ΘΣΝ: Δεν είχαν ελέγξει το φάκελο που έλαβε η Εφέτης- Για 10 ημέρες η βόμβα παρέμενε στο γραφείο της Δικαστικού

Ο σύζυγος της προέδρου Εφετών αντιλήφθηκε ότι ο φάκελος, ο οποίος επί δεκαημέρου παρέμεινε στο γραφείο της, ήταν ύποπτος και αποδείχθηκε βόμβα ικανή να προκαλέσει θάνατο

Ο φάκελος με τη βόμβα είχε περάσει χωρίς έλεγχο  στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης και είχε φτάσει στον τρίτο όροφο στο γραφείο της προέδρου Εφετών Θεσσαλονίκης, πριν από 10 ημέρες(!) Αποστολέας η «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων», ωστόσο καθώς απουσίαζε σε άδεια μέχρι που επέστρεψε “παρέλαβε” μόλις εχθές (12/02) το φάκελο. Ο σύζυγος της Δικαστικού, συνταξιούχος αξιωματικός του Στρατού, πρόσεξε το πάχους του φακέλου.

Ασφάλειας των δικαστηρίων κλήθηκε να παραλάβει και να μεταφέρει τον φάκελο στην κεντρική είσοδο όπου υπάρχει μηχάνημα ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων X-RAY, και διαπιστώθηκε ότι περιείχε βόμβα με εκρηκτική  ύλη, σε ποσότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο σε όποιον άνοιγε το φάκελο. Η αυτοσχέδια εκρηκτική κατασκευή, είχε  καλώδια σε συνδεσμολογία με μπαταρίες και εκρηκτική ύλη (ζελατοδυναμίτιδα0.

Άμεσα παρενέβησαν αστυνομικοί του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ. (ΤΕΕΜ) που εξουδετέρωσαν τη βόμβα, αποτρέποντας τυχόν θύματα από την έκρηξή της. την υπόθεση ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική.

Η βόμβα φέρεται να έφτασε με Courier στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, και για λόγο που δεν έχει αποσαφηνιστέι, δεν ελέγχθηκε και εισήλθε στα Δικαστήρια και παραδόθηκε στο γραφείο της Δικαστικού.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ανέφερε το πρωί της Τρίτης (13/02) ότι «προφανώς έχουμε σοβαρό κενό ασφάλειας στο δικαστήριο. Γιατί το να φτάσει ένας τέτοιος μηχανισμός στο γραφείο της προέδρου των Εφετών και από κει στο γραφείο μιας άλλης προέδρου, δείχνει πως προφανώς κάτι δεν λειτουργεί καλά στους ελέγχους.

Η αστυνομία αξιολογεί ξανά όλο το σύστημα ασφαλείας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης το οποίο και πριν λίγα χρόνια είχε υποστεί μεγάλη βομβιστική επίθεση. Δεν αποκλείεται ο φάκελος να πήγε απευθείας στο γραφείο. Υπάρχει μια πύλη που δεν έχει μηχάνημα ελέγχου αυτό όμως δεν σημαίνει πως ότι περνάει από κει δεν πρέπει να πάει στο μηχάνημα».