Τι είναι τελικά ο Σφακιανάκης; Μάγος ή τσαρλατάνος

Η αποστρατεία του Υποστρατήγου της ΕΛΑΣ Μανώλη Σφακιανάκη για άλλη μια φορά προκάλεσε αντιδράσεις. Μια εκδοχή παρατίθενται όπως υπογράφεται από το συντακτη..

Αναδημοσιευση:

Σας παραθέτουμε μια ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη συζήτηση στο διαδίκτυο με αφορμή την αποστρατεία του Μανώλη Σφακιανάκη. Το έναυσμα μετά από διάφορες αναρτήσεις
στο διαδίκτυο ως καταπίστευμα καθόλα σεβαστών απόψεων, για ν’ ακολουθήσει η παράθεση της άλλης άποψης από τον υποφαινόμενο (Γιώργος Καραϊβάζ).

Θα συμφωνούσα, αλλά υπάρχει ένσταση. Πέρα από αφορισμούς και δαιμονοληψίες. Υπάρχει ο όρος του αυτοδημιούργητου και σε αυτό οφείλεται ν αποδίδεται σεβασμός. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός δεν παρέμεινε στα στενά στεγανά της αστυνομίας. έφτιαξε μια νέα υπηρεσία τότε μόνος του και από το μηδέν, με την βοήθεια του Χρυσοχοΐδη. Από γραφείο έκανε τη δίωξη τμηματάκι, μετά υποδιεύθυνση και στο τέλος αυτόνομη διεύθυνση απευθείας υπαγόμενη στον αρχηγό. Παρακολουθώ την πορεία του από το 1993 και θεωρώ ότι είναι ο μοναδικός αξιωμαικός στα χρονικά που προσέδωσε νέο νόημα στον όρο αστυνομία και κοινωνία. Και δεν ειναι τυχαίο, ότι -αναμφίβολα με τη βοήθεια ημών των δημοσιογράφων- υπήρξε ο πιο δημοφιλής, όχι γιατί τον επιβάλαμε εμείς, αλλά επειδή γονείς και μαθητές είχαν την ανάγκη ενημέρωσης για τους κινδύνους του διαδικτύου.

Και δεν το έκανε μόνος του ως αυθεντία. Πρώθησε ΠΔ για την πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού, που υπό την καθοδήγηση του έβαλαν την αστυνομία στα σχολεία και μέσα στα σπίτια, χωρίς κανείς να δυσανασχετεί. Ίσα, ίσα που επιδίωκαν την παρουσία τους.

Αναμφίβολα υπήρξαν υπερβολές και ενίοτε “αλεύρι” ως πασπάλισμα στην αναγκαιότητα της προβολής μιας πτυχής. Συνεπώς, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω.

Είχα πει κάποτε σε αξιωματικούς που τον απαξίωναν, ότι όταν θα έρθει η ώρα να αποστρατευθούν, στην έξοδο της ΓΑΔΑ θα τους περιμένει -και αν- η σύζυγος ή η μητέρα τους κι αυτές ίσως με άγριες διαθέσεις. Ο Σφακιανάκης μόλις βγει έξω, θα μπει σε κατάσταση πλειστηριασμού για το ποιος θα τον εντάξει στην επιχείρηση του. Και μπορεί όπως του καταλογίζουν να μην γνωρίζει ν’ ανοίξει έναν υπολογιστή, είναι όμως μάνατζερ και ξέρει ν’ αξιοποιεί στο υπερθετικό έπακρο τους συνεργάτες του και πίστεψε με, μόνο ως τέτοιους τους βλέπει. Υποσημείωση: Αποσύραμε την αρχική άποψη έναυσμα για την δική μας τοποθέτηση, μετά από απαίτηση του “αντίδικου”, ο οποίος στρεβλά θεώρησε ότι ο τίτλος απηχεί την άποψη του. Ο τίτλος είναι καθαρά δική μου επιλογή και απηχεί την αρχική αιτιολόγηση περί δαιμονοληψίας κι επικρατούσας αντίληψης να κοντύνουμε ότι προεξέχει. Φυσικά η τελευταία διαπίστωση δεν αφορά στον “αντίδικο” αλλά απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο εσωτερικό της αστυνομίας, που υποβαθμίζουν οτιδήποτε υπερβαίνει τον μέσο όρο.

____________

* Γ.Καραϊβαζ / bloko.gr