“Την ώρα που η Ευρώπη μιλά για Συνοριοφυλακή, η Πολιτεία προχωρά στην αναδιοργάνωση με καταργήσεις”| ΑΠΟΨΗ*

Η πρόταση για κατάργηση τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης, προκαλεί την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, ενω τους λόγους που “η πολιτεία πρέπει άμεσα να τολμήσει και να προχωρήσει στη σύσταση ΤΣΦ –ΤΔΛ και ΚΕ.Π.Υ και στη πρόσληψη συνοριακών φυλάκων” παραθέτει ο Δημήτρης Δερβεντλής, υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της ΠΟΣΥΦΥ

“Είναι δύσκολο κυρίως για εμάς, που υπηρετούμε εδώ και 15 χρόνια ανελλιπώς στη συνοριακή φύλαξη και δίωξη παράνομης μετανάστευσης, να αντιληφθούμε εύκολα σε τι εξυπηρετεί η κατάργηση και συγχώνευση μετά από τόσα χρόνια επιτυχούς λειτουργίας των ΤΣΦ και ΤΔΛ πρώτης , δεύτερης αλλά και τρίτης ζώνης .

Η δημιουργία των Τ.Σ.Φ και Τ.Δ.Λ. έγινε το 1999-2000, την ώρα που το μεταναστευτικό με την τωρινή ένταση ήταν μακρινός εφιάλτης. Σήμερα η χώρα κατακλύζεται από έντονες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, όπου πλέον οι υπαρκτές και πραγματικές δυνάμεις συνοριακών και αστυνομικών δεν μπορούν να τις διαχειριστούν τόσο στα σύνορα όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Η ηγεσία διατυπώνει την πρόθεση επισήμως πλέον να καταργήσει, συγχωνεύσει και να μειώσει αυτές τις υπηρεσίες. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το διασυνοριακό έγκλημα είναι αυτό που αφορά όλες τις παραβάσεις ή τις απόπειρες παράβασης της Εθνικής Νομοθεσίας, όπως η λαθρομετανάστευση, η σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών, το εμπόριο ναρκωτικών , όπλων, η διακίνηση πλαστών χαρτονομισμάτων και άλλα. Η πολιτεία πρέπει άμεσα να τολμήσει και να προχωρήσει στη σύσταση ΤΣΦ –ΤΔΛ και ΚΕ.Π.Υ παντού, στη πρόσληψη συνοριακών φυλάκων ώστε αυτό το πετυχημένο μοντέλο να συνεχίσει τη διαχείριση της κατάστασης παρά τις τεράστιες δυσκολίες.

Γιατί πως αλλιώς να αντιληφθούμε την αναδιοργάνωση όπου παντού υπάρχουν περικοπές και καταργήσεις υπηρεσιών. Αλήθεια καμία, ΜΑ ΚΑΜΙΑ σύσταση υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης δεν χρειάζεται σήμερα ; Μετά από 15 χρόνια μόνο καταργήσεις ; Την ώρα που η Ευρώπη μιλά για Συνοριοφυλακή, η Πολιτεία προχωρά στην αναδιοργάνωση με καταργήσεις.”

______

*κείμενο του Δημήτρη Δερβεντλή, υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της ΠΟΣΥΦΥ

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport