που πρέπει να αποδοθούν;

– Υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα εδώ από «ουρές» της παλιάς τρομοκρατίας και κάποια άλλα περιστατικά, που επικεντρώνονται κυρίως σε επίπεδο εντυπώσεων. Υπενθυμίζω ότι επί εποχής δικής μας συνελήφθη η Ρούπα, μια τρομοκράτης καταζητούμενη για πολλά χρόνια.
Προσπαθούμε επίσης να συλλάβουμε και αυτούς οι οποίοι κατασκευάζουν και διανέμουν αυτά τα «τρομοπακέτα», θύμα των οποίων έπεσε ο πρώην πρωθυπουργός ο κ. Παπαδήμος. Στο επίπεδο ευθυνών, έχουν απομακρυνθεί

δύο αστυνομικοί και περιμένουμε αυτές τις ημέρες το πόρισμα ώστε να καθοριστεί το είδος των ευθυνών άλλων εάν υπάρχουν.

* Το αναλογικό σύστημα επικοινωνίας των αστυνομικών, εμπεριέχει υποκλοπές και προβληματικές διαβιβάσεις σε κρίσιμες στιγμές επιχειρήσεων, θα ολοκληρωθεί η προμήθεια του SEPURA και ποια είναι τα προβλήματα που την καθυστερούν;

– Tο οικονομικό κόστος της συντήρησης, που προβλέπει η συμφωνία στα 2,2 εκατομμύρια, είναι υπερβολικό γιατί η δωρεάν χορηγία του συστήματος εκτιμήθηκε στα 25 εκατομμύρια. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει «δωρεάν» σε αυτόν τον κόσμο και αυτή τη στιγμή έχουμε ζητήσει από την εταιρεία την υλοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών αλλά και να μειώσει σημαντικά το κόστος.
Εγώ πάντως δεν θα υπέγραφα συμφωνία λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, όπως έγινε τον Δεκέμβριο του 2014. Το μεγάλο ύψος της κοστολόγησης της δωρεάς συμπαρέσυρε το κόστος συντήρησης, καθώς σύμφωνα με τα εμπορικά δεδομένα ανέρχεται περί το 10% της εκτίμησης του κόστους της δωρεάς. Αυτό το θεωρούμε υπερβολικό και εάν δεν μειωθεί εγώ θα παραπέμψω την σύμβαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

* Ποιο είναι το πολιτικό μέλλον του Νίκου Τόσκα, και τι απαντά στις επικρίσεις της Νέας Δημοκρατίας;

– Άλλη δουλειά έκανα 35 χρόνια. Δεν θα ήθελα να γίνω πολιτικάντης και δεν προφταίνω να γίνω πολιτικός καριέρας. Δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ για πάρα πολλά χρόνια από τη θέση του βουλευτή ή του υπουργού. Εγώ κουβαλάω μια προϊστορία και μια εμπειρία από την προηγούμενη σταδιοδρομία μου. Αυτή με έχει οδηγήσει σε αποφάσεις και καλές και όχι καλές.
Πάντα οι πράξεις μας έχουν σχέση με το παρελθόν μας, πώς βλέπουμε το μέλλον, πώς αντιμετωπίζουμε το παρόν. Η Νέα Δημοκρατία ζητώντας κάθε μέρα εκλογές φάνηκε ότι έχει κοντόφθαλμο στόχο. Προϋπόθεση για να πάμε καλύτερα σε όλα τα επίπεδα είναι να υπάρχει ένα κλίμα κοινής προσπάθειας και σε μερικές περιπτώσεις και συναίνεσης.

____________

* “Ελεύθερος Τύπος”

** Αποδελτίωση Γράφει Τύπου Αρχηγείου ΕΛΑΣ