Το εμπιστευτικό έγγραφο της ΕΛΑΣ με τις εντολές Χρυσοχοΐδη, για τις αλλαγές στο αστυνομικό προσωπικό

Πως αφαιρούνται οι φρουροί , τι ζητά από τις υπηρεσίες. Γυρίζουν πίσω 113 αστυνομικοί που είχαν μετακινηθεί προ λίγων ημερών για την ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων της Αττικής

Όπως είναι γνωστό, βασική πολιτική επιλογή και ύψιστη στρατηγική προτεραιότητα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία είναι η άμεση αναβάθμιση της λειτουργίας και της επιχειρησιακής δυναμικής του Σώματος με κυρίαρχο στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών ασφαλείας και προστασίας στους πολίτες.

Η επίτευξη αυτού, του καθοριστικής σημασίας στόχου, είναι προφανές και αυτονόητο ότι προϋποθέτει πρωτίστως την πλήρη και κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο διαχείριση και αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκεκριμένους στοχευμένους τομείς επιχειρησιακής δράσης, που αφορούν κατά βάση στην αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος και την παγίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών μέσω της παρουσίας, της δράσης και του έργου του προσωπικού του Σώματος.

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η άμεση και αποδοτική αξιοποίηση του αστυνομικού προσωπικού δεν αποτελεί μία απλή επιχειρησιακή επιλογή αλλά μία νομοτελειακού χαρακτήρα υποχρέωση της Πολιτείας και της Διοίκησης έναντι της χώρας, της κοινωνίας και των πολιτών, την οποία οφείλουμε να εκπληρώσουμε άμεσα, υπεύθυνα και αποφασιστικά, αξιοποιώντας παραγωγικά το σύνολο του έμψυχου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας”

«Το Βήμα» παρουσιάζει το εμπιστευτικό έγγραφο της 11ης Ιουλίου 2017 του αναπληρωτή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη που ουσιαστικά αποτυπώνει την νέα πολιτική που εφαρμόζει ο νέος πολιτικός προϊστάμενος της λεωφόρου Κατεχάκη Μιχάλης Χρυσοχοίδης για την αναδιάταξη των αστυνομιών υπηρεσιών. Στη συνέχεια του εγγράφου υπάρχουν αναλυτικές αναφορές για τον τρόπο που θα ενισχυθούν κρίσιμες αστυνομικές υπηρεσίες όπως η Αμεσος Δράση , κι η Ασφάλεια Αττικής από φρουρούς πολιτικών προσώπων.

Οπως επισημαίνεται «καθίσταται, μεταξύ άλλων, απολύτως απαραίτητος ο εξορθολογισμός του αριθμού του ένστολου προσωπικού που διατίθεται από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη φρούρησηφύλαξη επισήμων και μη προσώπων και ακινήτων «στόχων», η προσαρμογή των διατιθέμενων για το σκοπό αυτό δυνάμεων στις υφιστάμενες πραγματικές ανάγκες και τις αντικειμενικές δυνατότητες του Σώματος. Κατόπιν αυτού, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε άμεσα του εκλεγμένους στις πρόσφατες ή και στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, Βουλευτικές εκλογές, Βουλευτές Ευρωβουλευτές, ότι εγκρίνεται εφεξής, η διάθεση ενός αστυνομικού για την προσωπική ασφάλεια ενός εκάστου εξ αυτών.

Διευκρινίζεται και τονίζεται ιδιαιτέρως ότι οι εν λόγω διατιθέμενοι αστυνομικοί δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προέρχονται από το προσωπικό των Δ/νσεων Αστυν. Επιχ/σεων, των Δ/νσεων Ασφάλειας και των Δ/νσεων Άμεσης Δράσης, Αττικής και Θεσ/νίκης, λόγω των ιδιαίτερων αυξημένων υπηρεσιακών τους αναγκών, αλλά και της ειδικής εκπαίδευσης την οποία έχουν λάβει ιδίως σε ότι αφορά στην ομαδική και συντονισμένη επιχειρησιακή τους δράση για την αντιμετώπιση σοβαρών και επικίνδυνων περιστατικών δημόσιας τάξης και ασφάλειας, γεγονός το οποίο αναδεικνύει την υποχρέωση της διοίκησης για τη διασφάλιση της λειτουργικής και επιχειρησιακής τους επάρκειας, επ’ ωφέλεια της προστασίας και της ασφάλειας των πολιτών.

Οι διαταχθείσες αποσπάσεις-διαθέσεις προσωρινές μετακινήσεις αστυνομικών στη δύναμή σας προς το σκοπό διάθεσής τους για εκτέλεση υπηρεσίας προσωπικής ασφάλειας πρώην βουλευτών, Ευρωβουλευτών, πρώην μελών Κυβέρνησης, πρώην αρχηγών πολιτικών κομμάτων (μη εκλεγμένοι), πρώην Γενικών Γραμματέων υπουργείων κ.λ.π, λήγει με την παρούσα»

Συμπληρώνεται δε ακόμη ότι «περαιτέρω με την παρούσα διαταγή α)παύουν τα επικαλυπτικά μέτρα μη δικαιούμενων προσώπων β)λήγει η απόσπαση και επανέρχεται στις Υπηρεσίες στις οποίες ανήκει οργανικά το ένστολο προσωπικό που έχει αποσπασθεί στη δύναμή σας και διατέθηκε για εκτέλεση υπηρεσίας προσωπικής ασφάλειας στελεχών κομμάτων (μη εκλεγμένα). Συναφώς προς τα ανωτέρω η Γ.Α.Δ.Α., η Γ.Α.Δ.Θ. και η Υπηρεσία Προστασίας Αλλοδαπών Αξιωματούχων & Ευπαθών Στόχων, παρακαλούνται όπως προβούν στις κατά λόγο αρμοδιότητας δικές τους ενέργειες, αναφορικά με την παύση της απόσπασης διάθεσης ένστολου προσωπικού που διατίθεται για την κάλυψη των αναγκών φρούρησης γραφείων , οικιών προσώπων (μη εκλεγμένων)» –

Πάντως οι μαζικές αυτές μεταθέσεις, αποσπάσεις, μετακινήσεις έχουν προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις κι ενστάσεις ότι έτσι αποδυναμώνονται κρίσιμες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ. Σημειώνεται ότι με έγγραφο που συντάχθηκε στις 13 Ιουλίου 2019 αποφασίσθηκε η ματαίωση μετακινήσεων 113 αστυνομικών που υπηρετούσαν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, στην Οικονομική Αστυνομία, στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αλλά και στην Διεύθυνση Διαχείρισης κι Ανάλυσης Πληροφοριών ή κι άλλες αστυνομικές υπηρεσίες. Είναι ενδεικτικό ότι επέστρεψαν στην θέση τους και τεσσερις αστυνομικοί της Υπηρεσίας Μουσικής της ΕΛ.ΑΣ που είχαν μετατεθεί αρχικώς σε αστυνομικά τμήματα της Αθήνας.