Η αρχή αυτών των διεργασιών είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2015, με τον τότε υπουργό κ. Γιάννη Πανούση να έχει ανταποκριθεί θετικά στο σχετικό αίτημα των αστυνομικών. Πριν από μία εβδομάδα συστάθηκε επιτροπή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, η οποία κλήθηκε να δει σφαιρικά το σοβαρό ζήτημα, να προσαρμόσει τις ανάγκες του αστυνομικού προσωπικού στο σήμερα και να διορθώσει τις αδικίες ενός πλαισίου που χρονολογείται το… 1970! Θα εξετάσει τις κανονιστικές διατάξεις προκειμένου να ανανεώσει και να καθορίσει εκ νέου τον κατάλογο με τα επαγγέλματα που θα μπορούν να ασκήσουν οι αστυνομικοί, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Η επιτροπή, θα υποβάλει το πόρισμά της στην πολιτική και αστυνομική ηγεσία προκειμένου να τύχει ανάλογης επεξεργασίας βάση του νομικού και θεσμικού πλαισίου και στη συνέχεια θα γίνουν οι τροποποιήσεις στον σχετικό νόμο. Dead line για την υποβολή του πορίσματος είναι οι αρχές του Σεπτέμβρη.
«Θα το φάει μόνος του το λάδι;»
«Η επιτροπή θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους. Για παράδειγμα θα δει αν ο αστυνομικός μπορεί να πουλά ελαιόλαδο, μέλι, πορτοκάλια, μήλα κ.ά αγροτικά προϊόντα. Αν ένας αστυνομικός έχει 10 στρέμματα ελιές να τις αφήσει να ρημάξουν; Λογικό δεν είναι να τις καλλιεργήσει; Το λάδι τι θα το κάνει; Θα το φάει μόνος του; Δεν θα το διαθέσει; Δεν μπορεί να αφήσει την δική του περιουσία του ακαλλιέργητη. Δεν το είχαν προβλέψει παλιά να μην το βάλουμε τώρα; Είναι επέκταση αρμοδιοτήτων; Όχι δεν είναι. Παράλληλα θα φορολογηθούν έσοδα, που μέχρι σήμερα ήταν ‘μαύρα’. Από τη στιγμή που θα θελήσει να το κάνει νόμιμα, χωρίς τον κίνδυνο κάποιος να τον ‘καρφώσει’, θα το δηλώνει στο Αρχηγείο και θα παίρνει την έγκριση ή όχι να το κάνει» επισημαίνουν, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Την ίδια ώρα, εξετάζονται και οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας, για δραστηριότητες με τις οποίες δεν πρέπει να ασχολείται ο αστυνομικός, οι περισσότερες από τις οποίες σχετίζονται με τη «νύχτα» και άλλες εμπορικές συναλλαγές. Γι αυτό η επιτροπή θα εξετάσει έναν μεγάλο κατάλογο επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων που δεν αντιβαίνουν στην αστυνομική ιδιότητα, δεν έρχονται σε σύγκρουση ή αντίθεση με το λειτουργημά του. «Για παράδειγμα ένας αστυνομικός δεν μπορεί να είναι… dj σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, το οποίο θα έπρεπε να ελέγχει για την άδεια λειτουργίας του. Φανταστείτε έναν μουσικό επιμελητή-αστυνομικό να παίρνει μεροκάματο από ένα κατάστημα που είναι παράνομο. Είναι στρέβλωση» τονίζει στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου που ασχολείται με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που συμμετέχουν στην επιτροπή, επισημαίνουν την ιδιαιτερότητα του αστυνομικού επαγγέλματος, που είναι η προστασία του πολίτη και τονίζουν ότι «ο αστυνομικός ασκεί ήδη ένα επάγγελμα, οπότε η άδεια να ασκεί και ένα δεύτερο με τέτοια ανεργία είναι οξύμωρο σχήμα και απαιτείται ιδιαίτερη μελέτη».
Αγιογράφος με το ερώτημα της… απόταξης
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 538/1989 το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 6 Οκτωβρίου 1989, όπως αντικαταστάθηκε με άρθρο 19 του Π.Δ. 31/2001, απαγορεύεται στους αστυνομικούς η άσκηση άλλου επαγγέλματος και η κατ’ επάγγελμα άσκηση εμπορίας ή τέχνης. Κατ’ εξαίρεση, μετά από άδεια του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αστυνομικός μπορεί να ασκεί ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή, εφόσον αυτά συμβιβάζονται με τα καθήκοντα της θέσης του, δεν παραβλάπτουν την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του και δεν δίνουν αφορμή για δυσμενή σχόλια σε βάρος του ιδίου ή της Ελληνικής Αστυνομίας.
Επίσης, απαγορεύεται ο αστυνομικός να μετέχει σε οποιαδήποτε εμπορική εταιρία προσωπική, περιορισμένης ευθύνης ή κοινοπραξία ή να είναι διευθύνων ή εντεταλμένος σύμβουλος ανωνύμου εταιρίας ή διαχειριστής οποιασδήποτε εμπορικής εταιρίας. Ωστόσο κάποιοι αστυνομικοί είχαν συγγενείς-«βιτρίνες» σε τέτοιες επιχειρήσεις και οι ίδιοι ήταν… αόρατοι.
Με άδεια του Αρχηγού του Σώματος, ο αστυνομικός μπορεί να μετέχει στη διοίκηση ανωνύμου εταιρίας ή γεωργικού συνεταιρισμού.
Αστυνομικός που ασχολείται ασχολείται με οποιοδήποτε εμπόριο διατηρούσε γραφείο ή ασκούσε επάγγελμα, τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος γι αυτά.
Παράλληλα, σύμφωνα με σχετικές διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου του αστυνομικού προσωπικού, αντιμετωπίζει ποινές που ξεκινούν από πρόστιμο έως και απόταξη…
Ουσιαστικά το προεδρικό διάταγμα απαγορεύει στους αστυνομικούς την άσκηση άλλου επαγγέλματος. Για έργο ή εργασία με αμοιβή, εφόσον αυτά συμβιβάζονται με την ιδιότητά του, οι αστυνομικοί υποβάλλουν αιτήματα έγκρισης στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων, μέχρι σήμερα, δεν γίνονταν αποδεκτά. Γνωρίζοντας λοιπόν εκ των προτέρων ότι οι αιτήσεις που θα υποβάλουν δεν θα εγκριθούν, το κάνουν κρυφά και παράτυπα.
Η ενδεχόμενη διεύρυνση και θεσμοθέτηση των δραστηριοτήτων, που μπορεί να κάνει το αστυνομικό προσωπικό, χωρίς να αντίκειται στο λειτούργημά του, κινείται σε σωστή κατεύθυνση, επισημαίνουν συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας, ωστόσο συμπληρώνουν πως «θα ήταν καλύτερο οι μισθοί να επανέλθουν σε αξιοπρεπή επίπεδα για να σταματήσουν οι συνάδελφοί τους να αναζητούν δεύτερη και τρίτη εργασία αν και είναι πιο έντιμο να το κάνουν παρά να κλέβουν». Τονίζουν επίσης, πως πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος προκειμένου να εξαλειφθεί η πιθανότητα μετατροπής της κύριας εργασίας σε πάρεργο και τη θέση της ως «βασική», εξαιτίας υψηλότερου εισοδήματος, να πάρει η νομιμοποιημένη παράλληλη… __________
*Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής