«Θερμικός νόμος» – Τα άγρια εγκλήματα του καλοκαιριού

Άγρια εγκλήματα συγκλονίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες τα τελευταία 15 χρόνια, έχουν αποδοθεί από ψυχολόγους, ψυχιάτρους και εγκληματολόγους στον λεγόμενο «θερμικό νόμο» του Ιουλίου και Αύγουστου.

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Ακης Πάνου σκοτώνει τον σύντροφο της κόρης του, ο φοιτητής Θεόφιλος Σεχίδης σκοτώνει πέντε μέλη της οικογένειάς του και τεμαχίζει τα σώματά τους, ο πολιτικός μηχανικός Απόστολος Κοσμάς σκοτώνει με τσεκούρι τον σχιζοφρενή γιο του, τεμαχίζει και καίει το σώμα του, η Κάτια Γιαννακοπούλου σκοτώνει τον αρχιμανδρίτη Ανθιμο Ελευθεριάδη με τον οποίο διατηρούσε ερωτικό δεσμό, ο Θανάσης Αρβανίτης σκοτώνει και αποκεφαλίζει την δασκάλα σύζυγό του, η παπαδιά και ο εραστής της σκοτώνουν τον ιερέα άνδρα της, ο νεαρός Πακιστανός υπάλληλος ξενοδοχείου επιτίθεται βάναυσα και βιάζει την 15χρονη τότε Μυρτώ, που ακόμη δίνει μάχη να κερδίσει μέρος της ζωής που της αφαιρέθηκε βίαια.

Οι παραπάνω βίαιες και μακάβριες υποθέσεις, αποτελούν τα κυριότερα παραδείγματα εγκλημάτων της τελευταίας 15ετίας, που έχουν αποδοθεί από ψυχολόγους, ψυχιάτρους και εγκληματολόγους στον λεγόμενο «θερμικό νόμο» του Ιουλίου και Αύγουστου. Επαναφέρονται πάλι με αφορμή την φετινή έξαρση του φαινομένου, η οποία αναδείχθηκε με την παιδοκτονία του Αστρους Κυνουρίας,  την αδερφοκτονία της Ζακύνθου, τη συζυγοκτονία και αυτοχειρία της Θεσσαλονίκης.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι πανσέληνοι, ο μεγαλύτερος ελεύθερος χρόνος αναδεικνύει περισσότερες αφορμές για αντιζηλίες και ερωτικά πάθη τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, και άρα το πλεόνασμα δύναμης οδηγεί σε ανεξέλεγκτη, μη προβλέψιμη, επιθετική και πολλές φορές δολοφονική εκτόνωση.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι πανσέληνοι, ο μεγαλύτερος ελεύθερος χρόνος αναδεικνύει περισσότερες αφορμές για αντιζηλίες και ερωτικά πάθη τους καλοκαιρινούς μήνες

Ο υδράργυρος «σκοτώνει»

Ερευνες που πραγματοποιήθηκαν σε χώρες του εξωτερικού οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται η συχνότητα εκδήλωσης περιστατικών βίας, όπως ανθρωποκτονίες, κακοποιήσεις και βιασμοί. Από έρευνα για παράδειγμα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ σε δείγμα 27.000 ατόμων διαπιστώθηκε η ύπαρξη σχέσης μεταξύ βίαιης συμπεριφοράς ανδρών εναντίον γυναικών και εποχής του χρόνου και συγκεκριμένα αύξηση των κρουσμάτων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής κ. Β. Αλεβίζος κάνει λόγο για ψυχοπαθολογικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

«Πρόκειται για συμπτώματα ψυχοπαθολογικής συμπεριφοράς που εκδηλώνεται με μεγαλύτερη ευκολία στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η ηλιοφάνεια, οι υψηλές θερμοκρασίες και κυρίως η αλλαγή του καθημερινού ρυθμού ζωής λόγω διακοπών αποτελούν τις βασικές αιτίες για την εποχική αύξηση της εγκληματικότητας» υποστηρίζει η ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια κ. Ελένη Κουλούτζου.

«Τους καλοκαιρινούς μήνες οι περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν από τη ρουτίνα τους και δημιουργείται ένα κενό χρόνου, το οποίο αξιοποιούν για να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν. Οσοι όμως αντιμετωπίζουν για παράδειγμα παθολογικό άγχος δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο. Αντίθετα, απορρυθμίζονται, χάνουν την ευαίσθητη ισορροπία του ψυχισμού τους και καταλήγουν να εκδηλώνουν επιθετική ή ακόμα και εγκληματική συμπεριφορά» προσθέτει η κ. Κουλούτζου.

«Βγαίνει εγκληματικά η κούραση του χειμώνα»

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι οποίοι κατά καιρούς διατύπωσαν θεωρίες που αποδίδουν στο έγκλημα εποχικά χαρακτηριστικά, ο ανθρώπινος οργανισμός καταναλώνει τους καλοκαιρινούς μήνες λιγότερη ενέργεια απ’ ό,τι τον χειμώνα. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται πλεόνασμα δύναμης που εκτονώνεται με ανεξέλεγκτο και μη προβλέψιμο τρόπο.

Αλλοι πάλι, υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι «φτάνουν» στο καλοκαίρι επιβεβαρυμένοι από την κούραση του χειμώνα, με αποτέλεσμα να αναζητούν τρόπους εκτόνωσης της έντασης μέσω της επιθετικής συμπεριφοράς. Οι πιο «ορθολογιστές» από την άλλη ερμηνεύουν το φαινόμενο με απλούστερα επιχειρήματα. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος και κατά συνέπεια… περισσότερες αφορμές για τη διάπραξη εγκλημάτων, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με αντιζηλίες και ερωτικά πάθη.

Oι περισσότεροι άνθρωποι «φτάνουν» στο καλοκαίρι επιβεβαρυμένοι από την κούραση του χειμώνα

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε επακριβώς την επίδραση που έχει στον ψυχισμό του ατόμου η αύξηση της θερμοκρασίας ή η πανσέληνος. Το έγκλημα εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων τους οποίους όμως δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια. Τα πορίσματα ερευνών είναι αλληλοσυγκρουόμενα. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι ο τρόπος ζωής στη διάρκεια των διακοπών μπορεί να επηρεάζει τον ψυχισμό των ατόμων. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει για παράδειγμα το φαινόμενο της κατάθλιψης των εορτών» υπογραμμίζει η κ. Βάσω Αρτινοπούλου αναπλ. καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο καθηγητής Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Ν. Κουράκης επισημαίνει πως «διατυπώθηκαν ανέκαθεν ποικίλες υποθέσεις και θεωρίες. Ο Ιταλός Ferri υποστήριξε, παραδείγματος χάριν, ότι λόγω της υψηλής θερμοκρασίας ο οργανισμός αναλίσκει λιγότερες δυνάμεις από ό,τι υπό κανονικές θερμοκρασίες και επομένως δημιουργεί πλεονάσματα δύναμης που εξωτερικεύονται σε δεδομένη στιγμή με ανεξέλεγκτο και βίαιο τρόπο, ακόμη και για ασήμαντη αφορμή. Πιστεύω πάντως ότι για την επιστημονική προσέγγιση του φαινομένου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όχι μόνο οι ενδογενείς παράγοντες που επισημαίνει ο Ferri, αλλά και το γεγονός ότι κατά το θέρος και ιδίως κατά την περίοδο που προηγείται των θερινών διακοπών οι άνθρωποι είναι κατά κανόνα ιδιαίτερα επιβαρημένοι από την κούραση του χειμώνα, επιθετικοί και ευέξαπτοι, νιώθοντας μέσα στη ζέστη και στο νέφος σαν εγκλωβισμένα θηρία. Εχουν λοιπόν μεγαλύτερη προδιάθεση για αντεγκλήσεις, φιλονικίες και πράξεις βίας από ό,τι σε άλλες πιο δροσερές εποχές του έτους».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους βιασμούς, παρατηρεί ο κ. Κουράκης, υπεισέρχεται επιπλέον και το στοιχείο της γενικότερης ευχέρειας με την οποία δημιουργούνται το καλοκαίρι ανθρώπινες σχέσεις ή και προκαλούνται γενετήσιοι ερεθισμοί (ανάλαφρο ντύσιμο ή μαγιό, εύκολες γνωριμίες στην παραλία ή τα μπαράκια) συνήθως ύστερα από γλέντι και κατανάλωση αλκοολούχων. Άλλωστε το αλκοόλ συντελεί και γενικότερα στην αυξημένη εμφάνιση των εγκλημάτων βίας.

«Θερμικός νόμος»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι δηλώσεις της κ. Νίκας Χαρήτου – Φατούρου, ψυχοθεραπεύτριας και ομότιμης καθηγήτριας Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Τους καλοκαιρινούς μήνες, ο άνθρωπος είναι πιο ελεύθερος και έχει περισσότερες ευκαιρίες να δράσει. Οι άνθρωποι που κατοικούν σε πόλεις που βρίσκονται στον Βορρά, όπως είναι για παράδειγμα το Τορόντο κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν μπορούν να κινηθούν λόγω του χιονιού. Εκεί, είναι επόμενο τα περισσότερα εγκλήματα να λαμβάνουν χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς έχουν μεγαλύτερο περιθώριο ευελιξίας» υποστηρίζει η κ. Φατούρου.

 Tο αλκοόλ συντελεί και γενικότερα στην αυξημένη εμφάνιση των εγκλημάτων βίας

Τη διαπίστωση αυτή ενισχύει ο λεγόμενος «θερμικός νόμος» που διατυπώθηκε στα πρώιμα χρόνια της εγκληματολογίας. Τι λέει; Τους θερμούς μήνες του έτους υπερτερούν τα εγκλήματα κατά προσώπου, η αποκαλούμενη και «βία των παθών». Ανθρωποκτονίες, βιασμοί, βίαιες επιθέσεις, ξυλοδαρμοί. Αντίθετα, στη διάρκεια του χειμώνα κυριαρχούν τα εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας. Δηλαδή κλοπές, διαρρήξεις κ.ο.κ.

Από τον Κοσμά στον Ακη Πάνου

Ηταν Ιούλιος του 1996 για παράδειγμα, όταν ο 54χρονος Απόστολος Κοσμάς δολοφόνησε με τσεκούρι τον 29χρονο γιο του, που έπασχε από σχιζοφρένεια. Πήγε στο εξοχικό τους στον Κάλαμο, επιχείρησε να τεμαχίσει και να κάψει το πτώμα του γιου του προκειμένου να εξαφανίσει τα ίχνη της αποτρόπαιας πράξης του. Ο νεαρός εκδήλωνε βίαιη συμπεριφορά εναντίον μελών της οικογένειάς του με τον πατέρα να δίνει δολοφονική λύση στο πρόβλημά του. Η γυναίκα του και τα άλλα δύο παιδιά του τον υποστήριξαν στο δικαστήριο. Ο παιδοκτόνος πέθανε από παθολογικά αίτια στη φυλακή.

Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, η Θάσος και ολόκληρη η χώρα συγκλονίστηκε εκ νέου, αυτή τη φορά με την αποκάλυψη ότι ο 24χρονος φοιτητής Θεολογίας, Θεόφιλος Σεχίδης σκότωσε σε διάστημα δύο ημερών πέντε μέλη της οικογένειάς του. Σκότωσε τον 55χρονο πατέρα του Δημήτρη, τη 48χρονη μητέρα του Μαρία, την 27χρονη αδελφή του Ερμιόνη, την 75χρονη γιαγιά του Ερμιόνη Καλαμάρα και τον 58χρονο θείο του, αδελφό του πατέρα του, Βασίλη Σεχίδη. Στη συνέχεια τεμάχισε τα πτώματα τους και οδηγώντας τα πέταξε στη χωματερή του νησιού. «Ήθελαν να με βγάλουν από τη μέση. Πρόλαβα και τους σκότωσα πρώτος» είχε δηλώσει στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν.

Στις 22 Ιουλίου του 1997 η Κάτια Γιαννακοπούλου, παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού εκτέλεσε με 5 σφαίρες έξω από το σπίτι του στη Ν. Σμύρνη τον αρχιμανδρίτη Άνθιμο Ελευθεριάδη, με τον οποίο διατηρούσε ερωτικό δεσμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Αν μπορούσα να τον αναστήσω με πέντε φιλιά ποτισμένα από το αίμα της μετανιωμένης μου καρδιάς θα το έκανα» είχε δηλώσει μετά την πράξη της.

Στις 3 Ιουλίου του ίδιου χρόνου, ο 45χρονος Αθανάσιος Κουτσογιαννάκης πυροβολεί με κυνηγετική καραμπίνα δύο φορές εναντίον της 36χρονης Παναγιώτας Βαλτεσιώτη. Ο δράστης, στη θέα της νεκρής γυναίκας που αγάπησε και ποτέ δεν μπόρεσε να κατακτήσει έστρεψε την καραμπίνα εναντίον του και έβαλε τέλος στη ζωή του.

Την 1η Αυγούστου του 1997, ο αγαπητός μουσικοσυνθέτης Ακης Πάνου σκότωσε τον 35χρονο Σωτήρη Γιαλαμά με τον οποίο διατηρούσε δεσμό η 20χρονη κόρη του Ελευθερία.

Στις 5 Αυγούστου 2006 ένας 26χρονος δολοφονεί με κυνηγετική καραμπίνα δολοφόνησε μπροστά στα μάτια του δεκάχρονου γιου της την 32χρονη ερωμένη του. Στις 27 Ιουλίου του ίδιους χρόνου ένας 38χρονος εισβάλει σε κατάσταση αμόκ σε διαμέρισμα του Χαϊδαρίου και με ξύλινο ρόπαλο τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι και το στήθος την 61χρονη αδελφή της πεθεράς του, την οποία θεωρούσε υπεύθυνη για τον χωρισμό του.

Ο δράκος της Πάρου και η Μυρτώ

Στις 22 Ιουλίου 2012 στην παραλία της Χρυσής Ακτής σε ένα απόμερο σημείο και μακριά από τα βλέμματα των λουόμενων η τύχη, ή καλύτερα η ατυχία επιφύλασσε το χειρότερο παιχνίδι. Η 15χρονη Μυρτώ που έκανε διακοπές στο νησί ακούγε μουσική από το κινητό της όταν ξαφνικά της επιτέθηκε ο Πακιστανός. Την χτύπησε, την βίασε και στη συνέχεια προσπάθησε να της συνθλίψει το κρανίο της με μία πέτρα. Ο δράστης τελικά εντοπίστηκε και συνελήφθη, ωστόσο την ώρα που το κορίτσι έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, εκείνος παραδέχτηκε πως την χτύπησε , λέγοντας «Την είδα να κάθεται στα βράχια και να ακούει μουσική. Πηγα κοντά της και προσπάθησα να της πάρω κινητό.Αντιστάθηκε όμως και εκνευρίστηκα. Άρχισα να της χτυπώ το κεφάλι στα βράχια για να την κάνω να σταματήσει. Κάποια στιγμή σταμάτησε να κουνιέται. Της πήρα από τα χέρια το κινητό και μετά της έβγαλα τα ρούχα».

Την σκότωσε και την αποκεφάλισε

Ενα άλλο πρωτοφανές έγκλημα συνέβη στις 3 Αυγούστου 2008 στο Βούρβουλο Σαντορίνης. Ο 31χρονος Θανάσης Αρβανίτης  σκοτώνει με μαχαίρι την 25χρονη σύντροφό του Αδαμαντία Κάρκαλη και στη συνέχεια την αποκεφαλίζει! Αστυνομικοί προσπαθούν  να τον σταματήσουν, αλλά ο δράστης εκτός ελέγχου τραυματίζει  τρία άτομα προτού συλληφθεί και ο ίδιος τραυματισμένος.

Ο δράστης εργαζόταν ως μάγειρας σε κατάστημα στο Ημεροβίγλι, σκότωσε μετά από λογομαχία με μαχαίρι την 25χρονη σύντροφό του, δασκάλα στο Ακρωτήρι, από τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια την αποκεφάλισε και περιφερόταν στο χωριό με το κεφάλι και το μαχαίρι στα χέρια! Όταν έφθασαν οι αστυνομικοί, ο 31χρονος  προσποιήθηκε ότι ήθελε να παραδοθεί και πλησίασε τον αστυνομικό που ήταν έξω από το περιπολικό και τον σημάδευε, αλλά ξαφνικά του επιτέθηκε με το μαχαίρι, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο στόμα. Ο αστυνομικός πυροβόλησε και τραυμάτισε τον δράστη. Ο 31χρονος ακόμη και τραυματίας πήρε το περιπολικό παρέσυρε και τραυμάτισε δύο γυναίκες γιατρούς, και σταμάτησε όταν οι αστυνομικοί εμβόλισαν το όχημα. Προτού σκοτώσει την 25χρονη σύντροφό του, την οποία ζήλευε παθολογικά, ο δράστης σκότωσε το σκύλο της και τον πέταξε στο δρόμο.

Η παπαδιά

Τέλος καλοκαιριού του 2012, δολοφονείται ο 52χρονος ιερέας Αθανάσιος Αυγερόπουλος στην Ηλεία. Η εξιχνίαση της υπόθεσης αποκάλυψε ένα έγκλημα πάθους που είχε στόχο και την περιουσία του ιερωμένου. Δράστες η 43χρονη παπαδιά η οποία μαζί με τον 41χρονο εραστή της -γνωστό του ιερέα- δολοφόνησαν τον 52χρονο. Το εντυπωσιακό είναι πως είχαν σκηνοθετήσει με καθε λεπτομέρεια τη δολοφονία, ωστόσο αυτές οι λεπτομέρειες τους πρόδωσαν.

Τελικά από την ανάκριση αποδείχθηκε πως η 43χρονη έκανε εξωσυζυγικές σχέσεις αναζητώντας τον άνθρωπο που θα δολοφονούσε τον σύζυγο της, προκειμένου η ίδια να κληρονομήσει την περιουσία του.

________________________________

* του Παναγιώτη Σπυρόπουλου