"Θερίζει" Ηπατίτιδα, ανησυχία για Ebola στις Ελληνικές Φυλακές.

Σωφρονιστικά καταστήματα κράτησης, με υπερπληθυσμό, βία και μεταδοτικές ασθένειες, είναι η κατάσταση που επικρατεί στις Ελληνικές Φυλακές. Ο φόβος για Ebola, έχει προκαλέσει ανησυχία στους Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους, οι οποίοι απευθύνθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η περίπτωση ασθένειας με ηπατίτιδα C, που εξελίχθηκε σε κύρωση ύπατος για Σωφρονιστικό Υπάλληλο, προκάλεσε έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους στο Σωφρονιστικό Σύστημα. Ωστόσο η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, να μην του αναγνωρίζει την φαρμακευτική αγωγή λόγω, υψηλού κόστους προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΟΣΥΕ, για το συνάδελφό τους. Σύμφωνα με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ. η κατάσταση, είναι αυτή που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στο Σωφρονιστικό Σύστημα, εκτεθειμένοι σε κρατούμενους – σχεδόν στο 99% αλλοδαποί- φορείς των μεταδοτικών μολυσματικών νόσων.
Μετά τους Συνοριακούς, τους Λιμενικούς και τους Αστυνομικούς, προς τις ηγεσίες τους και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, και οι Σωφρονιστικοί, με έγγραφο επιστολή τους, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ζητούν την άμεση ενημέρωσή τους για το αν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης κρουσμάτων, καθώς και για τη λήψη των αναγκαίων προληπτικών μέτρων, για τον Ebola.
Οι Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι στις αρχές Οκτωβρίου, είχαν απευθυνθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Σύμφωνα με την ενημέρωση, «η νόσος μεταδίδεται από κάποιον ασθενή με άμεση επαφή ή τα σωματικά υγρά του ή με απλή παραμονή εγγύς του ασθενούς (απόσταση 1 μέτρου) μέσω των σταγονιδίων ή σωματικών υγρών». Το ΚΕΕΛΠΝΟ έκρινε απαραίτητη «τη λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας και η ικανότητα απόκρισης σε εμφάνιση ύποπτου περιστατικού, τόσο για τη διαφύλαξη της υγείας του προσωπικού όσο και για την έγκαιρη αναγνώριση ασθενούς, την απομόνωσή του και την παρεμπόδιση περαιτέρω μετάδοσης».
Σύμφωνα με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, στην επιστολή που έχει αποστείλει η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητεί ενημέρωση, για το αν έχει «εκπονήσει λεπτομερές σχέδιο αντιμετώπισης κρουσμάτων της νόσου εντός των φυλακών και σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και αν και πότε σκοπεύετε να εφοδιάσετε το προσωπικό με τα ενδεδειγμένα μέσα προστασίας, όπως ειδικά γάντια, χειρουργική μάσκα, οφθαλμολογική προστασία, αδιάβροχες στολές εργασίας, αλκοολούχα αντισηπτικά σαπούνια κτλ.».

Ωστόσο αυτή η επιστολή με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου, δεν έχει ακόμα απαντηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης..
«Οι συνθήκες συνωστισμού και υπερπληθώρας των κρατουμένων σε όλες σχεδόν τις φυλακές δεν επιτρέπουν τυχόν απομόνωση ύποπτων κρουσμάτων (όπως ορίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ) σε ξεχωριστούς χώρους. Την τυχόν διάγνωση και αντιμετώπιση των περιστατικών, δυσχεραίνει η υποστελέχωση και σε πολλές περιπτώσεις ανυπαρξία νοσηλευτικού ή και ιατρικού προσωπικού. Ενδεικτική είναι και η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού, όπου οι ασθενείς κρατούμενοι αναγκάζονται να συνωστίζονται και να μοιράζονται κοινούς χώρους» αναφέρει το Συνδικαλιστικό Σωματείο των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων προς τους αρμοδίους πολιτικούς προϊσταμένους τους .
Απέρριψαν χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε Σωφρονιστικό.

Υπηρετεί στο Κ.Κ Κορυδαλλού ως φύλακας και προσβλήθηκε από ηπατίτιδα C, με αποτέλεσμα – σήμερα- να πάσχει από κύρωση του ύπατος. Ο θεράπων ιατρός – ηπατολόγος – έχοντας διαγνώσει την κρισιμότητα και την επιδείνωση της κατάστασης του Σωφρονιστικού Υπαλλήλου- Χ.Κ.-, συνέστησε συγκεκριμένη θεραπευτική και φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, η αρμόδια Επιτροπή Έγκρισης Φαρμάκων, με απόφασή της, απέρριψε τη χορήγηση του συγκεκριμένου σκευάσματος, λόγω.. κόστους, αποκαλύπτουν με σημερινό (08/11) δημοσίευμα τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.
«Η υγεία του συναδέλφου μας συνεχώς χειροτερεύει εξαιτίας της μη χορήγησης αυτών των φαρμάκων και φυσικά λόγω του υψηλού κόστους αδυνατεί να τα αγοράσει μόνος του. Ακόμα και έτσι, η Ομοσπονδία μας θα καλύψει τα έξοδα χορήγησης των φαρμάκων, δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος της ζωής του» αναφέρει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο πρόεδρος της ΟΣΥΕ Σπύρος Καρακίτσος, “με την Ομοσπονδία να παρακολουθεί στενά το πρόβλημα υγείας του συναδέλφου” αναφέρει.
«Η Ελληνική Πολιτεία, ενώ εν μέρει έχει αναγνωρίσει ότι οι συνθήκες εργασίας μας είναι επικίνδυνες και ανθυγιεινές, δυστυχώς κανένα απολύτως μέτρο δεν έχει ληφθεί για την προστασία έστω της υγείας και της ασφάλειας του προσωπικού» καταγγέλλουν οι Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι.

Με επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, ζητά άμεση ανταπόκριση και μέριμνα προς το συνάδελφό τους ο οποίος νόσησε «κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας και ένεκα αυτής». «Από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και προσωπικά από τον κ. Υπουργό, τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό και την κ. Υφυπουργό ζητάμε άμεσα να παρέμβουν, ούτως ώστε να εγκριθεί η φαρμακευτική αγωγή του συναδέλφου μας και όποιου άλλου συναδέλφου μας βρεθεί σε τέτοια θέση.
Άλλωστε, η κ. Υφυπουργός Υγείας που έχει διατελέσει στο παρελθόν και Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων γνωρίζει τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στις φυλακές και τους κινδύνους που καθημερινά διατρέχουμε», αναφέρεται στην επιστολή καταγγελία τους.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Σωφρονιστικούς Κανόνες, «το Σωφρονιστικό προσωπικό πρέπει να απολαμβάνει επαγγελματικά, οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να διασφαλίζουν την ιδιαίτερη και απαιτητική φύση της εργασίας του». Ωστόσο στην περίπτωση των εργαζόμενων στις Ελληνικές φυλακές, οι συνθήκες που επικρατούν, λίγο ή πολύ είναι γνωστές, με υπερπληθυσμό και συνωστισμός κρατουμένων, βία, και εξαθλίωση κατά τον εγκλεισμό τους στα Σωφρονιστικά Καταστήματα κράτησης».