Τοσκας: Εισαγωγή Ρομά στις Αστυνομικές Σχολές, χωρίς εξετάσεις

Ο θανάσιμος τραυματισμός του 10άχρονου Μάριου προκάλεσε Με καθυστέρηση αντανακλαστικά στην κυβέρνηση που από την απόλυτη παθητική ανοχή περνάει στο .. “άνευ όρων”
Σε προγραμματισμένη (16/06-11.00) Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εσωτερικών παρουσία όλων των αρμόδιων Υπουργών τοπικων Αρχών και φορέων, ανακοινώθηκαν μέτρα για τη διαχείριση της (ανεξέλεγκτης) κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί.

Την αλλαγή του Νόμου Εισαγωγής στις Σχολές της Αστυνομιας και σε ορισμένα ΤΕΙ για τσιγγανοπαιδες αποφοιτους Λυκείου, χωρίς εξετάσεις, προανήγγειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τοσκας. «Ξέρουν την περιοχή αλλα πρέπει να έχουν τα απαραίτητα προσόντα. Ωστόσο το εξετάζουμε νομοθετικά να δούμε αν μπορεί να γινει. Αυτο γίνεται σε ολες τις ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ενω για την αύξηση της αστυνόμευσης σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη δημιουργία Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Δ. Αττικής με εδρα το Μενίδι, και τον αναπληρωτή Υπουργό να αναφέρεται σε προσπάθεια καταπολέμησης της εγκληματικότητας και της διακίνησης ναρκωτικών. Όπως ωστόσο σημείωσε, “θα χρειαστεί χρόνο και συστηματική αντιμετώπιση”, ενω καταφέρθηκε στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, με ειδική αναφορά στον πρώην Υπουργό Νίκο Δένδια, και τη στρεβλή τακτική να μεταφέρονται με κλούβες τοξικομανείς στο Μενίδι.

Απο την πλευρά του, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προανήγγειλε την υποχρεωτική παρακολούθηση ολοήμερου σχολείου και την θεσμοθέτηση υποχρεωτικής λειτουργίας “Σχολής γονέων” και όπως ανέφερε, «Μελετάμε και το νομικο καθεστώς ως προς τη δυνατότητα των μαθητών ρομά που παίρνουν απολυτήριο Λυκείου να εισάγονται σε ορισμένα ακαδημαϊκά τμήματα χωρίς εξετάσεις (..) Είναι ένα πακέτο μέτρων που θα μας πάει πολλά βληματα μπροστά».

Σύμφωνα με τις ίδιες προθέσεις της κυβέρνησης, σχετικά με την εντάξη των τσιγγανοπαίδων στα Σχολεία, δια του αρμόδιου Υπουργού Παιδείας, «Θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών απο 25 σε 15 άτομα στα σχολεία που φοιτούν Ρομά. Επίσης θα τοποθετηθεί κοινωνικός λειτουργός, για τη διαμεσολάβηση μεταξύ του σχολείου και της οικογένειας».

Ο Πάνος Σκουρλέτης, ως Υπουργος Εσωτερικών, προανήγγειλε προγράμματα ένταξης των τσιγγανοπαίδων στα Σχολεία και προγράμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, μεταξύ άλλων. «Δεν είναι τυχαίο γεγονός αυτό που έγινε. Είναι αποτέλεσμα πολιτικής ετών. Δεν πρέπει όμως να στοχοποιούνται πολίτες. Επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών. Θα πρέπει άμεσα να πυκνώσει η αστυνομική παρουσία και να σπάσουν οι γκρίζες ζώνες στην περιοχή. Θα έχουμε ανοιχτούς και φωτισμένους δρόμους. Κανείς δεν μπορεί να παίρνει τον νόμο στα χέρια του. Θα πολεμήσουμε την παράνομη οπλοκατοχή», επεσήμανε.

Η αναπληρώτρια Υπουργος Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, προανήγγειλε προγράμματα κοινωνικής ένταξης των Ρομα, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «Στο Μενίδι εχουμε 6378 συμπολίτες που λαμβάνουν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται και ένα σύνολο δράσεων και υπηρεσιών απο τις οποίες θα ωφελούνται οι πληθυσμοί των Ρομά (..) Τα παιδια Ρομα πρέπει να πηγαίνουν υποχρεωτικά στο σχολείο. Ενα κομμάτι ενηλίκων που δεν εχουν τελειώσει πρέπει να πάνε σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας γιατι αλλιώς δεν μπορούν να ενταχθούν στην εργασία. Σταματήσαμε τον διαγωνισμό για τα 120.000 γεύματα για να εντάξουμε τα σχολεία του Μενιδίου τα σχολικά γεύματα. Απο την 1η Οκτωβρίου θα εχουν ζεστά σχολικά γεύματα και εκει”.

Η Συνέντευξη Τύπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.