Tο «ακρωτήρι του θανάτου» των προσφύγων στη Σάμο| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Στο «ακρωτήρι του θανάτου», στο Πράσσο της Σάμου, απάνθρωποι δουλέμποροι εγκαταλείπουν πρόσφυγες ανάμεσα σε βράχια για να πεθάνουν.

Στη Σάμο υπάρχει μία απόκρημνη λωρίδα γης γνωστή ως το «ακρωτήρι του θανάτου». Εκεί, απάνθρωποι δουλέμποροι εγκαταλείπουν πρόσφυγες ανάμεσα σε βράχια για να πεθάνουν. Τότε είναι που αρχίζει ο «Γολγοθάς» τους. Η επιβίωσή τους κρέμεται από μία κλωστή. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι άνθρωποι έχουν βρει εκεί το θάνατο.
Στη «μαύρη» αυτή διαδρομή φως δίνουν τρεις αστυνομικοί που με αυτοθυσία και ηρωισμό σώζουν βρέφη, εγκύους, ανάπηρους και τόσους άλλους πρόσφυγες που παγιδεύονται στο ακρωτήρι Πράσσο, στη θέση του Μοναστηριού της Ζωοδόχου Πηγής.

ΣΑΜΟΣ- ΕΦ
Οι Ειδικοί Φρουροί Γιώργος Καργιωτάκης, Δημήτρης Βακάλης και Στέφανος Πετροβίτσος, μαζί με τους εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, περπατούν στη βραχώδη περιοχή ακόμα και τρεις ώρες χωρίς σταματημό για να φτάσουν στο σημείο όπου ξεβράζονται ψυχές.
Η τελευταία φορά που έλαβαν κλήση να σώσουν μετανάστες στο «ακρωτήρι του θανάτου» ήταν στις 9 Σεπτεμβρίου 2015. Δέκα Σύροι και Ιρακινοί βρίσκονταν εγκλωβισμένοι με μοναδικό τους «όπλο» ένα κινητό τηλέφωνο με το οποίο κάλεσαν στο «112». Αφού έμειναν χαμένοι επί 36 ώρες στο βουνό το στίγμα τους εντοπίστηκε και άρχισε η επιχείρηση διάσωσης.

Το «ακρωτήρι του θανάτου» των μεταναστών στη Σάμο
«Η δουλειά μας είναι να μεταφέρουμε με το λεωφορείο μετανάστες. Πάνω από όλα όμως είμαστε άνθρωποι. Έτσι, κάνουμε επιχειρήσεις διάσωσης. Για να πας στη θέση Πράσσο πρέπει να αφήσεις το αυτοκίνητο στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, δώδεκα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο. Στις 9 Σεπτεμβρίου περπάτησα δυόμιση ώρες για να φτάσω στο ακρωτήρι και άλλες τόσες για να γυρίσω έχοντας στην αγκαλιά βρέφη. Ο αδίστακτος δουλέμπορος άφησε στα βράχια δέκα ανθρώπους: τέσσερα νήπια που δεν ήταν ούτε τεσσάρων χρονών, μία έγκυο γυναίκα, δύο άνδρες, έναν ανάπηρο και δύο ακόμα γυναίκες», λέει στον «ΕΤ» της Κυριακής ο Γιώργος Καργιωτάκης.
Ο ανάπηρος άνδρας εντοπίστηκε σε απόσταση από τους υπόλοιπους, καθώς του ήταν αδύνατο να τους ακολουθήσει. Οι διασώστες τον βρήκαν να σέρνεται προσπαθώντας να περπατήσει με τα χέρια. Μετά από περπάτημα ωρών οι πρόσφυγες έφτασαν σε ασφαλές σημείο από όπου τους παρέλαβε λεωφορείο και τους μετέφερε υγιείς στο κέντρο υγείας.
«Το ευχαριστώ για μας είναι το βλέμμα των παιδιών που κουβαλάμε προς την κορυφή των λόφων και το χαμόγελο της μητέρας τους. Η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει όλο αυτόν τον όγκο των μεταναστών αλλά ο καθένας από την πλευρά του κάνει ότι μπορεί για το συνάνθρωπό του», προσθέτει ο κ. Καργιωτάκης.
Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στη Σάμο δεν σταματούν να σοκάρονται από τη δράση των δουλέμπορων. «Οι διακινητές τους εγκαταλείπουν στο συγκεκριμένο σημείο, απέναντι από τα τουρκικά παράλια, γιατί τους προσφέρει γρήγορη και εύκολη διαφυγή προς τα διεθνή ύδατα και από εκεί στα τουρκικά. Υπάρχουν φορές που τους φέρνουν με τζετ σκι. Πετάνε τους μετανάστες και εξαφανίζονται. Δεν τους ενδιαφέρει αν θα ζήσουν ή αν θα πεθάνουν. Μη ξεχνάτε ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν ξέρουν κολύμπι. Πριν ξεκινήσει το ταξίδι δεν ξέρουν που θα τους αφήσουν και έτσι συνήθως δεν έχουν μαζί τους κατάλληλες προμήθειες για να αντέξουν πολλές ημέρες χαμένοι στο βουνό. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι δουλέμποροι να χρυσοπληρώνονται για να πνίγουν ανθρώπους», εξηγεί αρμόδιος αξιωματικός του Λιμενικού.
Τον περασμένο Αύγουστο οι Αρχές έλαβαν κλήση κινδύνου από την ίδια περιοχή για έναν 72χρονο από τη Συρία με καρδιακό πρόβλημα, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί στο βουνό. Για τη διάσωσή του επιστρατεύτηκε ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που με τη βοήθεια εθελοντών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κατάφερε να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Αύξηση 700% των μεταναστών στη Σάμο
Τρομακτική είναι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη Σάμο το 2015. Το πρώτο 8μηνο φέτος, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., καταγράφηκε εκτόξευση των συλληφθέντων παράνομων μεταναστών κατά 700%.
Συνολικά συνελήφθησαν 32.908 μετανάστες σε σχέση με τους μόλις 4.116 που ήταν το πρώτο 8μηνο του 2014. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Σύροι και ακολουθούν Αφγανοί και Πακιστανοί.

“Ελεύθερος Τύπος” της Κυριακής

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport