ΘΣΝ: Δίωξη κατά ερασιτέχνη Φωτογράφου για δημοσίευση φωτογραφιών χωρίς άδεια

Υποβλήθηκε καταγγελία για δημοσιοποίηση φωτογραφιών χωρίς άδεια των φωτογραφιζόμενων

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ερασιτέχνη -κατά δηλωσή του φωτογράφου- για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η Αστυνομική έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία σε βάρος χρήστη του διαδικτύου, ο οποίος με το πρόσχημα ότι είναι ερασιτέχνης φωτογράφος, δημοσίευε συστηματικά σε λογαριασμό του σε εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες γυναικών και ανήλικων κοριτσιών, οι οποίες είχαν ληφθεί χωρίς την συγκατάθεση των ατόμων που απεικονίζονταν σε αυτές.

Σύμφωνα με το Νόμο, διώκεται ποινικά η δημοσιοποιηση φωτογραφιών -πορτρετων χωρίς εγγραφη συγκατάθεση του ατόμου που αποτυπώνεται ή ενήλικα /κηδεμόνα όταν πρόκειται για ανήλικα

Τα στοιχεία που προέκυψαν από την Αστυνομική διερεύνηση της υπόθεσης, τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης. Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος ακολουθησε ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων και των ψηφιακών δεδομένων και από τον αρμόδιο πάροχο του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, και της εταιρίες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεφωνίας, προέκυψαν τα στοιχεία του ατόμου και ο τόπος διαμονής του.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ ο επίμαχος λογαριασμός στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης απενεργοποιήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88
  • Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]
  • Μέσω της εφαρμογής για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): FEELSAFE, E-COMMERCE
  • Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR .
  • Μέσω της διαδικτυακής πύλης της Ελληνικής Αστυνομίας: https://portal.astynomia.gr