ΘΣΝ: Με .. ταχύρρυθμη εκπαίδευση σαβουαρ βιβρ για το EuroPride η Αστυνομία Βορείου Ελλάδος

Σε … ταχύρυθμα ΛΟΑΤΚΙ μαθήματα μπαίνουν αστυνομικοί, όχι για να δώσουν … εξετάσεις στον gay σεξουαλικό προσανατολισμό αλλά για να μάθουν το … “σαβουάρ βιβρ” απέναντι στους χιλιάδες gay από όλη την Ευρώπη

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η Espresso ο ”οδηγός προσέγγισης και αντιμετώπισης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων”, ενόψει του Europride στη Θεσσαλονίκη, στάλθηκε πιο … επικαιροποιημένος και πάλι στις Υπηρεσίες προς ενημέρωση του ένστολου προσωπικού, και την αποφυγή μη … ορθής ορολογίας που αφορούν στα ΛΟΑΤΚΙ+ ως προς τον αυτοπροσδιορισμό τους!

Ο συγκεκριμένος οδηγός είχε συνταχθεί υπό την καθοδήγηση του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Ασφάλειας Αττικής, (με την Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να εκφράζει την ικανοποιησή της) και είχε σταλεί προς όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ ως προτεινόμενη προσέγγιση και εφαρμογή από το ένστολο προσωπικό για άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Επικαιροποίηση του οδηγού έλαβαν οι Υπηρεσίες μετά τη άγρια δολοφονία τον περασμένο Ιούλιο, 46χρονης Κουβανή τρανς στο διαμέρισμά της στον Αγιο Παντελεήμονα από τον 35χρονο Μπαγκλαντεσιανό εφήμερο εράστή της και τις καταγγελίες που ακολούθησαν για «άγνοια αστυνομικών περί των ορολογιών στην gay κοινότητα» όσο και μετά την επίθεση τον περασμένο Μάρτιο στην Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη σε δύο άτομα τα οποία αυτοπροσδιορίζονταν ως queer και non binary!

Η σχετική οδηγία λοιπόν, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο οτι οι αστυνομικοί πρέπει να σέβονται τις προτιμήσεις και τα προσωπικά αισθήματα των ατόμων καθώς και να χρησιμοποιούν ορθή γλώσσα αποφεύγοντας την κατάχρηση των φύλων ή την αναφορά σε άτομα με λανθασμένο τρόπο. Ετσι λοιπόν με αφορμή το Europride 2024 που θα διεξαχθεί σε δυο εβδομάδες στην Θεσσαλονίκη από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ επαναδιαβιβάστηκε επικαιροποιημένος ο οδηγός του άτυπου σαβουάρ βιβρ προκαλώντας όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Espresso αναστάτωση σε αρκετά αστυνομικά τμήματα της συμπρωτεύουσας που για όσες ημέρες διαρκέσει το EuroPride θα αποτελέσουν την άτυπη ”ΛΟΑΤΚΙ Police της Βορείου Ελλάδας”!

Οπως επισημαίνει ένστολος στην Espresso «ο καθένας μπορεί να αυτοπροσδιορίζονται και να κάνει ελεύθερος επιλογές. Όταν όμως ορίζεται μέσα μια ευνομούμενη πολιτεία με Σύνταγμα και Νόμους, όλοι είμαστε ίσοι. Όταν ο αστυνομικός σε έλεγχο βλέπει ανδρικά στοιχεία και έχει μπροστά του γυναικεία μορφή και δεν έχει ανοίξει το… Τριωδιο προφανώς θα κάνει προσαγωγή για εξακρίβωση στοιχείων στο Τμήμα. Εσείς τι θα κάνατε, αν σε αυτοκίνητο με δύο άτομα που κρίνονται ύποπτα και την ώρα του ελέγχου διαπιστώνεται ότι στα στοιχεία της ταυτότητάς τους έχουν αντρικά ονοματεπώνυμα, αλλά είναι ντυμένοι γυναικεία και δηλώνουν απροσδιοριστου φύλλου; Ποιος θα κάνει τον έλεγχο άνδρας ή γυναίκα; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά και δεν μπορεί να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά γιατί ανήκουν στα ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα» καταλήγει χαρακτηριστικά!

Στον οδηγό υπο τύπον διαταγής, περιγράφονται αναλυτικά πώς πρέπει να προσφωνούν και πώς πρέπει να συμπεριφέρεται το ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Από την ΕΛΑΣ αναφέρεται ως αυτονόητο ότι ατομικές περιπτώσεις παραβίασης της ορθής γλώσσας ή της αναγνώρισης της ταυτότητας ατόμων από την Ελληνική Αστυνομία αντιμετωπίζονται με την απαιτούμενη σοβαρότητα. Το ένστολο προσωπικό των Υπηρεσιών της ΕΛΑΣ οφείλει να ενημερωθεί για το νομικό πλαίσιο προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και δεσμεύεται για την προάσπισή τους από το Ρατσισμό και τις Διακρίσεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Ο οδηγός αναλύει τους όρους που απαιτείται να γνωρίζει ένας αστυνομικός ενώ γίνεται αναφορά για τα εγκλήματα μισούς σε βάρος ατόμων που συνδέονται με ΛΟΑΤΚΙ άτομα, όπως οι υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και όλα αυτά την ώρα που δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης σε δηλώσεις του υποστηρίζει ότι η πόλη είναι έτοιμη να υποδεχτεί τη διοργάνωση και να διαφημιστεί η πόλη ως έναν ασφαλής και φιλόξενος προορισμός για τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας.

«H Θεσσαλονίκη μας είναι έτοιμη να υποδεχθεί σε μερικές ημέρες το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, τη μεγάλη γιορτή της αγάπης, της πολυσυλλεκτικότητας, της συμπερίληψης, του σεβασμού, της αποδοχής της διαφορετικότητας. Η παρουσία δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και πολλές χώρες του κόσμου καθιστά την πόλη μας σημείο αναφοράς και μας δίνει μια μεγάλη ευκαιρία να διαφημίσουμε την πόλη μας ως έναν ασφαλή, φιλόξενο και ανοιχτό προορισμό για άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Θέλουμε το κεντρικό σύνθημα του φετινού Europride «Επιμονή – Πρόοδος – Ευημερία» να φτάσει παντού, λειτουργώντας ως ένα δυναμικό εργαλείο εξωστρέφειας για τη Θεσσαλονίκη»

Όπως σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, η Αστυνομία επεξεργάζεται και για το Europride ειδικό σχέδιο και Μέτρα Τάξης, για την ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης, σε διασφάλιση της ακεραιότητας των συμμετεχόντων, στο Europride. Από τη ΓΑΔ Θεσσαλονίκης, έχουν πραγματοποιήσει επαφές με μέλη της διοργανώτριας και το Δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου το Europride να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί χωρίς παρατράγουδα.

Αναμένονται πάνω από 40.000 άτομα της gay κοινότητας, που θα κατακλύσουν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης από τις 21 έως τις 29 Ιουνίου στα πλαίσια Europride 2024, ενός θεσμού που είχε διακαή πόθο να προσγειώσει το 2020 στον Λευκό Πύργο ο Γιάννης Μπουτάρης επί επί δημαρχίας του αλλά η πανδημία του κορονοιού του χάλασε τα σχέδια!

Στην πλατεία Αριστοτέλους αναμένεται να αναπτυχθεί η μέγιστη αστυνομική παρουσία, με δεδομένο ότι στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχουν μετακινηθεί από την επαρχεία δεκάδες αστυνομική σε υποστήριξη της ΟΠΚΕ και του FLY OVER, ενώ αστυνομική ενίσχυση θα ζητηθεί και από του όμορους νομούς, κυρίως κατά την τελευταία ημέρα, της της διοργάνωσης με την παρέλαση η οποία θα καταλήξει στο… άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (κάτι που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από δεκάδες φορείς και οργανώσεις της πόλης για τη διοργάνωση) και σε ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για προσβολή του μνημείου από τη διοργάνωση.

Όπως σημειώνει Ανώτατος Αξιωματικός στην Espresso, «καθώς χιλιάδες επισκέπτες θα κυκλοφορούν σε διάφορα σημεία της πόλης – κεντρικά και μη- τα μέτρα που θα ληφθούν αναμένεται να είναι αυτά που λαμβάνονται σε μεγάλες εκδηλώσεις. Οι αστυνομικοί δεν θα μπορούν να βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης ωστόσο, θα υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας, ώστε να μην σημειωθούν συμβάντα όπως αυτά στην Αριστοτέλους όπου δεκάδες νεαροί προπηλάκισαν δύο άτομα, πριν λίγο καιρό στον ίδιο χώρο, το κεντρικότερο σημείο της πόλης».

__________

* Νάντια Αλεξίου, Espresso