Τι θέλουν να κρύψουν με την επέκταση του Φυλακίου; – Ποιος καταπατά τη σαφέστατη εντολή Χρυσοχοΐδη;

Κάτι δεν πάει καλά για την κυβέρνηση και αυτό φαίνεται από την ανακολουθία λόγων και πράξεων

Ξαφνικά και πριν κλείσει το έτος, στις 29 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια απόφαση για επέκταση του ΚΥΤ και του ΠΡΟΚΕΚΑ με στόχο να φιλοξενούνται 1500 άτομα.
Με την απόφαση να προκαλεί πολλά ερωτηματικά καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η δομή θα καλύψει την ανάγκη στέγασης των υπηκόων τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που εισέρχονται στη χώρα χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, διασφαλίζοντας την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο αυτών, θα συνεισφέρει στην αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης τους καθώς και στην παροχή αναβαθμισμένων
υπηρεσιών υποδοχής τους.

Με την φράση «διασφαλίζοντας την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο αυτών» να προκαλεί πολλά ερωτήματα η επέκταση προγραμματίζεται σε χωράφια που νοικιαστούν στην περιοχή, ώστε οι νέες εγκαταστάσεις να ενωθούν με τις υπάρχουσες.

Η επέκταση έρχεται σε μία στιγμή που όπως διαβεβαιώνουν από την κυβέρνηση ο Έβρος θωρακίζεται. Η κυβέρνηση χτίζει φράχτες, ενισχύει με προσωπικό και οχήματα τη συνοριοφυλακή και πολλές φορές στελέχη της μιλούν για μεγάλη επιτυχία στη φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων.

Η επέκταση της δομής, είναι τελείως αντίθετη με όλη αυτή την εικόνα που θέλουν να παρουσιάσουν από το Μαξίμου, καθώς αν ο Έβρος σφραγίζεται δεν μπορεί αυτό να επιβεβαιωθεί από την αύξηση χωρητικότητας χώρων που φιλοξενεί άτομα που περνούν παράνομα στη χώρα, κάτω από τα μάτια των αρχών που φυλάνε Θερμοπύλες, κρατούν τα σύνορα, τον Έβρο όρθιο που δεν πέφτει, το απόρθητο φρούριο και ότι άλλη αερολογία μπορεί να φανταστεί και να πει κάποιος. Ειδικά αυτό με τις Θερμοπύλες είναι τόσο άσχετο με τον Έβρο, καθώς στη αρχαία Ελλάδα τα ελληνικά σύνορα- αν μπορούμε να μιλήσουμε για σύνορα φυσικά εκείνη την εποχή- ήταν βόρεια της Μακεδονίας.

Για τους αγεωγράφητους οι Θερμοπύλες είναι στη Στερεά Ελλάδα, έχει κι ένα μεγάλο άγαλμα του Λεωνίδα, να πάτε όσοι ερεθίζεστε όταν μιλάτε για τις Θερμοπύλες και τον Έβρο.

Το thraki Νεα, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο υπουργός προστασίας του πολίτη έχει εκφραστεί πολλές φορές αρνητικά σε ότι έχει να κάνει με εγκαταστάσεις μεταναστών στον Έβρο, αν και στο παρελθόν φαίνεται ότι είχε συζητήσει για τη δημιουργία ΚΥΤ στην Καρωτή, σχέδιο όμως που είχε δοθεί τέλος με ανακοίνωση του ίδιου του υπουργείου στις 27 Ιανουαρίου του 2019.
Μάλιστα ο υπουργός ήταν σαφέστατος και κάθετος με την ανακοίνωση της αστυνομίας να αναφέρει επί λέξη: «Με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σας ενημερώνουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία δομή μεταναστευτικού χαρακτήρα στο νομό Έβρου».
Το ερώτημα πλέον εύλογο. Ποιος και γιατί καταπατά την εντολή του υπουργού και του αρχηγού της αστυνομίας. Έχει το δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο, όταν το 4ο σε σειρά τάξης υπουργείο βγάζει αυτή την απόφαση;

Και από τον Ιανουάριο του 2020 πολλά άλλαξαν προς το χειρότερο για τον Έβρο και την Ελλάδα, καθώς στις 29 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η μεγάλη επίθεση από την Τουρκία στα χερσαία σύνορα, με χιλιάδες άτομα από πολλές χώρες του πλανήτη να προσπαθούν να περάσουν παράνομα στον Έβρο. Μετανάστες από την Ασία και την Αφρική (ακόμη και υποσαχάριες χώρες) χρησιμοποιήθηκαν από την Τουρκία προσπαθώντας να γκρεμίσουν τον φράχτη στα χερσαία σύνορα και να διασχίσουν με κάθε τρόπο τον ποταμό Έβρο.
Η εικόνα ανάγκασε την Ελληνική κυβέρνηση, που δεν θα άντεχε ένα ακόμη μεγάλο φιάσκο στο μεταναστευτικό να πάρει μέτρα. Απόφαση – κι αυτό πρέπει να τονιστεί – που ακολούθησε την φιλοπατρία λίγων αστυνομικών και στρατιωτικών που κράτησαν μόνοι τους τα σύνορα τις πρώτες ώρες της κρίσης.

Κόντρα στην κυβέρνηση κυβερνητικοί βουλευτές
Την Δευτέρα (04/01) ο δήμαρχος Ορεστιάδας και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Βασίλης Μαυρίδης έχει καλέσει σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, το μόνο τρόπο που υπάρχει εν μέσω πανδημίας να συνομιλήσουν και να συντονίσουν τις κινήσεις τους οι εκπρόσωποι της περιοχής. Με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιο Δημοσχάκη και Χρήστο Δερμεντζόπουλο να έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, αναμένεται να εκφράσει και την άποψή του ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο μόνος ίσως αυτοδιοικητικός της περιφέρειας που έχει άμεση επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η άποψη του Μέτιου, αλλά κυρίως η παρέμβασή του στον πρωθυπουργό έχει ειδική σημασία, καθώς ως περιφερειάρχης οφείλει να περάσει σαφέστατο μήνυμα στην κυβέρνηση, την οποία δεν απογοήτευσε με την εκλογή του.

Η ενοικίαση χωραφιών
Αξίζει να αναφερθεί ότι τους τελευταίους μήνες εκπρόσωπος υπουργείο εμφανιζόταν στην περιοχή του Φυλακίου – Κεράμου και ζητούσε να ενοικιάσει χωράφια από κατοίκους της περιοχής. Το δέλεαρ ήταν 350 ευρώ το στρέμμα ανά έτος. Οι κινήσεις είναι σε γνώση και του δήμου Ορεστιάδας, καθώς πέρα από τα ρεπορτάζ έχει γίνει αναφορά και στο δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου που φαίνεται ότι υπήρχαν στον δήμο.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και κάτι δεν φαίνεται να κολλάει στην υπόθεση, καθώς δεν μπορείς από τη μία να λες ότι μηδενίζεις τις ροές και από την άλλη να αυξάνεις τους χώρους φιλοξενίας.
Τι συμβαίνει πρέπει να μας πουν από την κυβέρνηση, πριν ξεκινήσουν να βγαίνουν άλλα απίθανα σενάρια στο φως.