ΘΣΝ: Μήνυση σε οργάνωση “Προστασίας της Άγριας Ζωής” για θανάτωση Χρυσαετού- Το άγριο πτηνό συμμετείχε σε δύο επιστημονικά προγράμματα

Κινητοποίηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και αρμόδιων φορέων, για προστατευόμενο είδος Χρυσαετου που δηλώθηκε νεκρός από Οργάνωση προστασίας της Άγριας Ζωής στη Θεσσαλονίκη

Το άγριο πουλί, συμμετείχε σε δυο ερευνητικά προγράμματα του ΥΠΕΝ με την αιγίδα και του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Όταν δασολόγοι ζήτησαν από τους υπεύθυνους της οργάνωσης  ‘Δράση για την Άγρια Ζωής’ με έδρα της Θεσσαλονίκης να παραλάβουν το Χρυσαετό, ανέφεραν ότι κατέληξε και παρανόμως ακολούθησαν διαδικασία αποτέφρωσης προκαλώντας την κινητοποίηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NantiaReport.gr το ΥΠΕΝ απέστειλε (02/08) έγγραφο στο άτυπο (δε φέρει επίσημη άδεια λειτουργίας) Κέντρο ‘Δράση για την Άγρια Ζωή’ με έδρα  τη Θεσσαλονίκη, να παραδώσουν το νεαρό Χρυσαετο, ο οποίος τελούσε υπο την αιγίδα ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στον Ελληνικό Σύλλογο Ιερακοθηριας για εκγύμναση όπως εκατοντάδες άλλα άγρια πουλιά που χρειάζονται επανένταξη.

Το άγριο πουλί, το είχαν αφαιρέσει οι ειδικοί επιστήμονες του προγράμματος από τη φωτιά του, καθώς γεννήθηκε με δυσμορφία στα πόδια (έφερε τέσσερα άκρα) και χειρουργήθηκε από Κτηνιατρικό Τμήμα του ΑΠΘ το οποίο είχε και την απόλυτη ευθύνη και επίβλεψη του άγριου πουλιού για οποιαδήποτε ιατρική πράξη. Καθώς αυτή η δυσμορφία εντοπίζεται πρώτη φορά παγκοσμίως, κρίθηκε υψηλής επιστημονικής αξίας για μελέτη και συστάθηκε ειδική διεπιστημονική ομάδα έρευνας απο κτηνιάτρους, βιολόγους και ειδικούς επιστήμονες. Σε έγγραφο με χθεσινή ημερομηνία (03/08) του ΥΠΕΝ απαγορεύουν οποιαδήποτε κτηνιατρική πράξη στο άγριο πουλί τέλει υπο την ευθύνη του ΑΠΘ ενώ είχε ληφθεί απόφαση να παραδοθεί στο Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοθηρίας, για να επιστρέψει στο φυσικό  του περιβάλλον μετά την αποκατάστασή του.

Το άγριο πουλί, είχε τεθεί υπο προσωρινή φιλοξενία στην Οργάνωση  ‘Δράση για την Άγρια Ζωή’ Θεσσαλονίκης, ωστόσο οι υπεύθυνοι του Συλλόγου μια ημέρα μετά την έκδοση της απόφασης του ΥΠΕΝ απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας καθώς δεν επιθυμούσαν να παραδώσουν το πτηνό για εκγύμναση και απελευθέρωση, έχοντας επιλέξει το κλουβί ως χώρο διαβίωσής του.

Το ΥΠΕΝ συνέχισε τη διαδικασία ώστε να παραληφθεί το άγριο πουλί και είχαν ενημερωθεί οι υπεύθυνοι της Οργάνωσης “Δράση για την Άγρια Ζωή” ότι θα μεταβεί στο χώρο τους (04/08) του Δασαρχείου, για να το παραλάβει. Ωστόσο σύμφωνα με την ενημέρωση του NantiaReport.gr οι δασοφύλακες οι οποίοι μετέβησαν στο χώρο, ενημερώθηκαν από την πρόεδρο της Οργάνωσης  ‘Δράση για την Άγρια Ζωής, ότι ο αετός .. κατέληξε.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες του NantiaReport.gr από τη “Δράση” αρνήθηκαν να εκτελέσουν την έγγραφη εντολή του ΥΠΕΝ καθώς όπως παρέθεσαν ως αιτιολογία στους δασοφύλακες, προχώρησαν σε αποτέφρωση, ενέργεια που αντίκειται στις διατάξεις καθώς αρμόδιος για μια τέτοια πράξη είναι αποκλειστικά ο κρατικός κτηνίατρος. Στους ισχυρισμούς τους, δεν υπήρχε αποδεικτικό υλικό – φωτογραφίες βίντεο- καθώς και στα έγγραφα που ζητήθηκαν δεν υπήρχαν παραστατικά για τον προσδιορισμό της αιτίας θανάτου του άγριου πουλιού που να αποδεικνύουν ότι υποβλήθηκε σε νεκροψία και αποτεφρώθηκε το άγριο πουλί.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοθηριας,  Σταύρος Αθανασίου, «Αυτό που ζήσαμε σήμερα, ήταν πέρα από κάθε λογική. Είναι δηλωτικό πού μπορεί να φτάσει ο αρρωστημενος νους, για να ικανοποιηθεί η αυθαίρετη πρακτική που επιδιώκουν να επιβάλλουν. Άσχετα με το τι ενέργειες θα κάνει το ΥΠΕΝ ο ΣΕΙ θα κάνει μήνυση για θανάτωση του πτηνού. Η υπόθεση θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, και οι ένοχοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν»