Τόσκας: “Μια δολοφονική επίθεση απέναντι σε ανθρώπους, οι οποίοι διαφυλάσσουν την τάξη στην περιοχή”

Για την τρομοκρατική επίθεση και τον τραυματισμό του Αστυνομικού της ΥΑΤ και τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην εκπομπή της Γιάννης Παπαδάκου, στον Alpha 98,9

“Μια καταδικαστέα ενέργεια από κάθε πλευρά, μια δολοφονική επίθεση απέναντι σε ανθρώπους, οι οποίοι διαφυλάσσουν την τάξη στην περιοχή. Τέτοιες ενέργειες φυσικά δεν κάμπτουν το φρόνημα των αρχών, όπως δήλωσε και η Κυβέρνηση, γιατί έχουν αποδείξει οι άνδρες της Αστυνομίας και οι γυναίκες αυτές τις ημέρες και τις ικανότητές τους με τις επιτυχίες, με τη σύλληψη της Ρούπα που απασχολούσε να υπενθυμίσω από το 2012.

Με μία πάρα πολύ συστηματική δουλειά που έγινε, με σχεδιασμό, με έρευνα, παρακολούθηση χωρίς να το μάθει κανένας ούτε δημοσιογράφος ούτε οποιοσδήποτε άλλος, έγινε με επιτυχία η ενέργεια τις προηγούμενες ημέρες και τη στιγμή που έπρεπε και βρέθηκαν που βρέθηκαν και οδηγήθηκε η συγκεκριμένη στη Δικαιοσύνη” ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός.

“Ευτυχώς, ο αστυνομικός είχε επιπόλαια τραύματα. Από ότι μαθαίνω θα πάρει εξιτήριο σήμερα. Ένας άνθρωπος με τρία παιδιά. Ένας εργαζόμενος, ένας άνθρωπος που προσφέρει, γιατί οι Αστυνομικοί προσφέρουν και ξέρετε κάτι; Πάει η εποχή που προσέφερε μία μικρή μερίδα της Αστυνομίας, τώρα προσφέρει το σύνολο της Αστυνομίας.

Ένας μηχανισμός ο οποίος δεν αξιοποιείτο όπως έπρεπε και μην κάνουν κάποιοι ότι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, γιατί είχαν αφήσει την Αστυνομία χωρίς κατευθύνσεις, είχαν αφήσει την Αστυνομία χωρίς περιπολικά, είχαν αφήσει την Αστυνομία χωρίς προτεραιότητες.

Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος των αστυνομικών λοιπόν, δουλεύει φιλότιμα, μέρα και νύχτα. Φάνηκε στην κακοκαιρία, φάνηκε στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Και βέβαια δεν έχουν μηδενιστεί τα προβλήματα σε αυτόν τον τόπο ούτε έχει μηδενιστεί το έγκλημα” συμπλήρωσε ο Νίκος Τοσκας

Σχετικά με τους δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας και το χωρο μεριμετεικά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ ο αναπληρωτής Υπουργός σχολίασε, “Είναι η πιο προκλητική βέβαια και η πιο δραματική, γιατί υπήρχε και ο τραυματισμός του ανθρώπου φυσικά. Πού το αποδίδετε τώρα αυτό και ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Είναι ασύλληπτα μέλη οργανώσεων; Γιατί βλέπω κάτι τέτοιες αναλύσεις στα μέσα, πληροφορίες”

Ενώ σχολιάζοντας τις δηλήσεις της Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε, “Η κα.Γεννηματά θα πρέπει να θυμηθεί τι γινόταν τόσα χρόνια, θα πρέπει να θυμηθεί πόσο είχε εγκαταλειφθεί αυτός ο χώρος των Εξαρχείων και πόσο, όπως έχω ξαναπεί, είχε καθιερωθεί σαν το χαλί κάτω από το οποίο σκουπίζονταν τα προβλήματα και στη συγκεκριμένη περίπτωση η επίθεση έγινε στο λεωφορείο, στην κλούβα των ΜΑΤ.

Στο σχόλιο της Γιάννας Παπαδάκου, ότι “Αυτό βέβαια παραπέμπει αλλού ιστορικά. Βεβαίως με πολύ χειρότερα αποτελέσματα, προς Θεού”, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δηλωσε, “Πολλοί συνειρμοί μπορούν να γίνουν, είναι σε εξέλιξη η έρευνα. Δεν θα αφήσουμε τίποτα που να μην το εκμεταλλευτούμε για να βγάλουμε συμπεράσματα και να συλληφθούν αυτοί οι οποίοι κάνανε αυτό που κάνανε.

Βλέπετε ότι η Αστυνομία είναι τόσο αποτελεσματική όσο δεν ήταν ποτέ. Κάποιοι αν θέλουν να κλείσουν τα μάτια ή να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά για δικούς τους λόγους, είναι άλλη ιστορία.

Τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν να λυθούν πολύ πιο εύκολα με συνεισφορά και συμβολή και όχι με μικροκομματική εκμετάλλευση. Εμείς το βλέπουμε υπεύθυνα σαν κυβέρνηση, υπεύθυνα ενεργούμε μέσα στα Εξάρχεια.

Να ρωτήσω ποιά άλλη κυβέρνηση έκανε επιχειρήσεις μέσα στα Εξάρχεια, ποιά άλλη κυβέρνηση είχε στριμώξει τόσο πολύ την ανομία στα Εξάρχεια, η οποία δεν εξαλείφεται σε 24 ώρες, όπως είπε κάποιος. Αυτές οι λογικές της εφ’ όπλου λόγχης δεν είναι αποτελεσματικές σε χώρους πόλεων”.

Στο σχόλιο της Δημοσιογράφου, ότι “δεν συνάδουν και με τη λογική αυτής της κυβέρνησης, το εντός 24 ετών εκκαθαρίσεις”, ο Νίκος Τόσκας, υπεραμύνθηκε της κυβέρνησης, αναφέροντας “Δεν συνάδουν με τη λογική και με την πρακτική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Συνάδουν μόνο με τη λογική των εντυπώσεων.

Εμείς θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, πρακτικοί. Και το έχουμε δείξει κατ’ επανάληψη πόσο πρακτικοί είμαστε στα θέματα της ασφάλειας, παρότι κάποιοι θέλουν να παραστήσουν το άσπρο μαύρο, γιατί ξαναλέω δεν μηδενίστηκαν τα προβλήματα ούτε μπορούν να μηδενιστούν, γιατί έχουμε μια πόλη που έχει χτιστεί με τους όρους τους οποίους έχει χτιστεί και έχει μαζέψει το μισό πληθυσμό της Αθήνας.

Έχουμε συγχρόνως προβλήματα με το προσφυγικό, προβλήματα σε όλη τη χώρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε προβλήματα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με την κακοκαιρία, όμως υπάρχει πολλή περισσότερη τάξη, πολλή περισσότερη ασφάλεια, ας το θυμηθούν αυτό όσοι μας ακούνε αυτή τη στιγμή. Και δυστυχώς, μαγικοί τρόποι για να εξαλείψουμε και να μηδενίσουμε τα προβλήματα δεν υπάρχουν.

Για τη συλληψη της Πόλας Ρούπα και της 25άχρονης φιλολόγου Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου η οποία, ανέλαβε την ευθύνη της συμμετοχής της στην Οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», και τις συλλήψεις με διαύλους επικοινωνίας και ισχυρούς δεσμούς ποινικών και τρομοκρατών, ο αναπληρωτής Υπουργός, περιορίστηκε να δηλωσει, “Είναι ένα ζήτημα το οποίο δε θα ήθελα να το σχολιάσω δημόσια, γιατί είναι σε εξέλιξη η έρευνα. Αυτή τη στιγμή έχει βρεθεί ένα πλούσιο υλικό με πάρα πολλά σπιτάκια τα οποία εξετάζονται συνέχεια, δεν έχει τελειώσει η έρευνα από πλευράς της Αστυνομίας.

Μπορεί να προκύψουν και άλλα πράγματα, τα εξετάζει η Αστυνομία συνεχώς και πιστεύουμε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα που είχε σχέση με την τρομοκρατία έχει εξαλειφθεί.

Δυστυχώς, η τρομοκρατία δε διαγράφεται με μια μολυβιά αλλά πιστεύουμε ότι δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα αυτή η κατηγορία”.

Σχετικά νε τα ευρήματα και τα ιδιόχειρα σημειώματα στο σπίτι της Πόλας Ρούπα, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επεσήμανε, “Είναι διαφορετικό το να βρεθούν κάποια σκόρπια ονόματα σε χαρτάκια χωρίς κανένα σχέδιο. Βρέθηκαν κάποια ονόματα διαφόρων, κάποιων πολιτικών, κάποιων άλλων, αλλά ήταν σε χαρτάκια, όχι με κάποιες ενδείξεις σοβαρές. Έχω δώσει εντολή στην Αστυνομία και τα αξιολογεί και μόλις τελειώσει η αξιολόγηση σήμερα θα ενημερωθούν αυτοί οι άνθρωποι, απλά να έχουν το νου τους.

Όχι ότι υπάρχει κάποια σοβαρή ένδειξη, όπως γράφτηκε σε κάποια εφημερίδα, η οποία έγραψε υπερβολές και ανακρίβειες. Δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ανησυχίας, υπάρχουν απλά αναγραφές ονομάτων και τίποτα παραπάνω”.

__________

* στην αποδελτίωση και απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης του αναπληρωτή Υπουργού, από το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη