ΘΣΝ: Συνελήφθη με ευρωπαϊκό ένταλμα για απάτη €15εκτ στη Γερμανία

Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη σε εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Εξετάζεται το αίτημα για έκδοσή του στη Γερμανία, για απάτη ύψους άνω των €15 εκατ.

Απάτη ύψους €15,3 εκατ. ευρώ  με μετοχές εταιρειών “φαντάσματα” τις οποίες πωλούσε σε ανυποψίαστους επενδυτές καταλογίζουν οι Γερμανικές διωκτικές Αρχές σε 50άχρονο Έλληνα ο οποίος συνελήφθη (19/11) σε εκτέλεση του Ευρωπαϊκού εντάλματος, στο σπίτι του στο Πανόραμα  Θεσσαλονίκης. Οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης προς εξέταση του αιτήματος έκδοσής του στη Γερμανία, με τον ίδιο να έχει προσφύγει στο αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα της Εισαγγελίας του Ντίσελντορφ Γερμανίας, ο 50άχρονος Έλληνας, κατηγορείται ότι μαζί με δύο Γερμανούς δημιουργούσαν “εικονικές εταιρείες” και πωλούσαν “μετοχές” τους μέσω τηλεφωνικών κέντρων, η έδρα των οποίων ήταν σε Γερμανία και Ισπανία, σε επενδυτές.  Οι “εικονικές εταιρείες” λέιτούργησαν σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, από τις αρχές του 2015 έως το φθινόπωρο του 2017 με την απάτη να υπολογίζεται σε €2,1 εκατ. και από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2019 με καταλογιζόμενη απάτη το ποσό των €13,2 εκατ.  Επιπλέον η Γερμανική Δικαιοσύνη αποδίδει στον 50άχρονο συμμετοχή σε ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων τα οποία απέκτησε καταβάλλοντας μικρό χρηματικό αντίτιμο και πούλησε έναντι πολλαπλάσιας αξίας, σε ευρώ.

Ο 50άχρονος φέρεται μέσω του συνηγόρου του να αρνείται τις σε βάρος του αποδιδόμενες πράξεις δηλώνει αθώος κι ότι δεν επιθυμεί να εκδοθεί στη Γερμανία.

Οι Αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, προχώρησαν έρευνες στο σπίτι του 50άχρονου καθώς επίσης σε επιχειρήσεις και οχήματα, κατάσχοντας πλήθος εγγράφων, ψηφιακά μέσα αποθήκευσης και συσκευές κινητής τηλεφωνίας για να συσχετιστούν με την υπό έρευνα υπόθεση των Γερμανικών αρχών.