“Thin Blue Line Ο.Π.Κ.Ε.”

Από την εφημερίδα της ΕΑΣΥΑ “Σύγχρονη Αστυνομία” *

“Επιστροφή στην … συγγραφική δραστηριότητα για τον υπογράφοντα, μετά από τραυματισμό συνέπεια καταδίωξης αλγερινού διωκόμενου για απόπειρες ανθρωποκτονίας και ληστείεςκαταδίωξης αλγερινού διωκόμενου για απόπειρες ανθρωποκτονίας και ληστείες (μεταξύ αυτών και του Ολυμπιονίκη Πάλης Χ.Π., αξιωματικού του Ναυτικού) την 10/02/2020. Τον εν λόγω δράστη συνέλαβε εν τέλει ομάδα Δράσης στα Εξάρχεια την 19/02/2020 κατά την διάρκεια διάρρηξης οχήματος και η οποία έχει τις θερμές ευχαριστίες μου.
Σχετικά καλή περίοδο διανύουμε στην ΟΠΚΕ, χάρη στις συνεχείς παρεμβάσεις του Δ.Σ. της ΕΑΣΥΑ αλλά και της κατανόησης και διάθεση καλής συνεργασίας που υπάρχει τόσο με την διοίκηση της Υπ/νσης Προστασίας Μαρτύρων και Ειδικών Επιχειρήσεων, όσο και του Διοικητή Δ.Α.Α.
Σημαντική η συμβολή της ΟΠΚΕ στην διάλυση των κυκλωμάτων εμπόρων ναρκωτικών και σπείρας αλγερινών ληστών που λυμαίνονταν τα Εξάρχεια απολαμβάνοντας ασυλίας από το 2015. Με στοχευμένες συλλήψεις, και σε συνεργασία με την Υ.Α.Α. και το Τ.Α. Εξαρχείων, οι συμμορίες διαλύθηκαν και τα μέλη τους οδηγήθηκαν στις φυλακές.
Πλήθος επιτυχιών γενικότερα για τις ΟΠΚΕ, οι οποίες αποτελούν και την απόδειξη ότι όταν οι ομάδες δεν απασχολούνται σε σταθερά σημεία έχουν απόδοση και επιφέρουν καίρια χτυπήματα στην εγκληματικότητα. Ενδεικτικά αναφέρω την σύλληψη μετά από καταδίωξη που ξεκίνησε από τον Κολωνό και κατέληξε στα Ανω Λιόσια 3 ληστών ΡΟΜΑ, οι οποίοι είχαν εμβολίσει περιπολικό και είχαν ενεργήσει ληστείες σε βάρος βενζινάδικων και πεζών με χρήση πιστολιού και καραμπίνας, την σύλληψη διακινητή ναρκωτικών με ποσότητα χασίς, πιστόλι TOKAREV και φυσίγγιο στην θαλάμη, την σύλληψη διακινητή ναρκωτικών με 474 δόσεις ινδικής κάνναβης βάρους 1.136γρ, την σύλληψη διακινητή ναρκωτικών με πιστόλι GLOCK 43, γεμιστήρες, φυσίγγια, πλήθος ναρκωτικών χαπιών και χρημάτων, σύλληψη διακινητή με 20 γρ. Ηρωίνης για ο οποίος ταυτοποιήθηκε και για απόπειρες ανθρωποκτονίας, σύλληψη πλήθους Αλγερινών με εντάλματα για ληστείες, σύλληψη ατόμου με 516 διαβατήρια για τα οποία είχε δηλωθεί κλοπή, σύλληψη διακινητή με 203 συσκευασίες ινδικής κάνναβης, σύλληψη ατόμου με πιστόλι – κουκούλα φουλφεης-μαχαίρι, σύλληψη ατόμου με πιστόλι -μαχαίρι – φυσίγγια, σύλληψη άνω των 15 ατόμων κατά την διάρκεια διαρρήξεων-κλοπών, σύλληψη 3 ατόμων με 80γρ ηρωίνης και πολλά ακόμα για τα οποία δεν επαρκεί ο χώρος αν αναφερθούν λεπτομερώς.
Παρόντες και σε όλα τα μικρά και μεγάλα περιστατικά οι Αστυνομικοί των ΟΠΚΕ όπως στα νησιά του Αιγαίου, στην καταδίωξη των διαφυγόντων ληστών από το ΥΔΕΖΙ στην Κόρινθο, στις φονικές συμπλοκές στο Κέντρο της Αθήνας, σε ομηρείες, οχυρώσεις, επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής(Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και όπου απαιτείται μια ταχεία και συγκροτημένη αστυνομική δύναμη.
Παραμένει το ζήτημα του επιδόματος που λάμβαναν και παλαιότερα οι υπηρετούντες στις ΟΠΚΕ και το οποίο έπαψε άνευ εξήγησης. Θεωρούμε ότι η επαναφορά του θα είναι εκτός από υλική αμοιβή στους σκληρά δοκιμαζόμενους υπηρετούντες στις ΟΠΚΕ και μια ηθική αποκατάσταση καθώς θα είναι μια έμπρακτη αναγνώριση του έργου μας. Μην παραβλέπουμε τα πολλαπλάσια έξοδα που έχει ένα στέλεχος των ΟΠΚΕ λόγω του εξειδικευμένου εξοπλισμού που αγοράζει για την εκτέλεση των καθηκόντων του και τα οποία δεν χορηγεί η υπηρεσία.
Έχουν ελαττωθεί σημαντικά τα ατομικά μέτρα τάξης και οι διαθέσεις, που ήταν μια ασταμάτητη αιμορραγία για το προσωπικό των ομάδων, χάρη στην κατανόηση του Διοικητή Δ/νσης Ασφάλειας Αττικής Στρατηγού κου ΤΖΕΦΕΡΗ.
Παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στις ΟΠΚΕ με πολλές ομάδες να αποτελούνται από 7 και 8 αστυνομικούς . Άμεσα πρέπει να ενισχυθεί η υπηρεσία μας με “ψημένο” προσωπικό που θα μας επιτρέψει να ανταπεξέλθουμε στα δύσκολα καθήκοντα μας. Αυτή την στιγμή στην Υπηρεσία μας υπάρχουν υπεύθυνες δηλώσεις επιθυμούντων με αρκετά χρόνια υπηρεσίας από Α.Τ./Α.Δ. οι οποίοι θέλουν να υπηρετήσουν στις ΟΠΚΕ. Οι εν λόγω αστυνομικοί θα ενισχύσουν αρκετά την δυναμικότητα και την αποτελεσματικότητα της Υπηρεσίας μας καθώς γνωρίζουν καλά τους τομείς στους οποίους εργάζονται (τόσο τοπογραφικά όσο και ανθρωπογεωγραφικά), έχουν ήδη απόκτηση πείρας μέσω της τριβής με πολίτες και κακοποιούς και μπορούν να συνεισφέρουν στο έργο των ΟΠΚΕ. Αναμένουμε την Γ.Α.Δ.Α, να συνηγορήσει στα αιτήματα αυτά, αν όχι άμεσα λόγω της υπάρχουσας κατάστασης με τον COVID19, τουλάχιστον με τις καλοκαιρινές μεταθέσεις.
Η κατάσταση με τα οχήματα παραμένει ως έχει. Ο πεπαλαιωμένος στόλος της ΟΠΚΕ χρήζει ΑΜΕΣΗΣ ανανέωσης. Τα οχήματα που πλέον μετρούν 20ετια συνεχώς παρουσιάζουν βλάβες, οι οποίες επισκευάζονται με χρήματα των υπηρετούντων. Κάποια λίγα οχήματα που διατέθηκαν μέσω leasing δεν επαρκούν καθώς πολλές είναι οι ομάδες που διαθέτουν ένα ή κανένα όχημα.
Προσπάθειες γίνονται από την Δ.Α.Α. πάνω σε αυτό το θέμα ενώ σε συνάντηση που έλαβε χώρα την 27/03/2020 με τον Στρατηγό κ. ΤΖΕΦΕΡΗ και το Δ.Σ. της ΕΑΣΥΑ ενημερωθήκαμε ότι αναμένονται κάποια νέα οχήματα τα οποία θα διατεθούν στην Υπηρεσία μας σύντομα. Αναμένουμε πλην όμως και πάλι οι τραγικές ελλείψεις δεν καλύπτονται. Η Υπηρεσία πρέπει να μεριμνήσει ώστε κάθε ομάδα να λάβει τουλάχιστον 2 οχήματα που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ειδικές συνθήκες που επιχειρούν οι ΟΠΚΕ (ημιαστικό -αγροτικό περιβάλλον, καταυλισμοί, νησιά κλπ).
Στην παραπάνω συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς και το θέμα των παθόντων Αστυνομικών από το περιστατικό στην κατάληψη Ματρόζου. Οι συνάδελφοι ακόμα δεν έχουν λάβει το χρηματικό βοήθημα που τους υποσχέθηκε ο ίδιος ο Αρχηγός προκειμένου να αντικαταστήσουν τον κατεστραμμένο τους εξοπλισμό. Κάποιες στολές και άρβυλα χορηγήθηκαν με μέριμνα της Υπηρεσίας ενώ με χορηγία του καταστήματος PRACTICAL TACTICAL αντικαταστάθηκαν είδη της 5.11 με νέα πλην όμως μεγάλο μέρος του εξοπλισμού δεν έχει αντικατασταθεί ενώ συνάδελφοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα αναγκάζονται να εκτελούν υπηρεσία με άσπρα απ’ τις μπογιές αλεξίσφαιρα. Η Διοίκησή της Δ.Α.Α. έσκυψε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάνω στο πρόβλημα και πρότεινε κάποιες λύσεις οι οποίες αναμένουμε να δούμε αν θα αποδώσουν καρπούς. Ελπίζουμε παρόμοια ευαισθησία να επιδείξει και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ ώστε να διαψευσθούν όσοι μιλούν για μικροπολιτική εκμετάλλευση του περιστατικού τις πρώτες ημέρες.
Τον πίνακα με τα σήματα αδελφών Υπηρεσιών ανά τον κόσμο της B.O.P.E.(Batalhão de Operações Policiais Especiais) του Rio De Janeiro κοσμεί το σήμα της Υπηρεσίας μας από αυτόν το μήνα συνεπεία εθιμοτυπικής επίσκεψης και ανταλλαγής σημάτων με στελέχη της επίλεκτης ομάδας που επιχειρεί στις φαβέλες του Ρίο.
Πολλά θέματα που ανέκυψαν το τελευταίο διάστημα διευθετήθηκαν χάρη στις άμεσες παρεμβάσεις μας και φυσικά στην καλή διάθεση που επιδεικνύει η Διοίκηση της Υπηρεσίας μας.
Τόσο η ΕΑΣΥΑ όσο και εγώ προσωπικά ως εκλεγμένος αντιπρόσωπός της, θα είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας κάθε φορά που θα χρειαστούν τη συνδρομή μας.
__________________________

* του Μυλωνά Δημήτριου – Αντιπροσώπου Ε.ΑΣ.Υ.Α. απο την εφημερίδα της ΕΑΣΥΑ, “Σύγχρονη Αστυνομία”