Της επικήρυξης.. συλλήψεις!

Τον Ιανουάριο του 2014, σχεδόν δεκαπέντε ημέρες από την αυτόβουλη απόφαση του Χριστόδουλου Ξηρού να μην επιστρέψει στις Φυλακές Κορυδαλλού, και να κριθεί δραπέτης,ο -τότε- Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, επικήρυξε με «χρηματική αμοιβή τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και στη σύλληψη των καταζητουμένων τρομοκρατών Χριστόδουλου Ξηρού, Νίκου Μαζιώτη, Παναγιώτας Ρούπα και των δραστών που συμμετείχαν στις δύο ανθρωποκτονίες του Γ.Φουντούλη και του Μ.Καπελώνη, καθώς και το σοβαρό τραυματισμό του Αλέξανδρου Γέροντα, την 1.11.2013 στο Νέο Ηράκλειο».

Στις σχετικές ωστόσο ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ,αναφέρεται εκτός των άλλων «για τα πρόσωπα που θα παράσχουν πληροφορίες και στοιχεία θα εξασφαλιστεί ανωνυμία έναντι κάθε αρχής και οποιουδήποτε τρίτου». Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, “ουσιαστικές πληροφορίες στην ΕΛΑΣ και στοιχεία τα οποία να οδήγησαν στους επικηρυγμένους τρομοκράτες δεν έχουν περιέλθει”. Όπως διαπιστώνεται και από την περίπτωση του Χριστόδουλου Ξηρού, αν και είχε επιλέξει να ενταχθεί στον “αστικό ιστό” της Αναβύσσου, και αρκετοί πολίτες είχαν έρθει σε επαφή με τον δραπέτη τρομοκράτη,κανείς μέχρι και τη σύλληψή του, δεν είχε διανοηθεί ότι ο “Νίκος” ο “συνταξιούχος καθηγητής από την Καστορία” ήταν ο .. “Μανώλης της 17Ν”, ο Χριστόδουλος Ξηρός.
Η σύλληψητου Χριστόδουλου Ξηρού, στα επίσημα δικόγραφα, αναφέρεται σε πληροφορίες που περιήλθναν στην αρμόδια Υπηρεσία τον περασμένο Σεπτέμβρη, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζουν επακριβώς την περιοχή και το σπίτι στο οποίο είχε καταφύγει ο δραπέτης τρομοκράτης. Κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής, είχαν καθημερινή παρουσία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής, οριοθέτησαν περίμετρο και προσδιόρισαν την Ανάβυσσο. Τρεις ημέρες πριν τι σύλληψη του δραπέτη τρομοκράτη, εντοπίσθηκε το κρυσφύγετο του, και την αμέσως επόμενη ημέρα, εντόπισαν την παρουσία του στην περιοχή. Το σπίτι τέθηκε υπό διακριτική παρακολούθηση, και το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου (03/01) βγήκε από το σπίτι με το ποδήλατο. Στην επιστροφή του, κι ενώ ήταν μόνος του, οργανώθηκε  η επιχείρηση σύλληψή τους, αφού κρίθηκε λόγω της αδυναμία του να αντιδράσει ότι και στο ενδεχόμενο να οπλοφορούσε, ήταν χαμηλού ρίσκου επιχείρηση.
Αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής, ο οποίος τον ακολουθούσε σε όλη τη διαδρομή του, προκάλεσε “τεχνητό” τροχαίο όταν έριξε το μοτοποδήλατο στο οποίο επέβαινε στην πορεία που ακολουθούσε ο “‘υποπτος ποδηλάτης”. Ο εύσωμος “ποδηλάτης”, με τις ξανθές μπούκλες και το μελαχροινό μούσι, σταμάτησε, μπροστά στον “τραυματία” μοτοποδηλάτη. Στην ερώτηση “είσαι καλα?” κατάλαβε ότι το τέλος της εθελούσιας ελευθερίας του, είχε λάβει τέλος, τρεις ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την απόφασή του να παραβιάσει την άδεια που είχε λάβει από τις φυλακές Κορυδαλλού και να κριθεί δραπέτης. Αστυνομικοί που ακολουθούσαν το συνάδελφό τους, του πέρασαν χειροπέδες και τον οδηγήσαν στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε στα γραφεία της ΔΑΕΕΒ, στο Αστυνομικό Μέγαρο της Λ.Αλεξάνδρας.
Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την επικήρυξη και τους πληροφοριοδότες, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ,αρκέστηκε να επιμείνει στην απάντηση, ότι “η σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού,ήταν αποτέλεσμα μεθοδικής έρευνας, συλλογής και αξιοποίησης στοιχείων από την αρμόδια Υπηρεσία”.
Για το πώς περιήλθαν στην Αντιρομοκρατική οι σχετικές πληροφορίες οι οποίες οδήγησαν στον εντοπισμό του καταζητουμένου δραπέτη τρομοκράτη, πόσο καθοριστικές ήταν για τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού δε δόθηκε καμία απάντηση. Και το ερώτημα που “απασχόλησε” τη σκέψη αρκετών πολιτών, παρέμεινε .. αναπάντητο, καθώς, όπως επισημαίνουν Ανώτατοι Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., “η υπόθεση τελεί υπό διερεύνηση”.
Είχε προηγηθεί η σύλληψη του φυγόποινου τρομοκράτη του Επαναστατικού Αγώνα, Νίκου Μαζιώτη, στο Μοναστηράκι (16/07) μετά την έξοδό του από το ΜΕΤΡΟ. Στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, είχαν περιέλθει “εικόνες” του Μαζιώτη να κινείται με το ΜΕΤΡΟ και να αποβιβάζεται στους σταθμούς της Ομόνοιας με μετεπιβίβαση στο Μοναστηράκι, από βιντεληπτικό υλικό του σταθμού. Ωστόσο οι Αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής,παρά την κινητοποίηση στην περιοχή, δεν έιχαν αυτόπρόσωπη παρουσία του δραπέτη τρομοκράτη.

Σύμφωνα με την εκδοχή της ΕΛΑΣ ” Αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής εντόπισαν μεταμφιεσμένο άνδρα τα χαρακτηριστικά του οποίου παρέπεμπαν στον κατάδικο δραπέτη τρομοκράτη Νίκο Μαζιώτη, ο οποίος όταν αντιλήφθηκε την παρουσία τους, τράπηκε σε φυγή. Αστυνομικός της Ομάδας ΔΙΑΣ έκρινε “ύποπτο” τον άνδρα που έτρεχε και τον κάλεσε σε «έλεγχο» εκέινος αντέδρασε πυροβόλησε συνολικά οκτώ φορές κατά των Αστυνομικών οι οποίοι των καταδίωκαν, τραυματίζοντας τρεις τουρίστες οι οποίο έτρωγαν σε εστιατόρια της περιοχής. Ο Νίκος Μαζιώτης αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να επιβιβαστεί σε ταξί, ενώ η σφαίρα των 40mm από όπλο Αστυνομικού της ΔΙΑΣ ο οποίος είχε τραυματισθεί από τα πυρά του τρομοκράτη, τον ακινητοποίησε προκαλόντας του διαμπερές τραύμα στον ώμο του δεξιού χεριού.

Είχε προηγηθεί η επικήρυξη το Φεβρουάριο του 2011 “με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή και Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, χρηματική αμοιβή 1 εκατ. ευρώ σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και στη σύλληψη του καταζητουμένου Β. Παλαιοκώστα”.

Ο “φαντομάς των Τρικάλων” παραμένει ασύλληπτος και καταζητούμενος, ενώ έχει εξακριβωθεί η “συνεργασία” του με κοινούς ποινικούς και μέλη της ΣπΦ. Όπως εχει προκύψει κατά τη διερεύνηση της δολοφονίας του υπασπιστή του -τότε- Υπουργού Δημόσιας Τάξης,Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ήταν αυτός που παρέδωσε φάκελο στο Μέγαρο της Λ.Κατεχάκη, με παραλήπτη τον Υπουργό. Ο τότε υπασπιστής του, Γιώργος Βασιλάκης, παρέλαβε και άνοιξε το τρομοπακέτο βόμβα, το οποίο εξερράγη.
Στις 26 Οκτωβριου 2009, ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης,Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, επικήρυξε τρεις “αντάρτες πόλης” μέλη της “συμμορίας των ληστών με τα μάυρα”- αποδίδονται επτά ληστείες τραπεζών στην Αθήνα στο χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2002 ως τον Ιανουάριο του 2006, με συνολική λεία που άγγιζε τις 700.000 ευρώ- Πρόκειτια για τον 33χρονο Σίμο Σεϊσίδη, τον 28χρονο αδελφό του Μάριο και τον 31χρονο Γρηγόρη Τσιρώνη. Για την την ίδια υπόθεση είχε συληφθεί ο αντιεξουσιαστής Γιάννης Δημητράκης, και ο Γιώργος Βούτσης Βογιατζής. Ο Συμεών(Σίμος) Σεϊσίδης συνελήφθη όταν τραυματίσθηκε (03/05 2010) σε ένοπλη συμπλοκή με Αστυνομικούς μετά από ένοπλη ληστεία στο πολυκατάστημα Praktiker στον Ταύρο.