Τη φυσική παρουσία των μαρτύρων υπό προστασία ζητά η Εισαγγελέας Έδρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Να εμφανιστούν στο Δικαστήριο για να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην δίκη της Χρυσής Αυγής εισηγήθηκε η Εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Πρόταση προς το Δικαστήριο να διατάξει τη φυσική παρουσία στην αίθουσα, των πέντε προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι αναφέρονται στα πρακτικά ως “Α, Β, Γ, Δ, και Ε” από της Εισαγγελέα Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου. Η Δικαστική Λειτουργός, σημειώνει οτι η διαδικασία που επιλέχθηκε για τους μάρτυρες υπό προστασία, να καταθέσουν με ηχητική μετάδοση από το κτίριο της ΓΑΔΑ, παραβιάζει την Αρχή της Αμεσότητας και είναι αντίθετη στην Αρχή της δίκαιης Δίκης.

«Στη διάταξη του Νόμου δεν αναφέρεται η μη εμφάνιση των προστατευόμενων μαρτύρων», σημείωσε η Εισαγγελική Λειτουργός, καταλήγοντας πως το δικαστήριο πρέπει να αποδεχθεί το αίτημα της υπεράσπισης για αυτοπρόσωπη παρουσία των εν λόγω μαρτύρων στο Δικαστήριο.

Το θέμα της αυτοπρόσωπης παρουσίας των μαρτύρων υπο προστασία, έχει τεθεί και από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, με συνηγόρους θυμάτων να έχουν προ λίγων ημερών καλέσει τα συγκεκριμένα πρόσωπα να προσέλθουν εκούσια στο δικαστήριο, αντί να διατάξει η Εδρα την φυσική τους παρουσία.

Εις εκ των συνηγόρων των Αιγυπτίων αλιεργατών, Κώστας Παπαδάκης, ανεφερε για τους τέσσερις μάρτυρες, «θα ήταν καλύτερα αν είχε επιδιωχθεί η εκούσια προσέλευση των μαρτύρων. Έχουν περάσει δυόμιση χρόνια από την έναρξη της δίκης. Είναι βέβαιο ότι έχουν την ίδια απόφαση, δηλαδή να καταθέσουν υπό ανωνυμία. Γιατί θα πρέπει το δικαστήριο να μπει σε αυτό το δίλημμα και ενδεχομένως να προχωρήσει να τους καλέσει εξαναγκαστικά; Δημιουργείται ένα τετελεσμένο».

Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίαση του.

______________

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ